Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Putin: Rusija prvi put u našoj modernoj istoriji poseduje najsavremenije vrste oružja, koje su višestruko superiorne

Putin: Rusija prvi put u našoj modernoj istoriji poseduje najsavremenije vrste oružja, koje su višestruko superiorne
19.09.2020. god.


Predsednik Vladimir Putin otkrio je ime glavnog ideologa hipersonične bojeve glave "Avangard", a to je konstruktor raketne i raketno-kosmičke tehnologije i bivši generalni direktor NPO "Mašinostrojenija", 
Herbert Jefremov. 

Na Dan oružara, predsednik je održao video konferenciju sa Jefremovim i objavio da je potpisao ukaz o njegovom odlikovanju Ordenom Svetog Andreja Prvozvanog.


„U savremenim uslovima za našu zemlju, ovaploćenje vaše ideje, bez sumnje, je uporedivo sa sprovođenjem nuklearnih i raketnih projekata Sovjetskog Saveza, koje su izveli izvanredni sovjetski naučnici Kurčatov i Koroljev“, rekao je Putin obraćajući se Jefremovu.


Šef države je primetio da je povlačenje SAD-a iz Sporazuma o protivraketnoj odbrani iz 2002. godine primoralo Rusiju da počne da razvija hipersonično oružje.


„Morali smo da stvorimo ovo oružje kao odgovor na američko razmeštanje strateškog sistema protivraketne odbrane, koji bi u perspektivi zapravo mogao da neutrališe, anulira ceo naš nuklearni potencijal“, rekao je Putin.

Zahvaljujući Jefremovu i njegovim kolegama to se nije dogodilo, naglasio je predsednik.


Istovremeno, dodao je Putin, Moskva je činila napore da postigne dogovore sa američkom stranom o prekidu rada na strateškoj protivraketnoj odbrani ili o njenoj zajedničkoj primeni u raketno opasnim oblastima, ali svi pokušaji su bili uzaludni. Stoga je Rusija 2004. godine započela opsežne radove na realizaciji projekata u oblasti hipersoničnog naoružanja.


Predsednik je podsetio da je Rusija ranije morala da bude u ulozi sustizanja u pogledu atomskog naoružanja, strateškog vazduhoplovstva i interkontinentalne raketne tehnologije. Ovo je zemlju uvek dovodilo u težak, pa čak i opasan položaj, te je bilo očigledno narušavanje strateške ravnoteže, rekao je Putin.


"I sada, Rusija prvi put u našoj modernoj istoriji poseduje najsavremenije vrste oružja, koje su višestruko superiorne u snazi i brzini, što je veoma važno. Niko na svetu nema takvo oružje.“, naglasio je predsednik.  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministerstvo oboronы RF/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić uputio je sinoć pismo predstavnicima vladajuće većine u kome traži da mu dostave imena kandidata za ministre, i to u resorima koji...

Situacija na granici Savezne države (Rusije i Belorusije) sa zemljama NATO-a i dalje je nemirna, osiguravanje bezbednosti je prioritet Ministarstva odbrane Rusije, izjavio je ministar odbrane Sergej Šojgu na...


Rusija nikome ne nameće svoj gas, a razgovori o zavisnosti evropskih zemalja od njega usmereni su na to da poseju neosnovane sumnje, izjavio je šef ruske diplomatije u intervjuu...

Rusija je uvek živela pod sankcijama, a najvažnije je da država razvija sopstvenu ekonomiju, izjavio je premijer Mihail Mišustin na sastanku sa rukovodstvom Državne dume i predsednicima partija.


Predstavnik Ministarstva odbrane Jermenije Arcrun Ovanisjan potvrdio je da je azerbejdžanska vojska zauzela grad Kubatli (azerbejdžanskki naziv - Gubatli) u Karabahu.


Ostale novosti iz rubrike »