Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Borba protiv „zlonamernih aktera“: SAD planiraju da pokrenu projekat o energetskoj bezbednosti u istočnoj Evropi

RT: Borba protiv „zlonamernih aktera“: SAD planiraju da pokrenu projekat o energetskoj bezbednosti u istočnoj Evropi
21.09.2020. god.

 
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) izdala je zahtev za informacije o planiranim aktivnostima u istočnoj Evropi u okviru američko-evropskog projekta Energetski most.

Kao što sledi iz dokumenta u koji je RT imao uvid, agencija namerava da reformiše tržište energije kako bi proširila saradnju između Evropske unije i država partnera.

„Ova aktivnost doprinosi aktivnostima usmerenim na jačanje veza i saradnje u energetskom sektoru između EU i partnerskih zemalja kroz razvoj i reformu tržišta, raznoliku i efikasnu upotrebu i planiranje resursa, kao i stvaranje održivih energetskih sistema“, navodi se u zahtevu.

Da bi postigao ove ciljeve, 
USAID očekuje da sklopi četvorogodišnji ugovor sa dobavljačem. Od njega se očekuje da brzo i efikasno odgovori na probleme i zahteve partnerskih zemalja u vezi sa energetskim sektorom i kritičnom infrastrukturom u regionu. Konkretno, planira se saradnja sa Jermenijom, Azerbejdžanom, Gruzijom, Ukrajinom, Srbijom, Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Severnom Makedonijom, Moldavijom i samoproglašenim Kosovom.

Takvi programi, kako je naglašeno u dokumentu, osmišljeni su da oslabe položaj Rusije na evropskom tržištu energije i diverzifikuju zalihe goriva.

.

„U osnovi USAID-ovih energetskih programa je osnovni princip da će integracija i saradnja sa susednim zemljama EU pomoći u poboljšanju energetske bezbednosti u regionu diverzifikacijom snabdevanja i smanjenjem dominacije Rusije na evropskom energetskom tržištu“, navodi USAID.

 

Agencija postavlja tri zadatka potencijalnom dobavljaču: jačanje upravljanja unutrašnjim tržištima, povećanje otpornosti energetskih sistema i smanjenje zavisnosti istočne Evrope od izvora pod kontrolom „neprijateljskih aktera“. Odelenje je uvereno da će ove mere „obezbediti“ ne samo region, već i zemlje zapadne Evrope.

Značajno je to da se prilikom opisivanja odredbi budućeg ugovora, koristi nejasna formulacija - „zlonamerni akteri“.

„Ako diverzifikacijom snabdevanja energijom i izvora finansiranja za velike infrastrukturne projekte, kao i poboljšanjem energetske efikasnosti u čitavom lancu snabdevanja energijom, smanjimo svoju zavisnost od izvora energije pod kontrolom zlonamernih aktera, onda možemo ojačati energetsku sigurnost u istočnoj Evropi i Evroaziji, a samim tim i u zemljama zapadne Evrope“, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se Rusija najverovatnije označava „zlonamernim akterom“, a projekat USAID-a u potpunosti je u skladu sa ciljevima Vašingtona - povećati isporuku američkog tečnog prirodnog gasa na evropsko tržište. Ovo mišljenje je u intervjuu za RT izrazio direktor Fonda za energetski razvoj Sergej Pikin.

„Ne mogu direktno napisati - kupujte američki gas umesto drugih dobavljača, pre svega ruskih. Stoga, na tako prikriven i navodno pristojan i razumno jasan način, kažu da Sjedinjene Američke Države žele da prodaju sopstveno gorivo“, smatra Pikin.

Zauzvrat, Stanislav Mitrahovič, ekspert na Finansijskom univerzitetu pri ruskoj vladi i Nacionalnom fondu za energetsku sigurnost, dodao je da SAD ponovo pokušavaju da utiču na druge zemlje u svojim ličnim ekonomskim interesima.

„Ovo je još jedan američki pokušaj da još jednom pokažu da su vodeća sila u istočnoj Evropi, koja najbolje zna šta treba da se radi. SAD veruju da je za region isplativije da se kloni zajedničkih projekata sa Rusijom. Ovde nema ničeg jedinstvenog, samo je pitanje u kojoj su meri ove države spremne da čuju svoje prekomorske partnere “, rekao je sagovornik za RT.


Američki tanker sa gasom, Reuters © Agencja Gazata / Cezary Aszkielowicz

Restrukturiranje evropskog tržišta

Američka agencija navodi niz specifičnih zahteva za rad izvođača. Tako bi, između ostalog, trebalo da pruži tehničku pomoć i obuku za „poboljšanje“ programskog i pravnog okvira država istočne Evrope, kao i da promoviše ulaganje u savremene tehnologije.

Pored toga, USAID planira da proceni regulatornu i tržišnu situaciju u regionu, utičući na odluke u oblasti energetskog razvoja.

Projekat će takođe pružiti državama operativnu podršku i analizu energetskih sporazuma.

Prema Stanislavu Mitrahoviču, ove mere biće usmerene na preraspodelu energetske politike regiona.

„Uslovno govoreći, oni nude pomoć da se izbegne ruska zavisnost i stvore `alternativni mehanizmi` za kupovinu energetskih resursa“, rekao je ekspert.

 

Istovremeno, ekspert je istakao da će u svakom slučaju države morati samostalno da razviju infrastrukturu i obezbede se gorivom. Takođe je skrenuo pažnju na činjenicu da je zbog njihovog geografskog položaja zemljama istočne Evrope isplativije da komuniciraju sa Rusijom.

Treba imati na umu da su SAD više puta izrazile zabrinutost zbog zavisnosti Evrope od ruskog gasa. Istovremeno, Vašington ne krije da je trenutna situacija u suprotnosti sa interesima SAD-a.


„Verujemo da je neverovatno važno osigurati američku nacionalnu bezbednost da Evropa bude energetski diverzifikovana i da ne zavisi od Rusije. Ne mislimo da je to pametno“, rekao je ranije šef američkog Stejt departmenta, Majk Pompeo.

Tako se SAD protive ruskim gasovodima "Severni tok 2" i drugom kraku "Turskog toka". Prema rečima Dejvida Hejla, državnog podsekretara za politička pitanja, Moskva navodno koristi projekte kao političko sredstvo kojim pokušava da podeli Evropu.

"`Severni tok 2` i drugi krak `Turskog toka` predstavljaju problem. Oni ne obezbeđuju energetsku diverzifikaciju Evrope i destabilizuju Ukrajinu, jer Rusija dobija priliku da ne koristi gasovode na ukrajinskoj teritoriji. Verujemo da ovo daje Rusiji mogućnost da utiče na Evropu“, rekao je on u intervjuu za Bugarski nacionalni radio.

Udeo američkog gasa na evropskom tržištu trenutno je mali u poređenju sa Ruskom Federacijom, rekao je Sergej Pikin. Međutim, nakon što novi ruski gasovodi budu završeni i pušteni u punom kapacitetu, Sjedinjene Države rizikuju da izgube kupce u Evropi, jer je snabdevanje gorivom gasovodima mnogo isplativije od transporta.

„Oni se plaše da će novi ruski gasni projekti u budućnosti uticati na sam način snabdevanja gasom. Odnosno, kupovaće po ugovorima vezanim za isporuku gasovodom. Ova metoda se odlikuje većom sigurnošću i velikom brzinom “, zaključuje Pikin.


Američki državni sekretar Majk Pompeo: foto: Reuters © Pablo Martinez Monsivais


Sprečiti po svaku cenu
Sjedinjene Američke Države ulažu mnogo napora da spreče završetak "Severnog toka 2". U avgustu su tri američka senatora zapretila sankcijama operateru nemačke luke Mukran ako ne prestane da podržava izgradnju gasovoda.
 
„Ako nastavite da pružate robu, usluge i podršku projektu `Severni tok 2`, uništićete budući finansijski opstanak svoje kompanije“, izjavio je Pompeo.

Američki Stejt department takođe vrši pritisak na Berlin, a njegov portparol Morgan Ortagus izrazila je 8. septembra mišljenje da bi Nemačka trebalo da preispita saradnju sa Rusijom na projektu.

Ipak, vlasti Nemačke nameravaju da dovrše izgradnju. Ranije je o ovome govorila kancelar Angela Merkel.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nazvao je pak pokušaje Sjedinjenih Američkih Država da nametnu ograničenja kompanijama koje se bave izgradnjom protivno međunarodnom pravu.

.

„U slučaju Severnog toka 2 postoje sasvim iskrene metode beskrupulozne konkurencije. Amerikanci otvoreno izjavljuju da se `Severni tok 2` mora zaustaviti jer krši evropsku energetsku sigurnost i da zbog svoje energetske sigurnosti Evropa treba da kupuje tečni prirodni gas od Sjedinjenih Država “, prokomentarisao je Lavrov.

 

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Gettyimages.ru © tomloel/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan pozvao je sunarodnike da brane zemlju sa oružjem u ruci. „Naš zadatak je da se borimo d


Rusija se nada da će biti nastavljeni kontakti sa SAD o strateškom ofanzivnom naoružanju, bez obzira što je Vašington odbio ruski predlog o produženju START 3, rekao je novinarima...


Najnoviji ruski ledolomac "Arktika" na nuklearni pogon, počeće sa radom u arktičkim vodama Severnog morskog puta u decembru nakon što je u sr

Vraćanje „Kobrama“ statusa odreda, prema rečima ministra Vulina, jeste čin koji govori da je prepoznata vrednost te jedinice i specifičnost zadataka koje obavlja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.


Situacija u Persijskom zalivu je nestabilna kao i pre i postoji opasnost da se stvari razviju prema krajnje nepredvidivim scenarijima, upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. 


Ostale novosti iz rubrike »