Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Tajvanska vojska ima „pravo na kontranapad“, upozorava vojska nakon velikih kineskih vežbi

RT: Tajvanska vojska ima „pravo na kontranapad“, upozorava vojska nakon velikih kineskih vežbi
21.09.2020. god.


Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je u ponedeljak da oružane snage ostrva imaju pravo da se brane i da izvrše kontranapad, pozivajući se na "uznemiravanje i pretnje" u upozorenju poslato Pekingu.

Vojska je saopštila da je više kineskih letelica preletelo srednju liniju Tajvanskog moreuza i ušlo u zonu za identifikaciju PVO-a Tajvana u petak i subotu. Kao odgovor na to, Tajvan je morao da angažuje borbene avione da bi ih presreo, navodi se u saopštenju, a koji su imali „jasno definisane“ procedure za odgovor usred „velike učestalosti uznemiravanja i pretnji od neprijateljskih ratnih brodova i letelica ove godine“.


Tajvan tvrdi da ima pravo na odbranu i kontranapad i da se „ne plaši neprijatelja“, ali da neće provocirati.


Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine, Vang Venbin rekao je novinarima da je „Tajvan nerazdvojni deo kineske teritorije“, dodajući da „takozvana srednja linija moreuza ne postoji“.

Napetosti su naglo porasle poslednjih meseci između Tajpeja i Pekinga, a kineske vežbe odvijale su se prošle nedelje nakon što je Peking izrazio ogorćenje zbog poseta visokih američkih zvaničnika Tajpeju. U avgustu je sekretar za zdravstvo Aleks Azar posetio Tajvan. Još jedna poseta, Kejta Krača, podsekretara za ekonomska pitanja, bila je prošle nedelje.


U međuvremenu, zvanični list "Čajna dejli" tvrdi da SAD pokušavaju da koriste Tajvan za obuzdavanje Kine.

Prošle nedelje, američki republikanski senator Rik Skot je predstavio zakon „kojim se Kina odvraća od upotrebe sile“ protiv Tajvana. Predloženi Zakon o sprečavanju invazije nastoji da uspostavi „ograničeno ovlašćenje za predsednika [SAD] da koristi vojnu silu u specifične svrhe obezbeđenja i zaštite Tajvana od oružanog napada“, navodi se u izjavi objavljenoj na Skotovoj web stranici u četvrtak. Nacrt zakona omogućio bi SAD-u da ojačaju svoju dugogodišnju politiku prema Tajvanu jačanjem ostrvske sposobnosti da se odupre kineskim akcijama.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • Tajvanski tenkovi tokom vežbe, foto: © Reuters / Tyrone Siu / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan pozvao je sunarodnike da brane zemlju sa oružjem u ruci. „Naš zadatak je da se borimo d


Rusija se nada da će biti nastavljeni kontakti sa SAD o strateškom ofanzivnom naoružanju, bez obzira što je Vašington odbio ruski predlog o produženju START 3, rekao je novinarima...


Najnoviji ruski ledolomac "Arktika" na nuklearni pogon, počeće sa radom u arktičkim vodama Severnog morskog puta u decembru nakon što je u sr

Vraćanje „Kobrama“ statusa odreda, prema rečima ministra Vulina, jeste čin koji govori da je prepoznata vrednost te jedinice i specifičnost zadataka koje obavlja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.


Situacija u Persijskom zalivu je nestabilna kao i pre i postoji opasnost da se stvari razviju prema krajnje nepredvidivim scenarijima, upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. 


Ostale novosti iz rubrike »