Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

EU „odbacuje“ recipročne sankcije koje je uvela Rusija

EU „odbacuje“ recipročne sankcije koje je uvela Rusija
24.09.2020. god.


Evropska unija odbacuje recipročne sankcije koje je uvela Rusija i smatra ih neopravdanim, rekao je portparol EU Piter Stano za RIA Novosti.

U sredu je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova saopštila da Ruska Federacija proširuje crnu listu građana EU kojima je zabranjen ulazak, a ovaj korak je preduzet na recipročnoj osnovi nakon što je Brisel proširio sankcioni spisak protiv Rusije. Broj osoba uključenih u rusku listu usklađen je sa postojećom listom Evropske unije.

„Odbacujemo ove recipročne sankcije koje je objavila Rusija, kao i druge sankcije Rusije, konkretno u poljoprivrednom sektoru, jer su neopravdane“, rekao je on.

Zvanični predstavnik Evropske unije je objasnio da su sankcije EU usvojene protiv Rusije i ruskih građana „ciljane i u skladu sa međunarodnim pravom“.

„Stavljanje na spiskove zasnovano je na jasnim kriterijumima i pravno opravdanim dokazima“, naglasio je on.

On je dodao da su sankcije EU usmerene „na promenu određenog ponašanja“. Takođe je zatražio pojašnjenje od Ministarstva spoljnih poslova tačan razlog za uvođenje ovih sankcija i njihovog pravnog osnova.

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Vladimir Sergeev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan pozvao je sunarodnike da brane zemlju sa oružjem u ruci. „Naš zadatak je da se borimo d


Rusija se nada da će biti nastavljeni kontakti sa SAD o strateškom ofanzivnom naoružanju, bez obzira što je Vašington odbio ruski predlog o produženju START 3, rekao je novinarima...


Najnoviji ruski ledolomac "Arktika" na nuklearni pogon, počeće sa radom u arktičkim vodama Severnog morskog puta u decembru nakon što je u sr

Vraćanje „Kobrama“ statusa odreda, prema rečima ministra Vulina, jeste čin koji govori da je prepoznata vrednost te jedinice i specifičnost zadataka koje obavlja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.


Situacija u Persijskom zalivu je nestabilna kao i pre i postoji opasnost da se stvari razviju prema krajnje nepredvidivim scenarijima, upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. 


Ostale novosti iz rubrike »