Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Vojska Srbije pomaže đacima u seoskim školama na Pešteru

Vojska Srbije pomaže đacima u seoskim školama na Pešteru
25.09.2020. god.

 Đacima osnovnih škola “Jovan Jovanović Zmaj” u selu Raždaginja i “Rifat Burdžević Tršo” u selu Karajukića Bunari u opštini Sjenica, pripadnici Vojske Srbije darovali su knjige u izdanju Medija centra “Odbrana” i zaštitna sredstva za borbu protiv virusne infekcije Kovid-19. U školama su održana i predavanja o temi prepoznavanja i prijavljivanja nadležnim organima neeksplodiranih ubojnih sredstava.


Pomoć seoskim školama uručila je delegacija koju je predvodio načelnik Grupe za civilno-vojnu saradnju Komande Ratnog vazduhoplovstva i PVO potpukovnik Saša Antanasijević, a predavanje osnovcima održali su predstavnici Kopnene vojske i Ratnog vazduhoplovstva i PVO.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Prema rečima potpukovnika Antanasijevića, u okviru civilno-vojne saradnje uručeni su kompleti knjiga za  školske biblioteke u dvema školama u opštini Sjenica i 2.000 zaštitnih maski za profesore i učenike.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

- Našu aktivnost podržali su i predstavnici opštine Sjenica,  predsednik Skupštine opštine Rejhan Kurtović i zamenik predsednika Opštine Zdenko Kočović, a zahvalio bih predsedniku Opštine Sjenica Munibu Mujagiću i posebno stanovnicima Sjenice koji pružaju veliku podršku u realizaciji svih aktivnosti civilno-vojne saradnje - istakao je potpukovnik Antanasijević i dodao da će u narednom periodu biti realizovan i projekat civilno-vojne saradnje „Vojni lekar na selu“ u naseljima na Pešteru.

Kako je istakao predsednik Skupštine opštine Sjenica prof. dr Rejhan Kurtović, Vojska Srbije je danas imala veoma značajnu aktivnost - donaciju školama i održavanje edukativnih predavanja učenicima.

- Mi smo kao lokalna samouprava podržali ovu aktivnost. Cilj nam je da zajedno sa vojskom pomognemo našim građanima - istakao je predsednik Kurtović i dodao da je povodom održavanja vojne vežbe “Sadejstvo 2020” stanovništvo pripremljeno posebno u onim područjima gde će vežba biti održana.

Direktorka škole “Jovan Jovanović Zmaj” Satka Ademović zahvalila je predstavnicima Vojske Srbije i opštine Sjenica na današnjoj poseti i istakla da je jedan od ciljeva i zbližavanje učenika i pripadnika naše vojske.

- Veoma smo zadovoljni posetom, vrata naše škole uvek su otvorena za njih, prvenstveno jer je prvi put da imamo posetu ovakvog tipa. U ime zaposlenih i učenika ove škole zahvalila bih svima, posebno Vojsci Srbije i nadam se da ćemo uspešno sarađivati i u budućnosti - poručila je direktorka Ademović.

Direktor škole “Rifat Burdžević Tršo” Muzafer Bibić zahvalio je pripadnicima Vojske Srbije na današnjoj poseti i na tome što su održali veoma važna predavanja, kao i na donaciji knjiga i zaštitnih maski za učenike i profesore.

Vojska Srbije je u okviru svoje treće misije i do sada pružala pomoć stanovništvu na području Peštera. Kad god je bilo potrebno pomogla je u izgradnji puteva i vodovoda, raščišćavanju snežnih nanosa i vodosnabdevanju lokalnog stanovništva tog kraja.

Starijim meštanima dobro su poznati vojni lekari, a akcije „Vojni lekar na selu“ i „Selu u pohode“, koje su sprovođene u najudaljenijim selima Pešterske visoravni, naišle su na dobar prijem.

Današnje aktivnosti civilno-vojne saradnje Vojske Srbije posvećene su najmlađima, uz težnju da se doprinese unapređenju odvijanja nastave u seoskim školama, u složenim uslovima sprečavanja širenja virusne infekcije Kovid-19.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Trenutno sam jako opasan čovjek za Republiku Srpsku i za ruske investitore jer imam mnogo informacija. Prijete mi ubistvom, jer znam imena, datume, šta se prodavalo, kome se prodavalo,...


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nalazi se u samoizolaciji zbog kontakta sa osobom zaraženom koronavirusom , a sve

Rusija će u Ujedinjenim nacijama pokrenuti pitanje američkih pretenzija na Mesečeve resurse, prenose RIA Novosti saopštenje „Roskosmosa“.


Ministarstvo spoljnih poslova Kine je saopštilo da će Kina preduzeti recipročne kontramere protiv šest američkih medijskih kompanija nakon što su SAD šest kineskih medija označile kao „strane misije“.


Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić uputio je sinoć pismo predstavnicima vladajuće većine u kome traži da mu dostave imena kandidata za ministre, i to u resorima koji...


Ostale novosti iz rubrike »