Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Putin ponudio SAD-u razmenu „garancija“ da se dve zemlje neće mešati u izbore ili unutrašnje poslove

RT: Putin ponudio SAD-u razmenu „garancija“ da se dve zemlje neće mešati u izbore ili unutrašnje poslove
25.09.2020. god.


Ruski predsednik Vladimir Putin predložio je u petak da Rusija i SAD pripreme formalni sporazum da se neće mešati u domaće agende i da potpišu sporazum o sprečavanju „incidenata u informacionom prostoru“.

U saopštenju uoči predstojećih američkih predsedničkih izbora, Putin je Vašingtonu pružio priliku da započne opsežni dijalog o pitanjima koja pogađaju obe zemlje.


Putin je predložio da Vašington i Moskva razmene „garancije nemešanja u unutrašnje stvari jedni drugih, uključujući i izborne procese“, koristeći telekomunikacionu tehnologiju i druge „visokotehnološke metode“.


Brojni američki zvaničnici već dugo optužuju Rusiju da koristi hakere i vodi kampanje „propagande“ na društvenim mrežama, u pokušaju da pokolebaju javno mnjenje oko američkih izbora. Moskva je žestoko negirala ove navode, tvrdeći da su oni neutemeljeni ili preuveličani.


Putin je takođe rekao da Moskva i Vašington moraju da izbegnu konfrontaciju u digitalnom polju, potpisivanjem bilateralnog sporazuma o sprečavanju „incidenata u informacionom prostoru“, slično američko-sovjetskom paktu iz 1972. godine, koji je utvrdio korake za smanjenje incidenata na moru.


Ove mere imaju za cilj „izgradnju poverenja između naših država“, primetio je Putin, dodajući da obnavljanje dijaloga „na visokom nivou“ o informacionoj bezbednosti ide u obostranu korist.

Vašington je pojačao napade na Moskvu kako se američka predsednička trka bliži izbornom danu 3. novembra. Direktor Ef-Bi-Aja Kristofer Vrej svedočio je ranije ovog meseca pred Odborom za nacionalnu bezbednost Predstavničkog doma da Rusija pokušava da „poseje podele i neslogu“, pre svega nadajući se da će „ocrniti“ rivala Donalda Trampa - Džo Bajdena.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije odbacilo je ove optužbe kao „apsolutno bez dokaza“, tvrdeći da SAD zloupotrebljavaju Rusiju u političke svrhe.

„Više puta smo saopštili da se nismo mešali u američke unutrašnje političke procese i da to nećemo činiti“, rekla je portparol Ministarstva Marija Zaharova.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Mihail Klimentьev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

„Trenutno sam jako opasan čovjek za Republiku Srpsku i za ruske investitore jer imam mnogo informacija. Prijete mi ubistvom, jer znam imena, datume, šta se prodavalo, kome se prodavalo,...


Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov nalazi se u samoizolaciji zbog kontakta sa osobom zaraženom koronavirusom , a sve

Rusija će u Ujedinjenim nacijama pokrenuti pitanje američkih pretenzija na Mesečeve resurse, prenose RIA Novosti saopštenje „Roskosmosa“.


Ministarstvo spoljnih poslova Kine je saopštilo da će Kina preduzeti recipročne kontramere protiv šest američkih medijskih kompanija nakon što su SAD šest kineskih medija označile kao „strane misije“.


Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić uputio je sinoć pismo predstavnicima vladajuće većine u kome traži da mu dostave imena kandidata za ministre, i to u resorima koji...


Ostale novosti iz rubrike »