Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Krstovdan – slava crkve u Kosiću kod Danilovgrada, bogoslužio Mitropolit Amfilohije

Krstovdan – slava crkve u Kosiću kod Danilovgrada, bogoslužio Mitropolit Amfilohije
27.09.2020. god.

 Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije služio je danas, na Krstovdan, sa sveštenstvom Svetu službu Božiju u crkvi posvećenoj Časnom krstu Gospodnjem u Kosiću kod Danilovgrada.


U toku Liturgije miropomazao je novokrštenog slugu Božijeg Milana.

U liturgijskoj besjedi nakon čitanja Jevanđelja rekao je da bog koji nije ljubav nije pravi Bog.

“Samo je Bog onaj istinski i pravi koji žrtvuje ono što mu je najdragocjenije – Sina svoga jedinorodnoga za spasenje svijeta, čime se i čovjek pokazuje da je pravi i istinski čovjek. Ima li veće žrtve da roditelj žrtvuje dijete za dobro, za pravdu, za istinu? Tako se Bog pokazao kao ljubav koja žrtvuje sebe. Koji ne samo propovijeda o sebi kao ljubavi, nego žrtvuje sebe za život svijeta”, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Vladika Amfilohije je rekao da je Hristova žrtva mjera Božanskoga odnosa prema svijetu, prema tvorevini Božjoj.

“To je mjera i ljudskog odnosa prema Bogu i ljudi jednih prema drugim”, istakao je Vladika.

Dodao je da je i hram u Kosiću simvol te istine.

“U tajni krsta, kome je ovaj hram posvećen, otkriva se, dakle, tajna Boga i tajna čovjeka. I vječnoga i neprolaznoga ljudskoga života”, rekao je on.

.Vladika je kazao da se i u naše vrijeme odigrava vječni ljudski sukob između života i smrti, vječnosti i prolaznosti.

“Odigrava se taj sukob između onih koji vjeruju u smrt, ništavilo i prolaznost, koji se klanjaju sebi i svojim idolima, svojoj vlasti, i koji se klanjaju svojoj državi i svojoj naciji, jer misle da je to smisao ljudskoga života. Klanjaju se onome što je prolazno i što je ništavno”, kazao je on.

Naglasio je da su u naše dane litije pokazale da se ovaj narod ponovo vratio živome Bogu, istini vječnoj i neprolaznoj.

“Dogodilo se ispovijedanje vječnog, neprolaznog ljudskog dostojanstva koje se sukobilo sa ispovijedanjem onih koji vjeruju u smrt, ništavilo i prolaznost, u čovjeka kome je dah u nosu, koji se klanjaju tome i takvome čovjeku”, objasnio je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Mitropolit Amfilohije je poručio da se mi hrišćani klanjamo Bogočovjeku, vječnome Sinu Božjem kroz koga je zasijala Božanska ljubav.

“Koji priziva sve ljude i sve zemaljske narode na to vjčeno i besmrtno dostojanstvo. To je priziv, koji je ovih dana ovdje oddjeknuo preko naroda, od djeteta do starca”, zaključio je Mitropolit Amfilohije.

Hram u Kosiću je nakon Liturgije obišla slavska Litija sa čitanjima Jevanđelja.

Služen je i pomen monahinji Serafimi, Strahinji Jovoviću, upokojenim ktitoima i priložnicima hrama.

Potom je blagosiljan slavski kolač.

Radosav Rajo Vojinović
Foto Jovan D. Radović
Mitropolija


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Mitropolija crnogorsko-primorska/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Premijer Jermenije Nikol Pašinjan pozvao je sunarodnike da brane zemlju sa oružjem u ruci. „Naš zadatak je da se borimo d


Rusija se nada da će biti nastavljeni kontakti sa SAD o strateškom ofanzivnom naoružanju, bez obzira što je Vašington odbio ruski predlog o produženju START 3, rekao je novinarima...


Najnoviji ruski ledolomac "Arktika" na nuklearni pogon, počeće sa radom u arktičkim vodama Severnog morskog puta u decembru nakon što je u sr

Vraćanje „Kobrama“ statusa odreda, prema rečima ministra Vulina, jeste čin koji govori da je prepoznata vrednost te jedinice i specifičnost zadataka koje obavlja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.


Situacija u Persijskom zalivu je nestabilna kao i pre i postoji opasnost da se stvari razviju prema krajnje nepredvidivim scenarijima, upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. 


Ostale novosti iz rubrike »