Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

„SAD i njeni saveznici moraju da budu agresivna konkurencija Rusiji u svim delovima sveta“

„SAD i njeni saveznici moraju da budu agresivna konkurencija Rusiji u svim delovima sveta“
21.10.2020. god.


Amerika i njeni saveznici moraju da budu agresivna konkurencija Rusiji u svim delovima sveta i pripravni za najgore, izjavio je šef Pentagona Mark Esper.


„Pošto je reč o nadmetanju svetskih država onda ono ima globalni karakter. Vidimo kako Rusija i Kina deluju na oba dela američkog kontinenta, u Africi, na Bliskom istoku, na Arktiku i Antarktiku. Moramo da budemo konkurencija, agresivna konkurencija. Svi mi zajedno. I ako obuzdavanje ne funkcioniše onda moramo biti spremni za najgore“, rekao je on pred članovima Atlantskog saveta.


Prema njegovim rečima, niko nije očekivao da će se, posle raspada SSSR, ponovo suočiti sa Rusijom koja se uzdiže.


Prvi čovek Pentagona, međutim, ističe da je neophodno održati liniju veze i sa Rusijom i sa Kinom kako bi se izbegle greške ili nesporazumi.


„Ne želimo konflikt ni sa jednom od tih zemalja. Ne želimo da ograničavamo Kinu. Želimo da to bude miran uspon u okvirima međunarodnih pravila, međunarodnog poretka, normi od kojih smo imali koristi decenijama. A sada ih obe zemlje konstantno krše. I mi moramo da istupimo i zaštitimo taj sistem“, rekao je Esper.

Potrebno je, dodao je on, tražiti sfere saradnje sa Rusijom i Kinom.

„Gde možemo moramo biti konkurencija, a ako je potrebno – suprotstaviti se. To je svet u kojem živimo i moramo biti spremni za najgore. A to znači jačati naše saveznike, stvarati partnere, jačati naše mogućnosti investirajući u kolektivnu bezbednost“, rekao je američki ministar odbrane.

 

Peking i Moskva rade privlače druge zemlje u svoju mrežu bezbednosti i stvaraju izazov naporima SAD-a da razviju sopstvene odnose s partnerima

 

Esper je govorio i o dvema inicijativama čiji je cilj "obuzdavanje" Rusije, ali i Kine.

Govoreći pred Atlantskim savetom, Esper je rekao da se prva inicijativa tiče jačanja odnosa sa saveznicima, dok se druga odnosi na modernizaciju trgovine oružjem.


Kako je naveo, SAD će uspostavljati i pratiti progres u odnosima sa svakim od saveznika.

"Iako SAD imaju daleko više saveznika nego Kina i Rusija, rad sa saveznicima nije praćen u tom Ministarstvu na odgovarajući način."

„Veoma je teško unaprediti neki proces ako se ne prati progres“, konstatovao je Esper.

Esper je rekao i da "SAD moraju da konkurišu Rusiji i Kini u odbrambenoj sferi"  i da im "ne dozvoli da osvoje deo tržišta u trećim zemljama".

Ruske i kineske državne kompanije često reaguju brže na zahteve potrošača, nego SAD, rekao je šef Pentagona.

„Dok Peking i Moskva rade na širenju svog udela na tržištu naoružanja oni privlače druge zemlje u svoju mrežu bezbednosti i stvaraju izazov naporima Amerike da razvije sopstvene odnose s partnerima i otežavaju buduće američke operativne mogućnosti“, rekao je Esper, naglasivši da će Pentagon formulisati u većoj meri strateški pristup saradnji sa američkim proizvođačima oružja.

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: Gugl mapa/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija trenutno ne razmišlja o tome kako da sarađuje sa strukturama Evropske unije, već želi da shvati da li uopšte ima svrhe da se njima sarađuje u njihovom sadašnjem...


  Rusija je zabrinuta zbog pokušaja zapadnih zemalja da uspostave kontrolu nad međunarodnim organizacijama, sve do "privatizacije" njihovih sekretarijata, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je na sastanku sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom skrenuo pažnju na činjenicu da je Ruska Federacija spremna da podrži predsednikove inicijative u pogledu Belorusa....


Teritorije koje prelaze u ruke Azerbejdzanske armije ostaju bez spomenika ,crkvi svega što bi podsećalo na Jermene.  

Izraelske odbrambene snage (IDF) pripremaju se za mogući američki napad na Iran pre nego što predsednik Donald Tramp napusti funkciju, prema nekoliko nedavnih izveštaja. Izraelska vlada naložila je IDF-u da...


Ministarstvo odbrane objavilo je video snimak ispitivanja nove rakete za protiv-raketnu odbranu na poligonu Sari-Šagan u Kazahstanu, prenose RIA Novosti. Na snimku se vidi priprema lansiranja


Ostale novosti iz rubrike »