Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Veći prijem pacijenata u kovid bolnice u odnosu na otpust

Veći prijem pacijenata u kovid bolnice u odnosu na otpust
24.10.2020. god.


Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je 85 odsto novozaraženih u poslednjih nedelju dana u starosnoj grupi do 60 godina, što ukazuje na to da su pod najvećim rizikom radno sposobno stanovništvo i mlađe osobe.


Kisić Tepavčević je na konferenciji za novinare Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva Republike Srbije od zarazne bolesti COVID-19 istakla da se najsavesnije ponašaju naši najstariji sugrađani, kao i mladi u školama.

Ona je navela da je u poslednjih nedelju dana, od 17. do 23. oktobra, bilo 2.396 laboratorijski potvrđenih slučajeva, od čega je 1.185 sa područja Beograda.

Zatim, kako je ukazala, slede Kragujevac, Valjevo, Novi Sad, Niš, Kraljevo, Vranje, Prijepolje, Trstenik, Šabac, Aleksandrovac, Loznica, Kruševac, Bor i Prokuplje.

Takođe, Kisić Tepavčević je saopštila da je najviše novozaraženih u poslednja 24 časa iz Beograda –286, što čini više od 49 odsto ukupnog broja zaraženih, zatim iz Kragujevca 40, Novog Sada 18, Šapca 17, Prijepolja 16, Trstenika 15, Valjeva 14, Niša 13, Bora 11, dok je u ostalim gradovima bilo manje od 10 zaraženih.

Ona je upozorila na to da potencijalne nosioce infekcije imamo širom zemlje, i objasnila da broj hospitalizacija iznosi približno 15 odsto od svih zaraženih, dok se bolnički zbrinjavaju srednje teške i teške kliničke slike.

U poslednjih 10 dana svakodnevno je više pacijenata primano nego što ih je otpušteno sa bolničkog lečenja i dnevno se za 20 do 40 pacijenata više primi nego što se otpusti, precizirala je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, trenutno je hospitalizovano 530 pacijenata, a od toga se trećina nalazi u KBC "Bežanijska kosa".

O popunjenosti kapaciteta zdravstvenog sistema posebno se vodi računa, jer je prioritet da svaki građanin ima dostupnu zdravstvenu službu, i kada je u pitanju COVID-19 i ukoliko ima neko drugo oboljenje, podvukla je Kisić Tepavčević.

Ona je, odgovarajući na pitanje zašto je u martu uvedeno vanredno stanje i zabrana kretanja, a bilo je manje slučajeva zaraze nego sada, objasnila da sada imamo više iskustva, ali i manji broj hospitalizacija, među kojima je i manji broj težih slučajeva.

Na samom početku čitav svet je bio iznenađen intezitetom ovog virusa i niko nije bio pripremljen za ovakvu vrstu bolesti koja se brzo širila, istakla je Kisić Tepavčević i dodala da su nas plašila iskustva iz Italije i Španije, gde su zdravstveni kapaciteti bili premali da prime sve pacijente kojima je pomoć bila potrebna.

Prema njenim rečima, prioritet nam je bio da delujemo preventivno i da sprečimo taj talas, tako da smo u tom momentu pomenutim restrikcijama uspeli da sačuvamo naše najstarije sugrađane.

U međuvremenu su, kako je podsetila, nabavljeni testovi, novi respiratori, izgrađene nove laboratorije, povećani bioklinički kapaciteti.

Takođe, ona je dodala da se očekivalo da će stanovništvo steći kolektivni imunitet, ali da je koronavirus u mnogim segmentima demantovao stručnjake, kao i da se pokazalo da je uvođenje striktnih mera u početku bilo ispravno.

Sada u apsolutnim brojevima ima više zaraženih nego pre, ali je u odnosu na ukupan broj pozitivnih manji broj hospitalizacija, a imamo i više kapaciteta nego pre, naglasila je Kisić Tepavčević.

Istovremeno, ona je ukazala na to da u najvećem broju slučajeva pacijenti imaju ili blagu pojavu ispoljavanja ili su asmptomatski – na jednu takvu osobu ima pet do 10 osoba koje nose virus, a da to ne znaju, zbog čega svi treba da se ponašamo kao potencijalni nosioci infekcije.

Rizične grupe su, kako je ponovila, starije osobe i osobe sa hroničnim obolenjima, i kod njih je veća verovatnoća da dođe do težeg oblika ispoljavanja bolesti.

Načelnica KBC "Bežanijska kosa" Marija Zdravković istakla je da se u ovoj ustanovi nalazi 155 kovid pacijenata, pri čemu najveći broj njih ima srednje tešku i tešku kliničku sliku.

Ona je navela da je danas bilo 12 otpusta, među kojima je i pacijent koji je proveo 41 dan na respiratoru.

Prema njenoj oceni, naša zemlja je trenutno svetla tačka u kovid mapi Evrope i treba da se trudimo da tako i ostane, iako brojke zabrinjavaju.

Govoreći o tome da li se klinička slika sada razlikuje u odnosu na jun i jul, Zdravković je objasnila da su tada bile obostrane pneumonije koje su se jako brzo razvijale i ti pacijenti su imali kliničku sliku brzog stizanja do respiratora.

U ovom trenutku, kako je ukazala, broj inficiranih koje detektujemo jesu visoke, ali za sada ima manje tih težih slučajeva koji slabo reaguju na terapiju.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: srbija.gov.rs/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ministarstvo finansija je poništilo rješenje Poreske uprave kojim se na teret Mitropoliji crnogorsko-primorskoj stavlja poreski dug od preko dva miliona evra (sa obračunatim kamatama) na ime poreza i doprinosa...


Parlament Moldavije usvojio je u završnom čitanju nacrt zakona o prenosu Službe informacija i bezbednosti sa predsedništva u nadležnost parlamenta, rekao je zamenik predsednika zakonodavnog tela Vlad Batrinča.

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici najnovije preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19.


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da su od poslednjeg izveštaja testirani uzorci 22.243 osobe, od kojih su 7.802 nalaza pozitivna na koronavirus.

„Republika Srbska je uvek spoljnopolitički prioritet Republike Srbije. Dok Srbiju predvodi Aleksandar Vučić svi Srbi će uvek biti sačuvani, o njima će se uvek brinuti. I dok Aleksandar Vučić...


Najmanje 40 zemalja, koje predstavljaju više od polovine svetske populacije, izrazile su interes za rusku vakcinu protiv koronavirusa, saopštio je tim koji stoji iza nje, dok masovna vakcinacija počinje...


Ostale novosti iz rubrike »