Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Rusija spremna da i dalje značajno doprinosi da se svet oslobodi od opasnosti koju nosi nuklearno oružje

Rusija spremna da i dalje značajno doprinosi da se svet oslobodi od opasnosti koju nosi nuklearno oružje
29.10.2020. god.


Rusija ne namerava da potpiše ili ratifikuje Sporazum o zabrani nuklearnog oružja, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.


„Nećemo podržavati, potpisivati ili ratifikovati taj dokument. On neće biti obavezujući za Rusiju. Ne verujemo da taj dokument postavlja bilo kakve standarde ili norme, ili da doprinosi razvoju međunarodnog običajnog prava“, rekla je Zaharova.
Ona smatra da je dokument dvosmislen, jer je sporazum izrađivan bez učešća nuklearnih sila, uključujući i Rusiju.

Prema njenim rečima, dokument je razvijan ne uzimajući u obzir osnovne principe na kojima se zasniva Sporazum o neširenju nuklearnog oružja, a, kako je rekla, sporazumi o tako složenom pitanju mogu biti samo rezultat konsenzusa svih zainteresovanih zemalja.

„Smatramo da je razvoj Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja i njegovo promovisanje greška. Ne vidimo na koji bi način ovaj dokument mogao praktično doprineti procesu ograničavanja i smanjenja nuklearnog naoružanja. Štaviše, očigledno nam je da ovaj sporazum provocira dodatne nesuglasice i otuđenost između zemalja. Može naneti nepopravljivu štetu Sporazumu o neširenju nuklearnog naoružanja i sistemu nuklearnog neširenja, koji se na njemu zasniva“, istakla je diplomata.

Ona je dodala da je Rusija spremna da i dalje značajno praktično doprinosi tome da se svet oslobodi od opasnosti koju nosi nuklearno oružje.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Natalья Seliverstova/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne...


Zastava 63. Padobranske brigade kreće na put oko sveta. Iz ruke u ruku, svetom će je prenositi bivši pripadnici te elitne jedinice.

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i ambasadorom Ruske Fe...


Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da su nove američke sankcije protiv ruskih i kineskih kompanija uvedene zbog toga što te kompanije "doprinose razvoju iranskog raketnog programa".

Novi vršilac dužnosti Uprave Ministarstva spoljnih poslova za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, francuski humanista Arno Gujon izjavio je danas da mu je čast što je imenovan...


Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je odlučan protest zbog uplovljavanja američkog razarača „Džon Mekejn“ u teritorijalne vode Rusije u području zaliva Petar Veliki. Moskva poziva SAD da se u...


Ostale novosti iz rubrike »