Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

„Beli orlovi“ stigli u Srbiju: O kakvim borbenim mašinama se zapravo radi?

„Beli orlovi“ stigli u Srbiju: O kakvim borbenim mašinama se zapravo radi?
29.10.2020. god.


Modernizovani tenk T-72MS „Beli orao“ predstavlja eksportnu verziju osnovnog borbenog tenka T-72B3. Njega odlikuje izuzetno kvalitetan sistem za upravljanje vatrom koji uključuje i panoramski nišan komandira tenka PK PAN „Sokolovo oko“ koji se nalazi u opremi modernizovanog tenka sledeće generacije T-90M.

Prva dva tenka od ukupno 30 tenkova T-72MS „Beli orao“ koje je Rusija donirala Republici Srbiji, stigli su na vojni aerodrom „Batajnica“ koji se nalazi neposredno pored Beograda. Kako je ministar Vulin izjavio u maju prošle godine, tenkove T-72 Srbija je dobila kao donaciju u okviru vojno-tehničkog sporazuma koji je postignut između predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina, prenosi Russia beyond.

U okviru vojno-tehničkog sporazuma, Srbija je od Rusije, pored ovih tenkova, dobila i druga oklopna vozila, 30 oklopnjaka BRDM-2 (pretpostavka da se radi o modernizovanoj varijanti BRDM-2MS, primedba prevodioca), od kojih su neki već stigli u Srbiju- prenosi internet portal Balkanist.ru.

Ruski vojni ekspert Fjodor Boldirjov ocenio je da ruski tenkovi T-72MS kao i srbski Mi-84 „imaju zajedničku bazu sovjetskog T-72, ali i niz zajedničkih novih komponenata i agregata ruske proizvodnje, što će im olakšati eksplotaciju u Srbiji. On je dodao da u ovom momentu „Srbiji nije nužna savremenija oklopna tehnika s obzirom na znatno slabije potencijale susednih zemalja kada je reč o vojnom aspektu“.

Prema pisanju američkog portala The National Interest eksportna verzija ruskog osnovnog borbenog tenka T-72B3 nosi oznaku T-72B1MS „Beli orao“, gde obe varijante (kako za rusku armiju tako i za inostrane kupce) sadrže veliki broj istih komponenti kada je u pitanju oprema.

Tako na primer i jedan i drugi tenk poseduju nišanski sistem „Sosna-U“ sa usavršenim sistemom za upravljanje vatrom i termovizijom. Pored toga T-72B1MS poseduje panoramski nišan komandira tenka PK PAN „Sokolovo oko“. Upotreba ovog opto-elektronskog sistema omogućava posadi tenka T-72B1MS da stekne daleko bolju situacionu svest na bojnom polju. Autor publikacije napominje da se sličan sistem nalazi i u opremi modernizovanih tenka T-90M.

Ipak, eksportna verzija tenka T-72B1MS je slabija od verzije T-72B3 kada je reč o kvalitetu oklopne zaštite. Naime njegova dinamička oklopna zaštita koja se sastoji od sistema „Kontakt-1“ je inferiornija od sistema „Kontakt-5“, a posebno „Relikt“ koji se nalaze ruskim osnovnim borbenim tenkovima. Srbska vojna industrija radi na svojim sistemima dinamičke zaštite i moguća je u perspektivi domaća modifikacija ovog tenka, ali i nabavka sistema Kontakt-5 / Relikt ukoliko to bude neophodno.

Russia beyond


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Miloš Kovačević / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Crne...


Zastava 63. Padobranske brigade kreće na put oko sveta. Iz ruke u ruku, svetom će je prenositi bivši pripadnici te elitne jedinice.

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem, načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem i ambasadorom Ruske Fe...


Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da su nove američke sankcije protiv ruskih i kineskih kompanija uvedene zbog toga što te kompanije "doprinose razvoju iranskog raketnog programa".

Novi vršilac dužnosti Uprave Ministarstva spoljnih poslova za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, francuski humanista Arno Gujon izjavio je danas da mu je čast što je imenovan...


Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izrazilo je odlučan protest zbog uplovljavanja američkog razarača „Džon Mekejn“ u teritorijalne vode Rusije u području zaliva Petar Veliki. Moskva poziva SAD da se u...


Ostale novosti iz rubrike »