Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Nastavljaju se borbe u Nagorno-Karabahu

Nastavljaju se borbe u Nagorno-Karabahu
30.10.2020. god.

Armija odbrane republike Nagorno-Karabah saopštila je da azerbejdžanska vojska izvodi raketne napade na prestonicu Stepanakert i grad Šuša i dodaje da je oboren neprijateljski dron. Obe strane ističu da neprijatelj ima velike gubitke u živoj sili i tehnici.

„Posle ponoći i od ranog jutra, neprijatelj je nastavio sa paljbom na civilna naselja. Neprijateljske snage su izvele napade iz raketnih sistema na gradove Stepanakert, Šuša i susedna naselja“, navodi se u saopštenju karabaške vojske.

Vlasti Karabaha saopštile su da su dve osobe ranjene u azerbejdžanskom raketiranju glavnog grada.


„Tokom napada izvedenog pomoću raketnog sistema 'Smerč', u jednoj od sporednih ulica Stepanakerta uništena je stambena zgrada i oštećen automobil. Vlasnik kuće i njegov sused su povređeni i prebačeni u bolnicu“, navedeno je u saopštenju državne službe za vanredne situacije Karabaha.

Portparol predsednika Karabaha Vagram Pogosjan preneo je da se žestoke borbe nastavljaju nedaleko od sela Askeranskog rejona u Karabahu i da „neprijatelj trpi velike gubitke“.

Dodao je i da je uništen azerbejdžanski dron turske proizvodnje. Karabaška vojska je precizirala da se radi o „Bajraktaru“.

„Jedinice PVO Armije odbrane upravo su uništile još jednu udarnu bespilotnu letelicu 'Bajraktar'“, saopštila je vojska.

Kako je navedeno, situacija na prvoj liniji fronta je tokom noći bila stabilno napeta.


„Jedinice Armije odbrane nastavljaju samouvereno da izvršavaju borbene zadatke koji su im dodeljeni, kontrolišući operativno-taktičku situaciju“, dodaje se u saopštenju.

Komentarišući paljbu na medicinski centar Stepanakerta, Ministarstvo spoljnih poslova Nagorno-Karabaha je naglasilo da je namerna pucnjava na centar – ciničan odgovor azerbejdžanskog vojno-političkog rukovodstva na mirovne napore predsednika Rusije, Francuske i SAD, koji su usmereni na zaustavljanje borbenih dejstava i deeskalaciju napetosti u zoni sukoba.

Istovremeno, portparol Ministarstva odbrane Arcrun Ovanisjan rekao je da su oružane snage Azerbejdžana u potpunosti predale kontrolu terorističkim organizacijama nad nekim delovima fronta.

Sa svoje strane Baku je optužio Jerevan, koji podržava Nagorno-Karabah, za napade na Hodžavenskom, Fizulinskom i Gubadlinskom pravcu fronta.

„Tokom dana 28. oktobra i u noći 29. oktobra, jedinice jermenskih oružanih snaga pucale su iz različitih vrsta oružja, uključujući rakete i artiljeriju, na položaje jedinica azerbejdžanske vojske na različitim pravcima fronta, kao i na naselja u blizini zone fronta“, saopštilo je azerbejdžansko Ministarstvo odbrane.

Vojni resor dodaje da su „pokušaji neprijatelja da napada odlučno presečeni, kao i da usled kontramera preduzetih protiv jermenskih oružanih snaga, među neprijateljskim vojnicima ima ubijenih i ranjenih.

„Juče su tokom dana i noći na različitim pravcima fronta uništeni i onesposobljeni veliki broj žive sile, dva tenka T-72, dva raketna sistema 'Grad', 14 različitih vrsta topova, nekoliko uporišnih tačaka i šest jedinica neprijateljskih vozila. Trenutno trupe azerbejdžanske vojske kontrolišu operativnu situaciju“, saopštio je vojni resor.

Čitajte više na Sukob u Nagorno-Karabahu - pregled situacije


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: 1lurer.am/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruske mirovne snage nastavljaju sa deminerskim radovima u Nagorno-Karabahu. „Tokom proteklog dana završeno je istraživanje područja i čišćenje od eksplozivnih predmeta na teritoriji sre


Predlog zakona o recipročnim sankcijama protiv internet platformi koje su cenzurisale ruske medije uključuje blokiranje Jutjuba, ali ovo je krajnja mera, rekao je jedan od autora predloga zakona -...

Predsednik nepriznatog Pridnjestrovlja, Vadim Krasnoselski rekao je u intervjuu za "Parlamentarnu gazetu" o još jednom pokušaju Kišinjeva da pokrene veštački problem „povlačenja trupa“ iz regiona. Ra


Akcije NATO-a u Crnom moru izazvaće odgovor Ruske Federacije i drugih država koje nisu članice alijanse, rekao je šef Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Konstantin Kosačev. „Akcij

Američko nuklearno oružje se nalazi u pet-šest evropskih država, članica NATO-a, koje na taj način dobijaju pristup sistemima, vezanim za nuklearno naoružanje, izjavio je šef Međunarodnog komiteta Saveta Federacije...


Rusija nastavlja sa „agresivnom politikom i agresivnim akcijama“, navodi se u strateškom izveštaju NATO-a.


Ostale novosti iz rubrike »