BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Srbi, vodite računa kome dajete podršku na izborima

 Srbi, vodite računa kome dajete podršku na izborima
13.11.2020. god.
Srbi, podržimo na izborima one kandidate koji pišu jedinim srpskim pismom - srpskom ćirilicom.
Zbog korone i sve većeg korišćenja interneta, veći dio predizborne kapanje partija i kandidata se prenio na digitalne medije i društvene mreže.
 
Na društvenim mrežama među kojima prednjači Fejzbuk, možete vidjeti dosta toga o kandidatu. Ono što prvo možete primjetiti jeste koje pismo koristi u kampanji, koje na svojoj stranici ili svom profilu.
 
Imate neke političare – predsjednike političkih partija, kandidate na izborima koji se predstavljaju kao Srbi, i očekuju podršku Srba, a objave na društvenim mrežama pišu latinicom. Oni očekuju  da im Srbi  daju svoje povjerenje, da im daju mandat da ih oni predstavljaju, očekuju da ih Srbi postave za narodne odbornike, načelnike opština/gradova.
 
U isto vrijeme ti nacionalno nesvjesni kandidati nisu spremni da naprave za očuvanje srbskog pisma, srpske kulture, identiteta srbskog naroda ni jedan klik na svom telefonu ili računaru kao bi prešli sa latinice na ćirilicu.  
 
Koju drugi trud, zalaganje očekivati od tih kandidata da će učiniti za svoj narod, za svoje glasače?
 
Prosto je za nepovjerovati, da kandidat koji ne zna da je ćirilica jedino srpsko pismo ili ne zna da je koristi u digitalnim medijima, ili prosto neće da piše srbskim pismom ili je smatra srbsko pismo nebitnim, staromodnim, da takav čovjek može da očekuje podršku Srba da ga oni ih on predstavlja i da ga oni plaćaju. 
 
Političara, kandodata koji neće da koriste srbsko pismo, a hoće srpske glasove, imate gotovo u svim srbskim partijama i poziciji i opoziciji.
 
Zato kada glasate, glasajte za ljude, a ne partije.
 
Autori ovog teksta, nikada neće dati svoj glas srbskim kandidatima koji ne koriste srbsko pismo – srpsku ćirilicu bez obzira kojoj političkoj partiji da pripadaju.
 
Ko je Srbin i srbskoga roda, a stidi ga se i ne koristi iz kulturno-poltroničnih razloga, straha od toga šta će o njemu misliti i kako će ga prihvatiti drugi, bajki o tome da će ga bolje razumjeti stranci, kukavičko-ekonomskih razloga neka se ne ne traži i ne očekuje podršku Srba.
 
Srpski jezik je u potpunosti srpski tek kada se ispisuje ćirilicom, jer je ona nit koja povezuje gotovo svu srpsku pismenost od njenih početaka do danas.
 
Ćirilica je kroz vijekove bila na širokim prostorima srbskog jezika svjedok kontinuiteta i identiteta srbskog jezika i književnosti, kulture, istorije, prepoznatljiv znak i simbol; pokazatelj koliko je srbsko nasljeđe bogato i utemeljeno.
 
Profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Miloš Kovačević. ističe da između srpskog jezika i ćirilice vlada odnos kakav nema nijedan drugi jezik sa svojim pismom – ćirilica je jedino srpsko nacionalno pismo.
 
– Ta dva termina jedino se mogu u srbskom jeziku metonimijski zamjenjivati: kada se kaže srbski jezik, nužno se misli i na srpsku ćirilicu, a kada se kaže srpska ćirilica to istovremeno znači i srbski jezik. Zar tome najbolja potvrda nisu progoni srbskog naroda za vrijeme Austrougarske, za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, koji su se uvijek očitovali kroz progon ćirilice. Progon ćirilice, značio je i progon Srba i srpskog jezika – kažee Kovačević.
 
Budući da je u međunarodnom standardu ISO 12199 ne postoji odrednica srpski jezik – latinica, sve što je kod Srba napisano ili će biti napisano takvom latinicom u svjetskim bibliotečkim fondovima knjižiće se – u hrvatsku kulturnu baštinu.
 
Srpski političari koji koriste tuđe pismo - latinicu na srpskom govornom području  neka traže podršku od drugih naroda, neka ih oni biraju, neka ih oni dovode na vlast., neka NE računaju na podršku Srba.
Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Američka ambasada u Moskvi komentarisala je neodobrene proteste u regionima Rusije. Američka diplomatska misija je saopštila da prati „izveštaje o protestima u 38 ruskih gradova&ldqu


Rusija je 2020. godine isporučila 59,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa kroz gasovod "Severni tok", dovodeći izvoz preko ofšor gasne veze između Rusije i Evrope na najviši nivo ikada. ...

Povećanje vojnog kontingenta, izgradnja vojne infrastrukture i dalja međunarodna konsolidacija - u 2021. godini NATO će pojačati pritisak na zapadne granice Rusije. U maju-junu, alijansa će održati najveće manevre...


  Član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je danas, na konferenciji za novinare tog tela, da je vakcinacija u našoj zemlji krenula dobro, dodavši da...


Brod za polaganje cevi "Akademik Čerski", koji bi mogao biti angažovan u izgradnju gasovoda "Severni tok 2", stigao je danas u nemačku luku Vismar, pokazuju podaci globalnog sistema za...


Ostale novosti iz rubrike »