Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Predsednik Vučić: Ponosan sam što smo za četiri meseca izgradili velelepnu kovid bolnicu u Batajnici

Predsednik Vučić: Ponosan sam što smo za četiri meseca izgradili velelepnu kovid bolnicu u Batajnici
25.11.2020. god.


Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, sa potpredsednikom Vlade i ministrom odbrane dr Nebojšom Stefanovićem i ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom, obišao je sinoć radove na izgradnji nove kovid bolnice u Vojnom kompleksu “Zemun ekonomija” u Beogradu i tom prilikom rekao da je kao građanin Srbije ponosan na činjenicu da je za samo četiri meseca izgrađena velelepna bolnica.


- Hoću da čestitam svim ljudima koji su radili na ovom projektu, radnicima, kompaniji "Termomont" koja je ovo izvela, državi koja je smogla snage da ovo plati u najtežim mogućim uslovima koronavirusa, kada je ceo svet u finansijskoj i ekonomskoj krizi. Čekamo kao ozebli Sunce da za sedam dana otvorimo makar ovaj kovid deo sa 200 ležajeva intenzivne nege. Kasnije će ih biti i više, da otvorimo za još 500 ležajeva poluintenzivne nege. Kada prođe vreme koronavirusa, onda ćemo ovu bolnicu koristiti za druge bolesnike kojima je potrebna intenzivna nega – istakao je predsednik Vučić.

Samo u izgradnju novih kovid bolnica u Beogradu i Kruševcu, prema rečima predsednika Vučića, država će uložiti više od šest do sedam milijardi dinara, odnosno oko 60 miliona evra, a zatim i dodatnih 30 miliona evra u opremanje. Kako kaže, u pitanju su ogromna novčana sredstva koja smo uspeli sami da prikupimo kako bi bili sačuvani ljudski životi i zdravlje, a stopa smrtnosti smanjena što je više moguće.

Kada je u pitanju infekcija virusom Kovid-19, predsednik Vučić ukazuje da se Srbija nalazi u teškoj situaciji, jer je trenutno popunjeno 6.500 bolničkih ležajeva, a van kovid sistema u Beogradu ostala je još samo Ortopedska klinika, koja će postati kovid bolnica samo kao poslednja opcija.

U Srbiji je danas na virus Kovid-19 testirano 22.000 ljudi, a predsednik Vučić najavljuje da će se u jednom danu ići i na 25.000 i 30.000 testiranja. On podseća da sve to iscrpljuje naše laboratorijske, ljudske i finansijske kapacitete, jer su u pitanju nepojmljiva novčana sredstva, ali, takođe, ističe da je rešenje za ovakvu situaciju u dve stvari - u masovnom testiranju i u vakcini.

- Mi ćemo se truditi da u narednih mesec dana obezbedimo prve značajnije količine vakcina. Razgovaramo sa svim zemljama. Prvo, mi smo deo Kovaks plana Evropske unije. Drugo, ako oni  nabavljaju Fajzer, nabavljaćemo i mi. Ne pitamo koliko košta. Ako oni nabavljaju Modernu, nabavljaćemo i mi. Ne pitamo koliko košta. Šta god da nabavljaju, mi ćemo, takođe, da nabavimo – poručuje predsednik Vučić i navodi da kada je u pitanju nabavka vakcina protiv koronavirusa, Srbija razgovara i sa kineskim i ruskim partnerima i Britancima.

foto: Ministarstvo odbrane Srbije

Cilj je, kako kaže, da se u prvom momentu nabavi milion doza do kraja godine, kojima bi bilo prvenstveno obezbeđeno 25.000 zdravstvenih radnika koji rade u kovid sistemu, a na kojima je strahovit pritisak.

- Oni su najizloženiji. Njima je najteže. Bukvalno su na ivici fizičke snage i moći, a imamo veliku zarazu, 1.500 zdravstvenih radnika je zaraženo. Daćemo sve od sebe i pokušati da obezbedimo vakcine za zdravstvene radnike, za vojsku, policiju, za ljude koji rade u rudarskim kopovima, koji obezbeđuju struju, u vodovodima, dakle javnim službama, komunalnim službama, da sve to može da funkcioniše. Žao mi je što je što čujem da je čak 80 ljudi koji ovde rade, van koloseka, a dnevno ovde rade stotine i stotine radnika, samo na izgradnji ove bolnice.

Predsednik Vučić ističe da će nova bolnica u okviru kompleksa „Zemun ekonomija“ biti naša najveća bolnica u kovid sitemu, kao i da će ta bolnica i nova kovid bolnica u Kruševcu, gde se završetak radova planira za 15. decembar, biti opremljene sa 420 respiratora i da će svi imati "high flow" mod ventilacije, koji je manje invazivan i koji pacijentima omogućava veću šansu za preživljavanje.

Nova kovid bolnica pripadaće sistemu Kliničkog centra Srbije te će na taj način biti rešeni svi logistički problemi po pitanju snabdevanja bolnice neophodnima sredstvima, kako za vreme kovida, tako i van kovid sistema, objašnjava predsednik Vučić i dodaje da će ta bolnica imati 700 parking mesta, kao i da su u toku radovi na trećoj pristupnoj traci na Batajničkom putu, sa posebnim skretanjem za samu bolnicu.

Odgovarajući na novinarska pitanja, predsednik Vučić je rekao da će vakcinu, kada stigne u našu zemlju, primiti prvi, zajedno sa vojnicima, kojima komanduje.

Obilasku radova na izgradnji nove kovid bolnice u Batajnici prisustvovali su gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i drugih institucija koje su uključene u izvođenje radova na izgradnji bolnice.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministarstvo odbrane Srbije/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Posle četiri godine špijunske fantastike "Rašngejt", vreme je za poslednje štivo: "Bivši romantični partner" izgrednika sa Kapitol Hila rekao je Ef-Bi-Aju da je njegova bivša ljubavnica ukrala laptop predsednice...


Republika Srbska u februaru očekuje prvu seriju od 200 hiljada doza vakcine protiv koronavirusa ruske proizvodnje "Sputnik V", rekao je za RIA Novosti ministar zdravlja Republike Srpske dr Alen...

Ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da će Rusija preispitati svoje postupke ako Francuska i Nemačka ne primoraju Kijev da se pridržava "normandijskog" i sporazuma iz Minska o...


Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović prisustvovao je danas, zajedno sa načelnikom Generalštaba generalom Milanom Mojsilovićem, prijemu deset oklopno borbenih vozila „Miloš 4x4“ namenjenih pripadnicima 72. Brigade...

Minsk neće biti domaćin Svetskog hokejaškog prvenstva 2021. godine, saopštila je Međunarodna hokejaška federacija (IHF). Predsednik IHF-a Rene Fazel održao je 11. januara sastanak


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić najavila je danas da će vakcinacija za sledeću prioritetnu grupu, u kojoj su prosvetni radnici, pripadnici MUP-a, Vojske Srbije i predstavnici medija, početi...


Ostale novosti iz rubrike »