BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Medojević: Nakon pola godine analiziraćemo rezultate buduće crnogorske vlade i videti da li ćemo i dalje nastaviti da je podržavamo

Medojević: Nakon pola godine analiziraćemo rezultate buduće crnogorske vlade i videti da li ćemo i dalje nastaviti da je podržavamo
30.11.2020. god.


Pokret za promene (PZP) nakon pola godine analiziraće rezultate buduće crnogorske vlade i videti da li će i dalje nastaviti da je podržava u Skupštini, saopštio je lider Nebojša Medojević, navodeći da trpe pritisak birača zbog podrške novoj vladi.


Medojević je kazao da će pokušati tu ideju da dogovori sa kolegama Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem i da to bude zajednički stav Demokratskog fronta (DF).

„Da vidimo posle šest meseci šta je vlada uradila, posebno imajući u vidu naša obećanja i programske principe koje smo godinama predstavljali biračima. Mi već trpimo veliki pritisak naših birača“, kazao je Medojević.

On je rekao da su birači PZP-a nezadovoljni predloženom vladom i da se smatraju prevarenim.

„Iste pritiske imaju Mandić i Knežević posebno zbog prvog sporazuma kojim su poništeni ključni programski principi Nove sprske demokratije i Demokratske narodne partije“, kazao je Medojević, prenose „Vijesti“.

On je naveo da ukoliko nova vlada krene da demontira, kako je kazao, sistem Mila Đukanovića, pokreće pitanje odgovornosti bivšeg režima i krene u reforme, da će nastaviti da ih podržavaju.

„Ogromna je verovatnoća, oko 75 odsto da ova vlada neće uraditi ništa od reformi i da ćemo mi posle pola godine morati da zauzmemo politički stav prema tome“, kazao je Medojević
On je rekao da se Crna Gora nalazi u istorijskom trenutku iz dva razloga - jer je pao režim Mila Đukanovića nakon 30 godina i zato što nova vlada treba da sprovode nužne političke reforme kako bi napravila diskontinuitet od prethodnog poretka i stvorila uslove za razvoj demokratije.

On je ocenio da nova vlada neće uraditi ono što bi trebalo da joj bude obaveza – demontaža jednog sistema, sprovođenje radikalnih političkih reformi.

„To podrazumeva otvaranje tajnih dosijea, lustraciju i još nekoliko reformi koje su obavezne“, rekao je Medojević.

On je naveo da će PZP podržati novu vladu zbog istorijskog trenutka i pada režima Demokratske partije socijalista (DPS).

„Zato ćemo glasati za ovaj kabinet, iako se ne slažemo ni sa programom, ciljevima, prioritetima, načinom formiranja. Imate ljude koji se prvi put susreću sa oblastima u kojima postoje ogromni problemi“, kazao je Medojević.

Medojević je najavio da će PZP korigovati način delovanja, funkcionisanja poslaničkog kluba, imajući u vidu da će nova vada biti, kako je ocenio, antievropska, antidemokratska i da je sastavljena od ljudi za koje nije niko glasao.

On je rekao da će PZP inicirati usvajanje niza zakona kako bi proverili da je nova većina za reforme.

Medojević je kazao da će inicirati donošenje zakona za vraćanje nadoknade majkama sa troje i više dece, zakona koji uvode krivično delo neisplaćivanje zarade radnicima, povećanje minimalne zarade, zakona o lustraciji, predloge revizija nekih privatizacija.

„Tu ćemo videti da li postoji većina za reforme u Crnoj Gori, jer ne verujemo da će ova vlada inicirati bilo šta od toga“, rekao je Medojević.

On je naveo da je jedan od prvih zakona koje će predložiti Skupštini biti zakon o otvaranju tajnih dosijea.

„U vezi sa tim već duže sarađujem sa eminentnim regionalnim i međunarodnim ekspertima. Bez otvaranja dosijea te države se ne mogu zvati demokratskim“, ocenio je Medojević.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: in4s.net/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Američka ambasada u Moskvi komentarisala je neodobrene proteste u regionima Rusije. Američka diplomatska misija je saopštila da prati „izveštaje o protestima u 38 ruskih gradova&ldqu


Rusija je 2020. godine isporučila 59,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa kroz gasovod "Severni tok", dovodeći izvoz preko ofšor gasne veze između Rusije i Evrope na najviši nivo ikada. ...

Povećanje vojnog kontingenta, izgradnja vojne infrastrukture i dalja međunarodna konsolidacija - u 2021. godini NATO će pojačati pritisak na zapadne granice Rusije. U maju-junu, alijansa će održati najveće manevre...


  Član Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa, epidemiolog Branislav Tiodorović ocenio je danas, na konferenciji za novinare tog tela, da je vakcinacija u našoj zemlji krenula dobro, dodavši da...


Brod za polaganje cevi "Akademik Čerski", koji bi mogao biti angažovan u izgradnju gasovoda "Severni tok 2", stigao je danas u nemačku luku Vismar, pokazuju podaci globalnog sistema za...


Ostale novosti iz rubrike »