BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Velika Britanija počela sa uklanjanjem opreme kineskog „Huaveja“ iz sistema 5G mreže

RT: Velika Britanija počela sa uklanjanjem opreme kineskog „Huaveja“ iz sistema 5G mreže
30.11.2020. god.


Britanske telekomunikacione kompanije neće smeti da instaliraju novu "Huavej" 5G opremu nakon septembra 2021. godine, saopštila je britanska vlada. Ovaj potez deo je plana uklanjanja opreme kineske firme iz brzih mobilnih mreža.

Saopštenje dolazi uoči rasprave o novom zakonodavstvu o telekomunikacijama u parlamentu.


„Postavljam jasan put za potpuno uklanjanje visoko rizičnih dobavljača za naše 5G mreže“, rekao je ministar za telekomunikacije Oliver Dovden.

„To će biti učinjeno putem novih i bez presedana ovlašćenja da se identifikuje i zabrani telekomunikaciona oprema koja predstavlja pretnju za našu nacionalnu bezbednost.“

London je takođe najavio novu strategiju za diverzifikaciju lanca snabdevanja opreme za 5G mrežu, koja se sastoji od početnih investicija u visini od 250 miliona funti, u saradnji sa japanskom firmom NEC i uspostavljanja novih istraživačkih pogona.

Velika Britanija je već zabranila kupovinu nove "Huavej" 5G opreme nakon kraja godine. Prvobitno je dozvolila, a zatim zabranila upotrebu opreme koju je napravio kineski tehnološki gigant u mrežama mobilne telefonije 5G od kraja 2027. godine, navodeći zabrinutost da sankcije Sjedinjenih Američkih Država znače da kineska kompanija neće biti pouzdan dobavljač.


Peking je kritikovao te odluke, dok je "Huavej" prošle sedmice saopštio da je razočaran činjenicom da ga Velika Britanija želi isključiti iz uvođenja 5G mreže nakon objavljivanja novih zakona kojim bi kompanije mogle biti kažnjene sa 100.000 funti ako prekrše zabranu.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Dado Ruvic / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Od suda u Kaliforniji zatraženo je da prisili "Gugl" da ukloni "Telegram" iz svoje prodavnice "Plej stor", zbog tvrdnji da se aplikacija koristi za podsticanje nasilja. Pravni izazov odražava...

Odnosi Moskve i Teherana neće zavisiti od "hirova" Sjedinjenih Američkih Država koje pokušavaju da naruše partnerstvo dve zemlje uvođenjem nelegalnih sankcija, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.


Ako Sjedinjene Američke Države ukinu sankcije Iranu, Teheran će se vratiti primeni nuklearnog sporazuma (JCPOA) i dodatnom protokolu sa Međunarodnom agencijom za nuklearnu energiju (IAEA)

Rusija se nada da će se Sjedinjene Američke Države vratiti Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA) o iranskom nuklearnom programu, što je uslov da Iran izvrši obaveze, rekao je ministar...


Moskva i Teheran zainteresovani su za potpuno obnavljanje nuklearnog sporazuma između Irana i drugih učesnika, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. "Danas je jedna od najvažnijih tema zadatak spasavanj...


Ostale novosti iz rubrike »