BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: „Ponestaje vremena“: SAD postavile nove zahteve dok Rusija daje ustupke kako bi spasila poslednji preostali sporazum o nuklearnom odvraćanju - Antonov

RT: „Ponestaje vremena“: SAD postavile nove zahteve dok Rusija daje ustupke kako bi spasila poslednji preostali sporazum o nuklearnom odvraćanju - Antonov
04.12.2020. god.


Moskva je pristala na ključne američke zahteve u pokušaju da sačuva novi sporazum START u trci sa vremenom za produženje ugovora pre nego što istekne, rekao je ruski ambasador u SAD-u. Vašington je jednostavno postavio nove zahteve.

"Sudbina Novog START-a možda je ključno pitanje za buduću kontrolu naoružanja", rekao je ambasador Anatolij Antonov.


Ugovor iz 2011. godine kojim se ograničavaju nuklearne bojeve glave i njihovi lanseri koje SAD i Rusija poseduju ostaje praktično jedini aktivni sporazum o kontroli naoružanja između dve nuklearne sile. Ipak treba da istekne 5. februara sledeće godine, dok su Moskva i Vašington u nelagodnim pregovorima o njegovom produženju.

"Dugo nismo mogli da obezbedimo saglasnost SAD-a za nastavak ozbiljnog dijaloga. U stvari, uspeli smo da ponovo uspostavimo kontakte samo uoči američkih predsedničkih izbora. Kao rezultat toga, ponestaje nam vremena ..."

 

Antonov je dodao da je Rusija spremna da prihvati dva ključna američka zahteva da probiju ćorsokak i spasu sporazum, samo da bi se udovoljilo dodatnim zahtevima.

„Posle teških konsultacija sa našim američkim kolegama pre dva meseca Rusija je najavila spremnost da se sastane sa Vašingtonom na pola puta o dva ključna pitanja“, rekao je Antonov, dodajući da su ustupci povezani sa produženjem ugovora na godinu dana umesto pet i da se obezbede sve nuklearne bojeve glave za taj period.

Upravo to je tražio američki savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan sredinom oktobra, kada je ruski predsednik Vladimir Putin predložio produženje novog sporazuma START na godinu dana bez ikakvih preduslova.

Međutim, očigledno je da je Vašington odlučio da ne prihvati to. SAD su „pokušale da nas nateraju da pristanemo na uključivanje oštrog režima verifikacije iz doba Hladnog rata“ i da formulišemo neke definicije za koje se od Moskve očekuje da budu povezane sa nekim budućim pregovorima o sporazumu, rekao je ambasador, dodajući da je Vašington doslovno težio da „dobije rezultate unapred pre potencijalnih pregovora“.

Antonov je nazvao nove zahteve naglim preokretom u američkoj politici, jer je upravo Vašington predložio ostavljanje rigoroznih kontrola iz doba Hladnog rata, kada je o sporazumu pregovarano prvi put pre 11 godina.

Potpisan 2010. godine, novi ugovor START ograničava broj nuklearnih bojevih glava koje Moskva i Vašington mogu da poseduju na 1.550, te da broj raspoređenih strateških nuklearnih lansera ne bi trebalo da prelazi 700, sa njihovim ukupnim brojem od 800.

Ruski izaslanik je pohvalio efikasnost sporazuma rekavši da je pomogao da se broj raspoređenih bojevih glava smanji za trećinu, a broj lansera za više od polovine.


Moskva se i dalje nada da bi mogla spasiti sporazum, te je pozvala SAD da nastave razgovore, dodajući da bi svaki sporazum trebao dovesti do povećane sigurnosti za sve, a ne za nekoliko izabranih država.

„Bilo koji pregovori trebalo bi da rezultiraju poboljšanom nacionalnom bezbednošću svih zemalja. Spremni smo za takav rad“, rekao je Antonov, dodajući da se Rusija, kao „predvidljiva nuklearna sila ni pod kojim uslovima neće uključiti u novu trku u naoružanju.

Pozivajući međunarodnu zajednicu da podrži njene stalne napore na očuvanju strateške stabilnosti, Antonov je retorički pitao da li svet treba da „gradi odnose na osnovi jednakosti ili da odustane i podvrgne se volji jedne države“.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Shamil Zhumatov / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

U Višem sudu okončano iznošenje završnih reči u postupku protiv bivšeg načelnika Generalštaba pukovnika Miodraga Sekulića i bivšeg pripadnika vojske Vladana Vlajkovića


Bivši načelnik Ministarstva unutrašnjih poslova za Kosovo Sreten Lukić, kojeg je Haški tribunal osudio na 20 godina zatvora, privremeno je prebačen sa odsluživanja kazne iz Poljske u hašku pritvorsku...

Najnovije američke sankcije prema brodu "Fortuna" koji polaže cevi za projekat gasovoda "Severni tok 2", očigledno su nepoštovanje normi poštene konkurencije, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marij


Velika Britanija rizikuje da pokrene diplomatski spor sa Evropskom unijom, nakon što je odbila da dodeli puni diplomatski status Žou Valeu de Almeidi, predstavniku EU u Velikoj Britaniji, što...

Nemačka ne odobrava američke eksteritorijalne sankcije, stav Berlina po pitanju „Severnog toka 2“ se nije promenio, izjavila je nemački kancelark Angela Merkel. „Eksterito


Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas odbacio je eksteritorijalne sankcije protiv gasovoda „Severni tok 2“ i obećao da će one biti tema za razgovor sa novom američkom administracijom. Dodao...


Ostale novosti iz rubrike »