BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Neka najbolji ruski vojni orkestri zatresu vaše zvučnike

Neka najbolji ruski vojni orkestri zatresu vaše zvučnike
07.01.2021. god.
Ovi vojni horovi i orkestri će vas raspevati, razmrdati i zagrejati za novogodišnje praznike


U Rusiji različiti rodovi vojske imaju sopstvene muzičke ansamble. Vojni muzičari ne samo što održavaju moral i borebni duh ruskih vojnika, nego takođe izvode koncerte za široku publiku. Neki od ovih pevača i plesača poznati su širom sveta. Za vas smo izdvojili najbolje ruske vojne ansamble, piše Russia beyond.

1. Ansambl pesme i plesa Crvene armije „Aleksandrovˮ

Legendarni Ansambl pesme i plesa „Aleksandrovˮ jedan je od najvećih vojnih muzičkih sastava u Rusiji. Prvi hor Crvene armije iz 1928. godine imao je 12 izvođača, ali do sredine 30-ih već ih je bilo 300! Osnivač hora general-major Aleksandar Aleksandrov autor je sovjetske himne i mnogih poznatih ratnih pesma. Za vreme Drugog svetskog rata njegov hor i orkestar nastupili su na frontu 1.500 puta. Aleksandrov je umro u Berlinu 1946. godine za vreme turneje. 2016. godine 64 muzičara i njihov dirigent stradali su u nesreći sa avionom Tu-154 iznad Crnog mora. Ansambl je bio na putu za rusku bazu u Siriji. Ipak, „Aleksandrovˮ je otada u obnovljenom sastavu nastavio da nastupa u Rusiji i inostranstvu.

 

2. Hor ruske policije

Zvanični naziv ovog sastava je Akademski ansambl pesme i plesa snaga Nacionalne garde Rusije. To je muzički kolektiv Nacionalne garde i Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije. Osnovan 1973. godine, ansambl obuhvata plesni kolektiv, orkestar, dečji ansambl i hor od 70 članova koji služe u sastavu ruske policije ili Nacionalne garde. Hor je poznat po obradama svetski poznatih hitova kao što su GetLucky i LastChristmas.

 

3. Ansambl Zapadnog vojnog okruga

Muzički sastav Zapadnog vojnog okruga osnovan je 1929. godine u Domu Crvene armije u Lenjingradu. Bend je u početku činilo samo šest pevača, dva plesača, harmonikaš i recitator, ali uskoro je dobio još nekoliko desetina članova. Za vreme rata održali su preko 2.000 koncerata za branitelje Lenjingrada, uključujući i nastupe za vojnike na prvim borbenim linijama. 60-ih godina ansambl je krenuo na turneju po inostranstvu, obilazeći zemlje kao što su Austrija i Kuba. Tri puta (1982, 1984, 1986) muzičari su posetili Avganistan, gde su izveli oko 50 koncerata za vojnike. 1986. i 1987. godine pevali su za one koji su učestvovali u otklanjanju posledica Čarnobiljske nuklearne katastrofe. Ovaj vojni ansambl je laureat mnogih međunarodnih takmičenja i festivala.

 

4. Ansambl ruskih Vazdušno-desantnih snaga

Nastup u Beogradu

Bend „Plavih beretkiˮ osnovan je 1937. godine. Od prvog dana Velikog otadžbinskog rata muzičari su nastupali za vojnike na prvim borbenim linijama, od Staljingrada do Berlina. Pobedničke 1945. godine ansambl je ušao u Berlin zajedno sa jedinicama gardijske armije i 3. maja izveo koncert na stepeništu poraženog Rajhstaga. Narednih godina bend je nastupao u mnogim gradovima Nemačke i Sovjetskog Saveza, Čehoslovačke, Poljske, Mađarske i u drugim evropskim zemljama. 1994. godine sedište ansambla prebačeno je iz Berlina u Moskvu. Danas ansambl održi preko 100 koncerata godišnje širom Rusije i u inostranstvu.

 

5. Ansambl ruskih strateških snaga

„Crvena zvezdaˮ (Krasnaja zvezda) ili Ansambl pesme i plesa Raketnih snaga strateške namene osnovan je u junu 1977. godine. Oni glavne koncerte održavaju u udaljenim vojnim naseljima raketnih snaga i ratnim žarištima kao što su Avganistan i Čečenija. Danas Ansambl „Crvena zvezdaˮ održava turneje po Rusiji i inostranstvu, a takođe snima albume i video-spotove.

 

6. Ansambl Baltičke flote

Osnovan 1939. godine u Lenjingradu, ansambl Baltičke flote je blisko sarađivao sa sovjetskim kompozitorima i pesnicima, koji su pisali pesme za pripadnike mornarice. Za vreme Velikog otadžbinskog rata umetnici ansambla su učestvovali u odbrani Mondsunskih ostrva. Svih 900 dana opsade Lenjingrada oni su se nalazili u gradu, nastupajući za njegove stanovnike i za vojnike na borbenim linijama. Tokom rata ansambl je izveo oko 2.500 koncerata. Skoro trećina članova ansambla izgubila je život u tom periodu. Od 1953. godine Ansambl Baltičke flote ima sedište u najzapadnijem regionu Rusije u Kalinjingradu.

 

7. Ansambl Crnomorske flote

Prvi hor pripadnika ruske mornarice osnovao je u Sevastopolju 1903. godine Fjodor Šaljapin. Njegovi članovi su se kasnije, 1932. godine, priključili Ansamblu Crnomorske flote. Kao i drugi muzičari, u ratnim godinama nastupali su na frontu za pripadnike mornarice. Održali su tada preko 2.000 koncerata. 1945. godine ansambl je nastupio pred učesnicima čuvene međunarodne konferencije u Jalti. Gledaoci su posebno uživali u mornarskim pesmama i plesovima.

 

  
Eleonora Goldman, Russia beyond  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © TASS / Sergeй Bobыlev / Russia beyond/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Polazak deteta u školu je veoma važno razdoblje u njegovom životu. Igra se postepeno zamenjuje knjigom i školskim obavezama i neretko je ovaj prelaz najveći problem. Zbog toga i...


Ministarstvo zdravlja Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je u poslednja 24 časa registrovano 3.519 novoobolelih od koronavirusa, od testiranih 13.087 uzoraka. Od ove bolesti

Slovački premijer Igor Matovič odbacio je mogućnost vraćanja vakcina "Sputnjik V" Rusiji, rekavši da će se efikasna vakcina koristiti za spasavanje života u zemlji bez obzira na podelu u...


Delegacija Vlade Crne Gore, predvođena premijerom Zdravkom Krivokapićem prisustvovala je sahrani episkopa zahumsko-hercegovačkog Atanasija u Trebinju.

"Glava hobotnice se nalazi ovdje, u državnim strukturama, u policiji, tužilaštvu i mjestu predsjednika Crne Gore. Ona je srasla i povezana sa kriminalnim grupama iz regiona", poručio je Mandić...


Po Patrijarhovom blagoslovu pismo je pročitao Njegovo Visokopreosveštentsvo Mitropolit dabrobosanski g. Hrizostom


Ostale novosti iz rubrike »