BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Rusija će ponovo biti najveći svetski izvoznik pšenice uprkos kvotama i porezu na izvoz

RT: Rusija će ponovo biti najveći svetski izvoznik pšenice uprkos kvotama i porezu na izvoz
13.01.2021. god.


Rusija će ponovo preuzeti Liderstvo u globalnom izvozu pšenice, uprkos predstojećim izvoznim kvotama žitarica i porezu na izvoz pšenice, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede SAD-a u najnovijem izveštaju.

Prema predviđanjima globalne proizvodnje žitarica i uljarica, Rusija će postati glavni izvoznik u sezoni 2020-2021 koja se završava 30. juna. U prethodnoj sezoni prodaja pšenice iz Rusije, koja je već nekoliko godina bila prvi izvoznik na svetu godine zaredom, nadmašila je EU.


U decembru su ruske vlasti uvele ograničenje izvoza od 17,5 miliona tona za određene žitarice, uključujući pšenicu, raž, ječam i kukuruz za ostatak tržišne godine tokom tekuće sezone. Mera uključuje nametanje izvoznog poreza na pšenicu u iznosu od 30,40 dolara po toni.

Očekuje se da će taj korak zaštititi domaće tržište i stabilizovati cene nekoliko roba, poput brašna i hleba, usred ekonomskih pomeranja zbog pandemije koronavirusa i pada cena nafte.


Prema 
Ministarstvu poljoprivrede SAD-a, korak koji je rezultirao rastom cena žitarica neće sprečiti zemlju da zauzme vodeću poziciju u izvozu pšenice.

Ranije ove nedelje, šef Unije izvoznika žita Rusije saošptio je da Moskva razmišlja o povećanju poreza na izvoz pšenice sa trenutno planiranih 30 dolara po toni.

Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Sputnik / Ilya Naymushin / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

 Fregata „Admiral Grigorovič“ Crnomorske flote Rusije uplovila je u Port Sudan, prvi put u savremenoj istoriji Rusije, saopštila je pres služba Crnomorske flote.


Društvena mreža Tviter od 2017. godine nije uklonila 2.862 materijala sa zabranjenim informacijama, čime zlonamerno krši zakon Rusije, navodi se u saopštenju Roskomnadzora, prenose RIA Novosti. Među njima su tvi...

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je na Aerodromu „Nikola Tesla“ avion kojim je u Beograd iz Ruske Federacije dopremljeno 100.000 vakcina „Sputnjik V“.


Uređenje malog kupatila ume biti nezahvalan posao i obično je manje inspirativno od uređenja onog koje je se može pohvaliti prostranošću. Mogućnosti izbora za uređenje ovde su ograničene i...

OPET ULTIMATUMI SRBIMA - Valentin Incko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, uputio je Srbima dva ultimatuma nastavljajući da čini ono što su radili Benjamin Kalaj i Oskar Počorek....Ostale novosti iz rubrike »