BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Recipročni odgovor: Šta je dovelo do povlačenja Rusije sa Ugovora o otvorenom nebu

Recipročni odgovor: Šta je dovelo do povlačenja Rusije sa Ugovora o otvorenom nebu
17.01.2021. god.
„Amerikanci imaju jednu patološku, malo proučavanu bolest, takav strah da će Rusi videti više nego što bi Amerikanci želeli“

Rusija je pokrenula proces povlačenja iz Ugovora o otvorenom nebu. Sporazum, koji je Moskva više puta nazivala važnom merom za izgradnju poverenja i bezbednosti na planeti, ugrozila je administracija američkog predsednika Donalda Trampa.

Vašington je napustio Ugovor o eliminaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, na sve moguće načine razvukao pregovore o produženju ugovora START-3, a u novembru se, optuživši Rusiju za prekršaje bez dokaza, povukao iz Ugovora o otvorenom nebu, iako je ova odluka bila kritikovana čak i u samim Sjedinjenim Američkim Državama. Posle američkog demarša, Moskva je više puta pokušavala da spasi ugovor, ali nije pronašla razumevanje među svojim partnerima, prenosi TV Zvezda.

I tako je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da nema više vojne obaveštajne aktivnosti na unutrašnjoj teritoriji Rusije. Moskva zatvara vazdušni prostor. Zvanično obaveštenje objavljeno je na web stranici ministarstva.

„Zbog nedostatka napretka u uklanjanju prepreka za nastavak funkcionisanja ugovora pod novim uslovima, Ministarstvo spoljnih poslova je ovlašćeno da najavi početak domaćih procedura za povlačenje Ruske Federacije iz Ugovora. Po njihovom završetku, odgovarajuće obaveštenje biće poslato saugovaračima“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

 


Formalno, Ugovor o otvorenom nebu i dalje je na snazi, ali je praktično izgubio svaki smisao kada su se SAD jednostrano povukle iz njega prošlog novembra, zato što je Rusija navodno prekršila određene uslove. Razvila se paradoksalna situacija - da bi zemlje NATO-a, direktni saveznici Vašingtona, mogle da nastave da lete iznad ruske teritorije, dok bi postalo nemoguće prikupljati informacije o američkim vojnim postrojenjima.


„Mi i dalje gledamo kroz vas sve što se događa u Rusiji i ne pokazujemo Rusiji ništa što se događa u našoj zemlji. To je korisno za nas. Mislim da će ovo biti stav bilo koje administracije američkog predsednika jednostavno iz razloga što Amerikanci u svemu pokušavaju da obezbede svoju jednostranu prednost“, smatra Konstantin Kosačev, predsednik Komiteta Saveta RF za međunarodna pitanja.


Prema sporazumu, prikupljene informacije mogu se deliti samo sa stranama ovog ugovora, ali je naivno verovati da će Velika Britanija, Francuska ili Kanada od prijatelja u Beloj kući čuvati nešto u tajnosti. Tako je nebo postalo otvoreno.

„Povukli ste se iz Ugovora o otvorenom nebu. Šta da radimo? Ne želim da vam postavljam ovo pitanje, ali šta da radimo s tim u vezi? Neka bude tako kako je? To znači da ćete vi kao zemlja NATO leteti nad nama i sve dostaviti američkim partnerima, a mi ćemo biti uskraćeni za takvu priliku u odnosu na američku teritoriju? Vi ste pametni ljudi, zašto mislite da smo idioti?" - rekao je predsednik Vladimir Putin, odgovarajući na pitanje zapadnog novinara tokom godišnje konferencije za štampu."

 


Moskva je pokušala da nebo ostavi otvorenim do poslednjeg, ali je zatražila garancije. Prvo, tako da države NATO-a prikupljene informacije ne prenose Sjedinjim Američkim Državama, i drugo, da ne zabrane ruskim osmatračkim avionima da lete iznad američkih vojnih baza u Evropi. A zapravo, i u drugom slučaju, nije bilo moguće složiti se.

„Amerikanci imaju jednu patološku, malo proučavanu bolest, takav strah da će Rusi videti više nego što bi Amerikanci želeli“, kaže Viktor Baranec, vojni posmatrač i član Javnog saveta ruskog Ministarstva odbrane."

 

 


Nakon povlačenja Rusije iz Ugovora o otvorenom nebu, jedini dokument koji osigurava globalnu nuklearnu bezbednost i ostaje u svetu je START 3. Ali, njegovo trajanje ističe za samo tri nedelje - 4. februara.  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © TASS / Marina Lыsceva/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Karakas više neće ulaziti u dijalog sa Evropskom unijom ako se tamo ne promeni politika sankcija, rekao je predsednik Bolivarske republike Nikolas Maduro. Brisel je u ponedeljak proširio li


Šefu delegacije EU u Venecueli rečeno je da ima samo 72 sata da napusti zemlju nakon što je Karakas doneo takvu odluku kao odgovor Briselu koji je proširio sankcije...

Moskva će naći način da odgovori na nove sankcije Brisela i nije isključeno da će reakcija biti asimetrična, rekao je ambasador Rusije pri Evropskoj uniji Vladimir Čižov.


Rusija mora da smanji zavisnost od američkog finansijskog sistema i dolara, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov. Prema njegovom mišljenju, odnosi dve zemlje su sada napetiji nego...

Odluka Evropske unije da proširi personalne sankcije protiv Rusije zbog situacije oko Alekseja Navaljnog je cirkus sa unapred pripremljenim scenarijom, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


Upravni odbor kompanije „Gasprom“ ponovo je izabrao Alekseja Milera za predsednika uprave kompanije, navodi se u saopštenju kompanije.


Ostale novosti iz rubrike »