BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Velika Britanija rizikuje da pokrene diplomatski spor nakon što je odbila da zvaničnicima EU dodeli puni diplomatski status

RT: Velika Britanija rizikuje da pokrene diplomatski spor nakon što je odbila da zvaničnicima EU dodeli puni diplomatski status
21.01.2021. god.

Velika Britanija rizikuje da pokrene diplomatski spor sa Evropskom unijom, nakon što je odbila da dodeli puni diplomatski status Žou Valeu de Almeidi, predstavniku EU u Velikoj Britaniji, što se tradicionalno dodeljuje ambasadorima.
Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije odbilo je da dodeli status ambasadoru EU, što bi mu proširilo privilegije i imunitet prema Bečkoj konvenciji i stvorilo presedan da se međunarodno telo tretira kao nacionalna država.

Odluka bi se mogla shvatiti kao uvreda nakon Bregzita, jer označava oštar kontrast između Velike Britanije i ostalih 142 zemlje koje imaju diplomatske odnose sa blokom, gde EU ima predstavnike koji se tretiraju na isti način kao i ostali ambasadori .


Iako EU nije javno kritikovala Veliku Britaniju zbog te situacije, njen visoki predstavnik za spoljne poslove Žozep Borelj je poslao pismo britanskom ministru spoljnih poslova Dominiku Rabu da izrazi svoju „ozbiljnu zabrinutost“.


"Ponuđeni aranžmani ne odražavaju specifičan karakter EU, niti odgovaraju budućim odnosima između EU i Velike Britanije kao važne treće zemlje."

Ako se prethodno ne reši, ćorsokak između EU i Velike Britanije biće predmet rasprave na sastanku ministara spoljnih poslova bloka u ponedeljak, na prvom takvom okupljanju političke grupe od završetka tranzicionog perioda za Bregzit.

EU je zabrinuta da bi, ako Velika Britanija ne promeni svoj pristup, zemlje koje imaju sporne odnose sa blokom mogle slediti njihov primer i promeniti način na koji se tretiraju ambasadori EU.


Portparol Forin ofisa je nagovestio da je trenutna situacija podložna promenama, jer su razgovori o punom budućem odnosu između Velike Britanije i EU još uvek u toku.

Izvor: RT

   • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Pixabay / Tumisu / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je na Aerodromu „Nikola Tesla“ avion kojim je u Beograd iz Ruske Federacije dopremljeno 100.000 vakcina „Sputnjik V“.


Uređenje malog kupatila ume biti nezahvalan posao i obično je manje inspirativno od uređenja onog koje je se može pohvaliti prostranošću. Mogućnosti izbora za uređenje ovde su ograničene i...

OPET ULTIMATUMI SRBIMA - Valentin Incko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, uputio je Srbima dva ultimatuma nastavljajući da čini ono što su radili Benjamin Kalaj i Oskar Počorek....


U Srbiju večeras stiže još 100.000 ruskih vakcina "Sputnjik V", najavio je ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović, nakon što je jutros razgovarao telefonom sa ruskim kolegom,...


Sa kosmodroma „Bajkonur“ lansirana je raketa-nosač „Sojuz 2.1b“ sa satelitom „Arktika M“ za praćenje klime i životne sredine u arktičkom regionu. Lansiranje


Ostale novosti iz rubrike »