BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Zaharova: Tvrdoglava želja američkih vlasti da svim sredstvima spreče završetak „Severnog toka 2“ je zapanjujuća

Zaharova: Tvrdoglava želja američkih vlasti da svim sredstvima spreče završetak „Severnog toka 2“ je zapanjujuća
21.01.2021. god.

Najnovije američke sankcije prema brodu "Fortuna" koji polaže cevi za projekat gasovoda "Severni tok 2", očigledno su nepoštovanje normi poštene konkurencije, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

SAD su u utorak uvele sankcije cevopolagaču "Fortuna" i njegovom vlasniku, firmi "KVT-RUS", koji rade na projekut gasovoda.

"Tvrdoglava želja američkih vlasti da svim sredstvima spreče završetak ovog projekta je zapanjujuća", rekla je Zaharova na pres konferenciji.

„Neprijateljske akcije protiv učesnika u izgradnji `Severnog toka`, na ovaj način se mogu kvalifikovati, a što potvrđuje da SAD slede sopstvene energetske interese. Svim načinima žele da stvore uporište u Starom svetu kao glavni „legitimni“ snabdevač, kako oni veruju. Istovremeno, apsolutno ne osećaju neprijatnosti ili sramotu u vezi sa radnjama koje preduzimaju i to je očigledno nepoštovanje normi poštene konkurencije i slobodne trgovine“, rekla je ona.

Zaharova je podsetila da je „pretnja korišćenjem diskriminatorskih inicijativa odavno izazvala negodovanje ne samo u Rusiji, već i u zvaničnim poslovnim i javnim krugovima većine evropskih prestonica“.

„Još jednom želimo da konstatujemo - nezakonite restriktivne mere nisu i neće moći da utiču na principijelnu liniju naše države na međunarodnom planu. Po mom mišljenju, ovo je već aksiom, a jednostrane američke sankcije ne ispunjavaju interese naših naroda i samo pogoršavaju ionako teške bilateralne odnose“, rekla je Zaharova.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © TASS/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

 Fregata „Admiral Grigorovič“ Crnomorske flote Rusije uplovila je u Port Sudan, prvi put u savremenoj istoriji Rusije, saopštila je pres služba Crnomorske flote.


Društvena mreža Tviter od 2017. godine nije uklonila 2.862 materijala sa zabranjenim informacijama, čime zlonamerno krši zakon Rusije, navodi se u saopštenju Roskomnadzora, prenose RIA Novosti. Među njima su tvi...

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je na Aerodromu „Nikola Tesla“ avion kojim je u Beograd iz Ruske Federacije dopremljeno 100.000 vakcina „Sputnjik V“.


Uređenje malog kupatila ume biti nezahvalan posao i obično je manje inspirativno od uređenja onog koje je se može pohvaliti prostranošću. Mogućnosti izbora za uređenje ovde su ograničene i...

OPET ULTIMATUMI SRBIMA - Valentin Incko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, uputio je Srbima dva ultimatuma nastavljajući da čini ono što su radili Benjamin Kalaj i Oskar Počorek....Ostale novosti iz rubrike »