BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

„Masovno blokiranje i uklanjanje ruskog sadržaja sa američkih digitalnih platformi postalo sistematsko i predstavlja pravu otvorenu cenzuru“

„Masovno blokiranje i uklanjanje ruskog sadržaja sa američkih digitalnih platformi postalo sistematsko i predstavlja pravu otvorenu cenzuru“
22.01.2021. god.


Brisanje ruskog sadržaja sa američkih digitalnih platformi predstavlja otvorenu cenzuru, rekao je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.


„Masovno blokiranje i uklanjanje ruskog sadržaja poslednjih meseci postalo je sistematsko i predstavlja pravu otvorenu cenzuru. Potpuno je očigledan jasan politički podtekst delovanja kompanije grupe 'Big tek', koje je u skladu sa realizacijom spoljnopolitičkih poteza Vašingtona usmerenih na izbacivanje izvora informacija iz globalnog emitovanja koji predstavljaju alternativni pogled i predstavljaju ozbiljnu konkurenciju zapadnom medijskom toku“, rekao je Lukaševič.

On je podsetio da su platforme poput „Fejsbuka“, „Gugla“, „Tvitera“ ograničile pristup sadržaju oko 20 ruskih medija, ne govoreći o privatnim korisnicima, dok su administratori servisa „Jutjub“ poslednjih godina na crni spisak uneli oko 200 kanala na ruskom jeziku.

Lukaševič je pozvao predstavnicu OEBS-a za slobodu medija Terezu Ribejru da „pažljivo prati nezakonite pokušaje da se proizvoljno cenzuriše digitalni informacioni prostor i da pomogne Sjedinjenim Američkim Državama da poboljša poštovanje slobode govora“.
 
„Takva drska, korporativna cenzura na tom nivou je isključiva pojava. To je nova i veoma ozbiljna pretnja za slobodu izražavanja i slobodu medija. Nedopustivo je da nekoliko privatnih korporacija, kojima je u stvari bilo dozvoljeno da zloupotrebljavaju svoj gotovo monopolistički položaj u informacionom prostoru, manipuliše činjenicama i vestima po svom nahođenju, i to na globalnom nivou“, dodao je Lukaševič.
 
 


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Kirill Kallinikov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

 Fregata „Admiral Grigorovič“ Crnomorske flote Rusije uplovila je u Port Sudan, prvi put u savremenoj istoriji Rusije, saopštila je pres služba Crnomorske flote.


Društvena mreža Tviter od 2017. godine nije uklonila 2.862 materijala sa zabranjenim informacijama, čime zlonamerno krši zakon Rusije, navodi se u saopštenju Roskomnadzora, prenose RIA Novosti. Među njima su tvi...

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić dočekao je na Aerodromu „Nikola Tesla“ avion kojim je u Beograd iz Ruske Federacije dopremljeno 100.000 vakcina „Sputnjik V“.


Uređenje malog kupatila ume biti nezahvalan posao i obično je manje inspirativno od uređenja onog koje je se može pohvaliti prostranošću. Mogućnosti izbora za uređenje ovde su ograničene i...

OPET ULTIMATUMI SRBIMA - Valentin Incko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, uputio je Srbima dva ultimatuma nastavljajući da čini ono što su radili Benjamin Kalaj i Oskar Počorek....Ostale novosti iz rubrike »