BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

Vučić uručio odlikovanja povodom Dana državnosti

Vučić uručio odlikovanja povodom Dana državnosti
15.02.2021. god.
Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas, povodom Dana državnosti Republike Srbije, odlikovanja zaslužnim pojedincima, institucijama i udruženjima, na svečanosti održanoj u Palati „Srbija“.


Uručenju odlikovanja prisustvovali su potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

 
Obraćajući se prisutnima, predsednik Republike rekao je da je danas veliki dan za Srbiju - njen Dan.
 
- Danas je i naš Dan, naš nacionalni praznik, Dan kada se rađala moderna srbska država, Dan kada je veliki vožd, a narodni čovek - Crni Đorđe, podigao ustanak protiv Turaka, ali i dan kada je zahvaljujući Milošu Velikom i Dimitriju Davidoviću Srbija donela moderan i liberalan Ustav, vanvremenski, odnosno Ustav ispred svog vremena. Zato smo danas ponosni na svoju prošlost, na svoje pretke, ali gledajući u njih zagledani smo i spremni da radimo za budućnost našeg naroda i naše dece - rekao je predsednik Srbije.
 
On je istakao da danas slavimo Sretenje, najvažniji datum u istorijskom, političkom i verskom kalendaru Srbije. Sretenje je za Srbe, kako je istakao „i bukvar i čitanka, vreme preispitivanja, jedinstva našeg naroda, ma gde da živi“.
 
- Ovo je praznik svih onih koji vole i žive za svoju Srbiju, praznik koji nadahnjuje naš narod na raspetom Kosovu i Metohiji i koji mu daje snagu za opstanak i očuvanje srbskog ognjišta, srbskog imena i prezimena, tamo gde je to najteže - naglasio je predsednik Vučić.
 
On je poručio da praznik daje energiju i našem narodu u Crnoj Gori, „opominjući nas da ne ugrožavajući bilo koga i ne dirajući prava druge države budemo uz one koji smeju da kažu da su Srbi i da se njima ponosimo“.

- Čestitam praznik našem narodu u Republici Srbskoj, jer naši praznici su i vaši, a vaši su naši. Istom rodu pripadamo i to niko ne može i nema pravo da nam oduzme. Ovde, u Palati Srbija imamo posebnu obavezu da kažemo hvala junacima našeg doba, onima koji su za Srbiju mnogo dali, koji su živeli ne samo za sebe, već i za nas i našu jedinu zemlju. Danas smo ovde da odamo počast onima koji su nesebično davali ovoj zemlji, ljudima u njoj i našoj zajedničkoj budućnosti, i onim strancima koji su podržavali ovu zemlju, koji su uvek bili uz nju i koji su znali da je Srbija važan deo njihovih života – rekao je predsednik Vučić.
 
Danas se odajaje počast za hrabrosti i kvalitet koji je neodvojivi deo časti i njen osnovni uslova, poručuje predsednik Vučić i dodaje da se odaje čast hrabrosti čije su razmere u direktnoj proporciji sa veličinom ogromnog zadatka, koji se zove Srbija, njena slava, njena čast, njen život i njena budućnost.
 
- Dati Srbiji, a ne tražiti ništa za uzvrat, ugraditi svoje delo u njeno ime, žrtvovati se za nju, najviše je što neko za života može da uradi. Zato danas, onima koji su uradili za Srbiju, Srbija odgovara zahvalnošću i najvećim priznanjem koje može da pruži, onim kojim ih svrstava u red časnih i velikih ljudi, čija imena i dela nikada neće biti zaboravljena i ostaće upisani u večnu knjigu časti, hrabrosti, hvale – istakao je predsednik Vučić.

Nagrađenima predsednik poručuje da će za njih, nakon što prime ordenje i odlikovanja, doći vreme još veće odgovornosti, jer će „na svakom mestu biti primer dobroj, pristojno i uspešnoj Srbiji“.

- Isto tako, bićete uzor generacijama koje dolaze, jer život vredi ne onoliko koliko ste u njemu uživali, već šta ste uradili i svojoj zemlji i narodu ostavili. Vi ste dokazali ono što još čuveni Čerčil govorio, da su ta velika dela jednostavna i da mogu da stanu samo u jednu ili nekoliko reči: sloboda, pravda, čast, dužnost, milost, nada. Na sve to, ja imam samo da dodam, nisu te reči same po sebi velike, velikim ste ih vi načinili i Srbija vam je na tome večno zahvalna. I vama koji ste njenu kulturu i našu umetnost proslavili po svetu i vama, divni lekari, koji ste se svakoga dana borili, a mnogi su i živote izgubili. Vama, koji ste danas ovde i koji ćete nastaviti da se borite za živote naših građana, za živote naših ljudi, Srbija to nikada neće da zaboravi i biće vam uvek zahvalna, Srbija koja danas podiže glavu, Srbija ponosa i uspeha, Srbija mira i više od svega i pre svega, Srbija slobode – poručio je predsednik Vučić

Među onima koji su povodom Dana državnosti – Sretenja Ukazom predsednika Republike nagrađeni najvišim državnim odličjima su Univerzitet odbrane i brojni pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Zbog poštovanja mera prevencije u zaštiti od virusa Kovid-19, odličja su uručena samo delu nagrađenih.
 
Ordenom belog orla sa mačevima trećeg stepena odlikovan je Univerzitet odbrane za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane i postignute rezultate u vojnom visokoškolskom obrazovanju. U ime Univerziteta odbrane Orden je primio rektor general-potpukovnik Goran Radovanović.

Za izuzetne zasluge u oblasti naučne i zdravstvene delatnosti Orden Karađorđeve zvezde drugog stepena uručen je načelniku Vojnomedicinske akademije prof. dr pukovniku Miroslavu Vukosavljeviću, a za izuzetne zasluge u medicini i izvanredne rezultate u zdravstvenoj delatnosti načelniku Klinike za infektivne bolesti Vojnomedicinske akademije prof. dr pukovniku Draganu Mikiću uručena je Zlatna medalja za zasluge.
 
U ime odlikovanih, prisutnima se obratio reditelj Emir Kusturica, koji je odlikovan Sretenjskim ordenom prvog stepena, a današnju svečanost upotpunio je i nastup članova Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane “Stanislav Binički”.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: Snimak ekrana / RTS/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Sudeći po izveštavanju medija, prva poseta našeg ministra spoljnih poslova Nikole Selakovića Moskvi protekla je u znaku afirmacije značajnih dostignuća u saradnji i obostrane odlučnosti da se trend jačanja...


„Nadam se da nikome neće pasti na pamet da pređe crvene linije u svojim odnosima sa Rusijom. Naše je da utvrdimo mesto na kome se nalazi ta linija.“

Članovi gornjeg doma češkog parlamenta (senat) su na sednici pozvali vladu da raskine ugovor o prijateljskim odnosima i saradnji sa Rusijom, javila je češka TV. „Senatori su u usvojenoj rezo...


  U Moskvi su komentarišući izjavu šefa EU diplomatije Žozepa Borelja o navodnim „subverzivnim“ aktivnostima ruskih specijalnih službi, savetovali zemlje EU da se bave svojim problemima, a ne Rusijom, i...

Kijev je zatražio pomoć od Vašingtona u nabavci opreme za radioelektronsku borbu radi suprotstavljanja Moskvi, rekao je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba u intervjuu za Rojters.


Moskva i Minsk predstavljaju metu stalnih napada drugih zemalja, predsednik Rusije Vladimir Putin je u svom obraćanju parlamentu govorio o neprijateljskoj politici sa kojom se suočavaju Rusija, Belorusija i...


Ostale novosti iz rubrike »