Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Gorivo ili Hrana

Gorivo ili Hrana
20.12.2007. god.

Gorivo ili hrana, vjerovatno će postati glavno pitanje i realnost naše bliže budućnosti, jer trend rasta proizvodnje biogoriva postaje globalni problem.

Informacija da su naučnici uspjeli napraviti biogorivo, čija je proizvodnja ekonomski isplativa, odjeknula je u svijetu vrlo snažno.U tom trenutku svi su pomislili da će zavisnost od nafte kao energenta konačno prestati. Vlade mnogih zemalja su najavile kako pokreću programe za proizvozvodnju novih biogoriva i subvencioniraju poljoprivredu da proizvodi više sirovina. Takođe su zakonima obavezali fabrike automobila da jedan dio vozila koja proizvode, koriste novo, revolucionarno gorivo.

 

Nepotpunim informacijama, koje su i dalje prisutne u većini svjetskih medija, počinje i završava priča o novom raju koji nas očekuje zahvaljujući pravom pomodarstvu, ovog puta anti- naftnom. Oko nafte se, kao i obično, vrti cijela priča.

Razlozi za traženje zamjene za gorivo dobijeno preradom nafte su višestruki. Prvi, vjerovatno i najbitniji, je taj što rezerve nafte na našoj planeti nisu nepresušne. Tačnije, ako se potrošnja nafte ne bude povećavala u odnosu na sadašnju, planeta ima nafte za još samo 27 godina, a ako povećanje bude 5% na godišnjem nivou, što je očekivani trend, rezerve će da potraju još otprilike 15 godina. Neke procjene da postoje neotkrivene rezerve, daju nam više vremena, ali i to je relativno kratak vremenski period. Jedini način da se izbjegne buduća kriza u snabdijevanju je da se nađe alternativno gorivo. Sa stanovišta današnje ekonomije,biogorivo je došlo u pravi momenat. Drugi, možda i bitniji razlog je taj što „velike“ svjetske sile, naročito SAD žele da „izliječe“ ovisnost o nafti koju nabavljaju od arapskih i komunističkih zemalja (čitaj Venecuela). Vodeće kompanije za proizvodnju biogoriva u ovom trenutku su iz Sjedinjenih Država. Očigledan primjer je investicija kompanije Adeco Agro (vlasništvo Džordža Soroša) od 350 miliona dolara u Argentinu i milijardu dolara u Brazilu.  Priča o smanjenju globalnog zagrijavanja, koja je bila jedan od najjačih argumenata, pala je  u vodu kada su napravljena nova istraživanja koja uzimaju u obzir kompletan proces proizvodnje.

Kada ne bismo posmatrali kompleksno šta se dešava na nivou velikih kompanija i velikih investicija, era biogoriva više liči na mračni srednji vijek. Osnovne sirovine za proizvodnju biogoriva su biljne kulture koje služe i za proizvodnju jestivog ulja, dakle kukuruz, suncokret i uljana repica kao i druge žitarice. Njihovom upotrebom se po automatizmu smanjuje količina tih biljaka za ishranu,a samim tim im se povećava i cijena. U početku će više da ispaštaju one sredine gdje se u ishrani koristi više žitarica, ali kasnije, povećanjem cijena stočne hrane, povećanje će da zahvati i ostale. To će naročito da osjete nerazvijene zemlje i zemlje u razvoju gdje je broj stanovnika koji žive ispod granice siromaštva veoma visok. Birajući između vožnje automobilom na biogorivo ili klasičnim naftnm derivatima, prisiliće nas da se  naviknemo na manje količine hrane.

   • Izvor
  • Etleboro
  • Povezane teme


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Bivši predsednik Bolivije, Evo Morales je saopštio nameru da se vrati u zemlju nakon što je njegov socijalistički saveznik Luis Arke obezbedio pobedu na predsedničkim izborima. Govoreći toko


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.


  Peking je negirao izveštaje da su zvaničnici više puta upozoravali da će uhapsiti američke građane kao odgovor na pritvaranje kineskih naučnika u SAD-u, kritikujući Vašington zbog "represije" nad kineskim...

Predsednik Vladimir Putin smatra da su UN „bezalternativna“ globalna struktura, te da se zalaže za jačanje njihove koordinacione uloge. Šef države obratio se pozdravnim govorom učesnicima svečanosti posvećene 75....


Druga najveća ekonomija na svetu ubrzala je oporavak u trećem kvartalu, porastavši za 4,9 odsto u odnosu na pre godinu dana, pokazuju novi podaci Nacionalnog zavoda za statistiku Kine...


Ostale novosti iz rubrike »