booking.com
Početna stranica > Novosti

FEMEN kao simbol Francuske

FEMEN kao simbol Francuske
17.07.2013. god.


Aktivistkinja ukrajinskog pokreta FEMEN Ina Ševčenko je novo lice Francuske. Prototip simbola te zemlje, Marijane, izabrao je predsednik Fransoa Oland. Ševčenkovoj je prošle nedelje dat azil u Francuskoj.

Crvena frigijska kapa na glavi je komad odeće koji je aktivistkinjama FEMEN nepoznat. Devojke su poznate po toples protestnim akcijama. Sada će liderka pokreta Ina Ševčenko probati crvenu kapu. Dugokosa plavuša je nova personifikacija „Slobode, Jednakosti i Bratstva“.

Ali malo je stvari koje aktivistkinje FEMEN povezuju sa francuskim narodom. One se u Ukrajini se očajnički bore za ženska prava, ali sebe ne smatraju feministkinjama. Prošle godine, braneći demokratiju i ženska prava, motornom testerom su oborile drveni pravoslavni krst u Kijevu. Bore se protiv prostitucije i seksualnog maltretiranja, protiv pedofilije i za legalizaciju istopolnih brakova. Godine 2012. u Francuskoj su čak pokušale da osujete kongres protivnika novog zakona kojim su legalizovane homoseksualne porodice. Tada je pokret registrovan i u Francuskoj, a kasnije Ina Ševčenko je ušla u izbor od 20 žena godine lista Le Figaro, komentariše vodeći naučni saradnik Instituta Evrope u okviru Ruske akademije nauka Sergej Fjodorov.

- Francuska se uvek postavlja kao zemlja za koju problem ljudskih prava ima veliki značaj, nastoji da bude prva i da dokazuje svoje liderstvo u toj oblasti. U isto vreme, ako uzmemo u obzir sve ispade tog pokreta, ne možemo a da u tome ne vidimo određenu provokativnost. Izgleda da Francusku ne zanima kako će druge zemlje, pa i Rusija, doživeti tu odluku.

Slika mlade žene u frigijskoj kapi postala je nacionalni simbol Francuske posle Velike francuske revolucije, 1792. godine. Predsednik Fransoa Oland je novu reprezentaciju Marijane izabrao od 15 kandidatkinja. Ina Ševčenko je o odluci da je ona sada praktično novo lice Francuske i sama saznala iz štampe. Za nju je to samo lepo iznenađenje.

- Ne mogu da to shvatim kao znak prihvatanja FEMEN u Francuskoj. U ovoj zemlji takođe ima mnogo neprijatelja ženskih prava. Za nas je borba na prvom mestu. Prikaz aktivistkinje FEMEN na nacionalnoj poštanskoj marki doživljavamo kao činjenicu koja nam prija i kao pljuvanje u lice onima koji su protiv borbe za ženska prava. Hoćemo li nastaviti proteste u Francuskoj? Svakako.

Mladi umetnici koji su radili sa novim Marijaninim prototipom smatraju da je lik autorke ideja provokativnih akcija vrlo atraktivan. Prema rečima 33-godišnjeg fotografa i borca za prava homoseksualaca Olivijea Sijapa novi Marijanin lik je kolektivan i vanvremenski. Ruke su naslikane u duhu renesansnog realizma, a oči su inspirisane savremenim francuskim stripovima i američkim crtanim filmovima iz 1950-ih. Predsednik Oland je odobrio gotovi rad. Napomenuo je: „Omladina je za mene kao za predsednika prioritet, ova marka to potvrđuje.“ Rukovodilac Centra za francuske studije u okviru Ruske akademije nauka Jurij Rubinski smatra da Olandova odluka uopšte nije namenjena omladini.

- Saveznici socijalista na parlamentarnim izborima, Levi front, komunisti, ekolozi, vrlo su bliski tim pokretima. Vladajuća većina ima nestabilnu poziciju u zemlji. Ima vidljivih napuklina između vladine socijalističke partije i ultralevog krila. Čak i ako vlada ne podržava njihove parole, mora činiti određene gestove namenjene njima.

Pre skoro pola stoleća francuske vlasti su odlučile da bi Marijana trebalo da ima savremene crte. Model za nacionalni simbol su u različitim periodima bile najpoznatije i najlepše žene Francuske. Među njima su Brižit Bardo, Mirej Matje, Katrin Denev i Leticija Kasta. Godine 2012. ta „funkcija“ je pripala Sofi Marso.

Olga Denisova,  • Izvor
  • Glas Rusije, foto: EPA/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine (SNBO) Aleksandar Turčinov najavio je održavanje zajedničkih vojnih vežbi s EU za odbijanje "ruskih sajber napada" tokom izbora u Ukrajini.

Vojska Venecuele ostaje "odana i podređena" legitimnom predsedniku zemlje Nikolasu Maduru, izjavio je ministar odbrane Venecuele Vladimir Padrino, odbacujući


Ukrajinska vojska je tokom današnjeg dana ispalila više od 60 granata kalibra 120 i 82 milimetra na teritoriju Donjecke Narodne Republike, odnosno predgrađima Donjecka i Jasinovate, izjavio je predstavnika...

Moskva poziva zapadne mentore Ukrajine da spreče Kijev od vojnih avantura, navodi se u saopštenjeu Ministarstva spoljnih poslova, objavljenom u vezi sa situacije na Donbasu. Pored toga, Rusija je pozvala...


Banjaluka je formalno-pravno nekad bila deo Srbije, zvanično prisajedinjena. I to pet dana, ali ne samo ona od bosanskohercegovačkih varoši – mnoge u tom kratkom periodu, među kojima i...


Ostale novosti iz rubrike »