eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Na snagu stupila zabrana državnim agencijama SAD da posluju s „Huavejem“ i drugim kineskim tehnološkim firmama

RT: Na snagu stupila zabrana državnim agencijama SAD da posluju s „Huavejem“  i drugim kineskim tehnološkim firmama
13.08.2019. god.

Zabrana kupovine opreme i usluga pet kineskih kompanija, uključujući tehnološkog giganta "Huavej" i "ZTE", stupila je na snagu u utorak ujutro u Sjedinjenim Američkim Državama.

Privremeno pravilo pod nazivom „Federalna uredba o nabavkama: Zabrana ugovaranja za određene usluge ili opremu za telekomunikaciju i video nadzor“ objavljeno je na sajtu američkog Federalnog registra.

Od sada je američkim državnim agencijama, odnosno Ministarstvu odbrane, Upravi za opšte usluge i NASA-i, zabranjeno kupovati proizvode ili usluge, kao i produžavati ili obnavljati ugovore sa određenim kineskim tehnološkim kompanijama, osim ako im nije odobreno.

Zabrana je prvenstveno usmerena na najvećeg svetskog proizvođača opreme za telekomunikacijske mreže "Huavej" i drugu kinesku korporaciju "ZTE", kao i njihove podružnice i pridružene kompanije. Zabrana takođe obuhvata opremu za video nadzor i telekomunikacije koju proizvodi kompanija "Hitera komunikejšns korporejšn", kompanija za digitalnu tehnologiju "Hanghou Hikvižn" i kompanija "Dahua tehnolodži".

Prigovor na zabranu biće prihvatani 60 dana pre nego što na snagu stupi konačna verzija. Tako se šefovi agencija mogu prijaviti za jednokratna izuzeća do 13. avgusta 2021. godine, a u drugim okolnostima, izuzeće može odobriti samo direktor nacionalne obaveštajne službe.

Šira zabrana, koja će se primenjivati na ugovore sa bilo kojom kompanijom koja koristi opremu kineskih firmi, stupiće na snagu u avgustu 2020. godine i sprovešće se posebnom oslukom.

Današnjom zabranom se sprovode odredbe utvrđene Zakonom o administraciji nacionalne odbrane (NDAA) iz 2019. godine. NDAA, usvojen prošle godine, zabranjuje vladinim agencijama da primaju savezna finansiranja od poslova sa određenim telekomunikacijskim kompanijama, pozivajući se na pitanja nacionalne bezbednosti.

Nijedna od kineskih firmi nije komentarisala današnju primenu zabrane, ali "Huavej" je više puta odbacio optužbe Vašingtona da špijunira za kinesku vladu. U ranijem saopštenju za medije, "Huavej" je rekao da je taj potez više "trgovinska barijera zasnovana na zemlji porekla" i da nema nikakve veze sa osiguravanjem nacionalne bezbednosti SAD-a.
 
"Na kraju, ruralno stanovništvo širom SAD-a će najviše osetiti negativnog uticaja, jer se mreže koje koriste za digitalno povezivanje oslanjaju na `Huavej`", saopštila je kompanija prošle sedmice.

Američki predsednik Donald Tramp je u maju posebno ciljao "Huavej". Kompanija je dodata na „Entitetsku listu“ Odelenja za trgovinu, koja sprečava američke kompanije da prodaju tehnologiju i opremu kompaniji "Huavej". Uprkos dozvolama kompanijama da prodaju neke proizvode tehnološkom gigantu, i dalje je na crnoj listi usled trgovinskog sukoba između dve zemlje.


  • Izvor
  • foto: © Reuters / Aly Song / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

"Roseljhoznadzor" bi mogao uvesti privremena ograničenja na uvoz koštunjavog voća iz Srbije zbog stalnog priliva zaraženih plodova u Rusiju, navodi se u saopštenju Ministarstva.


Rusija nastavlja da smanjuje ulaganja u američki državni dug i u junu 2019. godine ih je dovela do 10,848 milijardi dolara, pokazuju podaci američkog Ministarstva finansija. Ovim

Izlazak SAD-a iz Svetske trgovinske organizacije (STO) mogao bi dovesti do gašenja regulatornog tela, saopštio je Kremlj nakon upozorenja američkog predsednika Donalda Trampa da bi Vašington mogao napustiti organizaciju. ...


Rusija se nalazi na drugom mestu po izvozu tečnog prirodnog gasa u Evropu, odmah nakon Katara, saopštio je potpredsednik ruske vlade Sergej Prihodko.

Kina je obećala da neće smanjivati kurs juana nakon što je Vašington zvanično proglasio Peking "valutnim manipulatorom" usred eskalacije trgovinskog sukoba između dve najveće svetske ekonomije. Narodna banka


Američki predsednik Donald Tramp je izjavio da SAD nastavljaju razgovore sa Kinom, ali da trenutno nije spreman da zaključi trgovinski sporazum.


Ostale novosti iz rubrike »