eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Rusija na drugom mestu po izvozu tečnog prirodnog gasa u Evropu

Rusija na drugom mestu po izvozu tečnog prirodnog gasa u Evropu
13.08.2019. god.


Rusija se nalazi na drugom mestu po izvozu tečnog prirodnog gasa u Evropu, odmah nakon Katara, saopštio je potpredsednik ruske vlade Sergej Prihodko.


Prihodko je podsetio da će Rusija, polazeći od tekućih uslova na tržištu, kako se očekuje, ove godine održati pokazatelj po isporukama gasa gasovodom u Evropu na nivou rekordne 2018. godine.

Prihodko je istovremeno podsetio da se na osnovu trenutnih uslova na tržištu očekuje da Rusija i ove godine održi pokazatelj isporuka gasa putem gasovoda u Evropu na rekordnom nivou 2018. godine.

„Rusija je najveći i najpouzdaniji isporučilac ’plavog goriva‘ u Evropu. Prošle godine su isporuke ruskog gasa na evropsko tržište iznosile 201,9 milijardi kubnih metara. Uzimajući u obzir realnu situaciju u svetu i na tržištu, prognozira se da će 2019. godine oni biti blizu tog pokazatelja“, rekao je Prihodko.

„Osim toga, po isporukama tečnog prirodnog gasa u zemlje EU Rusija takođe ulazi među lidere, zauzimajući drugo mesto nakon Katara“, dodao je on.

Međunarodna grupa uvoznika tečnog prirodnog gasa (GIIGNL) u aprilu je objavila izveštaj u kojem se navodi da su najveći isporučioci tečnog prirodnog gasa na tržište Evrope u 2018. godini postali Katar (16,42 miliona tona), Alžir (9,29 miliona tona) i Nigerija (9,07 miliona tona). Pritom, izvoz ruskog tečnog prirodnog gasa na evropsko tržište prošle godine je dostigao 4,43 miliona tona, SAD 2,7 miliona tona.

U isto vreme, krajem jula Evropska komisija je objavila izveštaj o implementaciji trgovinskih sporazuma sa SAD koji su postignuti godinama ranije. Prema informacijama EK, 2019. godine treći po veličini isporuka tečnog prirodnog gasa u EU su SAD sa 12,4 odsto od ukupnog uvoza navedenog gasa u EU.


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Maksim Blinov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

"Roseljhoznadzor" bi mogao uvesti privremena ograničenja na uvoz koštunjavog voća iz Srbije zbog stalnog priliva zaraženih plodova u Rusiju, navodi se u saopštenju Ministarstva.


Rusija nastavlja da smanjuje ulaganja u američki državni dug i u junu 2019. godine ih je dovela do 10,848 milijardi dolara, pokazuju podaci američkog Ministarstva finansija. Ovim

Izlazak SAD-a iz Svetske trgovinske organizacije (STO) mogao bi dovesti do gašenja regulatornog tela, saopštio je Kremlj nakon upozorenja američkog predsednika Donalda Trampa da bi Vašington mogao napustiti organizaciju. ...


Zabrana kupovine opreme i usluga pet kineskih kompanija, uključujući tehnološkog giganta "Huavej" i "ZTE", stupila je na snagu u utorak ujutro u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kina je obećala da neće smanjivati kurs juana nakon što je Vašington zvanično proglasio Peking "valutnim manipulatorom" usred eskalacije trgovinskog sukoba između dve najveće svetske ekonomije. Narodna banka


Američki predsednik Donald Tramp je izjavio da SAD nastavljaju razgovore sa Kinom, ali da trenutno nije spreman da zaključi trgovinski sporazum.


Ostale novosti iz rubrike »