eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

SAD razmišljaju da traže od Kine isplatu carskih dugova

SAD razmišljaju da traže od Kine isplatu carskih dugova
30.08.2019. god.

 Administracija predsednika SAD Donalda Trampa razmatra mogućnost da zatraži od Pekinga isplatu dugova po hartijama od vrednosti koje su puštene u periodu vladavine imperatora u Kini, prenosi Blumberg.


Kako se navodi, američki lider se već sastao sa grupom vlasnika takvih obligacija koje lobiraju za ideju da se traži isplata dugova od Kine.

Hartije od vrednosti carske Kine su puštene početkom prošlog veka. Glavni cilj im je bio dobijanje sredstava za izgradnju železnica. Veliki obim hartija od vrednosti se i dalje čuva kod američkih kolekcionara, a mogu se kupiti i na internet aukcijama, navodi Blumberg.

Prema proračunu jednog od osnivača fonda vlasnika kineskih hartija od vrednosti, suma isplata zajedno sa kamatama i kompenzacijama iznosi više od bilion dolara.

Kineske vlasti ne priznaju dugove predrevolucionarne vlasti i odbijaju da ih plate.

Ekonomski sukob između Kine i Sjedinjenih Američkih Država traje od leta 2018. godine. Tada je Vašington odlučio da uvede carine u visini od 25 procenata na uvoz 818 vrsta robe iz Kine, u ukupnoj vrednosti od 34 milijarde dolara godišnje. Peking je reagovao recipročno.

Tramp je ovog meseca saopštio da će Sjedinjene Američke Države od 1. septembra povećati carine na robu iz Kine u vrednosti od 300 milijardi dolara.

Obveze na kinesku robu u vrednosti od 250 miliona dolara već iznose 25 posto, te će se povećati na 30 posto 1. oktobra, saopštio je Donald Tramp, besan što se Peking usudio da odgovori na njegovo prethodno uvođenje carina. Pored toga, rekao je on, 300 milijardi dolara uvoza iz Kine koji je trebalo da bude oporezovano sa 10 procenata od 1. septembra, umesto toga biće oporezovano sa 15 procenata.


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Aleksandr Demьяnčuk/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Saudijski ministar energetike izjavio je da je snabdevanje naftom u toj zemlji nastavljeno i da će se tržište nafte posle napada dronovima na rafinerije oporaviti do kraja septembra. Princ Abdulaziz...


Sporazum o zoni slobodne trgovine između Izraela i Evroazijskog ekonomskog saveza nalazi se u finalnoj fazi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na kongresu izraelskog dobrotvornog fonda „Keren hajesod“. ...

Rusija očekuje da će sistem za prenos gasa iz Bugarske biti spreman za snabdevanje gasom iz "Turskog toka" do 1. januara 2020. godine, rekao je novinarima Man Mantovrov, šef...


Rusija nastavlja da smanjuje svoja ulaganja u američke državne obveznice. Trenutno Moskva drži još preostalih 8,5 milijardi dolara, pokazuju podaci američkog Ministarstva finansija.

Napad bespilotnim letelicama na ključna saudijska naftna postrojenja mogao bi da podstakne već ionako velike tenzije na Bliskom Istoku, povećavajući cene nafte usled sve većeg straha od nestašice, smatraju...


Isplata dividende iz dobiti za 2018. godinu


Ostale novosti iz rubrike »