eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Ukrajina, Poljska i SAD nameravaju da potpišu sporazum o isporuci gasa

Ukrajina, Poljska i SAD nameravaju da potpišu sporazum o isporuci gasa
31.08.2019. god.


Ukrajina, Poljska i SAD nameravaju da 31. avgusta potpišu sporazum o saradnji, usmeren na jačanje regionalne bezbednosti isporuka gasa, saopštio je poljski portal „Biznis alert“.


Sporazumom će biti regulisana i reforma ukrajinskog gasnog tržišta, infrastruktura uvoza gasa iz Poljske, skladištenje i izvoz američkog tečnog prirodnog gasa, kao i gasnih udruženja u Poljskoj i Ukrajini.

Ranije je saopšteno da će Poljska Ukrajini prodavati tečni prirodni gas, kupljen u SAD, koji će se isporučivati do kraja ove godine.

Sve tri zemlje aktivno kritikuju projekat „Severni tok 2“, koji podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda od obala Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Kijev strahuje da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa u Evropu, a Vašington smatra da projekat ugrožava američke planove za izvoz tečnog prirodnog gasa. Poljska projekat naziva „politički motivisanim“.

Moskva naglašava da je „Severni tok 2“ isključivo ekonomski projekat, usmeren na jačanje evropske energetske bezbednosti.


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Stringer/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Saudijski ministar energetike izjavio je da je snabdevanje naftom u toj zemlji nastavljeno i da će se tržište nafte posle napada dronovima na rafinerije oporaviti do kraja septembra. Princ Abdulaziz...


Sporazum o zoni slobodne trgovine između Izraela i Evroazijskog ekonomskog saveza nalazi se u finalnoj fazi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na kongresu izraelskog dobrotvornog fonda „Keren hajesod“. ...

Rusija očekuje da će sistem za prenos gasa iz Bugarske biti spreman za snabdevanje gasom iz "Turskog toka" do 1. januara 2020. godine, rekao je novinarima Man Mantovrov, šef...


Rusija nastavlja da smanjuje svoja ulaganja u američke državne obveznice. Trenutno Moskva drži još preostalih 8,5 milijardi dolara, pokazuju podaci američkog Ministarstva finansija.

Napad bespilotnim letelicama na ključna saudijska naftna postrojenja mogao bi da podstakne već ionako velike tenzije na Bliskom Istoku, povećavajući cene nafte usled sve većeg straha od nestašice, smatraju...


Isplata dividende iz dobiti za 2018. godinu


Ostale novosti iz rubrike »