eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Ukrajina, Poljska i SAD nameravaju da potpišu sporazum o isporuci gasa

Ukrajina, Poljska i SAD nameravaju da potpišu sporazum o isporuci gasa
31.08.2019. god.


Ukrajina, Poljska i SAD nameravaju da 31. avgusta potpišu sporazum o saradnji, usmeren na jačanje regionalne bezbednosti isporuka gasa, saopštio je poljski portal „Biznis alert“.


Sporazumom će biti regulisana i reforma ukrajinskog gasnog tržišta, infrastruktura uvoza gasa iz Poljske, skladištenje i izvoz američkog tečnog prirodnog gasa, kao i gasnih udruženja u Poljskoj i Ukrajini.

Ranije je saopšteno da će Poljska Ukrajini prodavati tečni prirodni gas, kupljen u SAD, koji će se isporučivati do kraja ove godine.

Sve tri zemlje aktivno kritikuju projekat „Severni tok 2“, koji podrazumeva izgradnju dva kraka gasovoda od obala Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Kijev strahuje da će izgubiti prihode od tranzita ruskog gasa u Evropu, a Vašington smatra da projekat ugrožava američke planove za izvoz tečnog prirodnog gasa. Poljska projekat naziva „politički motivisanim“.

Moskva naglašava da je „Severni tok 2“ isključivo ekonomski projekat, usmeren na jačanje evropske energetske bezbednosti.


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Stringer/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ako Nemačka odustane od projekta “Severni tok 2“, moraće da plati kaznu u vrednosti od 10 milijardi evra, izjavio je član komiteta Bundestaga za međunarodne poslove Valdemar Gerdt iz...


Završeno je 97 odsto projekta „Severni tok 2“, rekla je premijer nemačke savezne države Meklenburg-Zapadna Pomeranija Manuela Šlezvig.

Ljudima u Sjedinjenim Američkim Državama biće zabranjeno da preuzimaju "TikTok", aplikaciju za razmenu video snimaka i "Vičat", popularni mesindžer, počev od 20. septembra, navodi se u saopštenju Ministarstva trgovine...


„Severni tok 2“ će obezbediti konkurentne uslove za isporuku energenata Evropi, zbog toga je projekat potreban i biće realizovan, izjavio je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

Berlin je ponudio da uloži milijardu evra u američki tečni prirodni gas (LNG) ako Vašington ukine sankcije protiv ruskog projekta gasovoda "Severni tok 2", prenosi list Di cajt.


Peking je saopštio da presuda Svetske trgovinske organizacije protiv Trampove administracije služi kao dokaz da su SAD kršile međunarodnu trgovinsku praksu nametanjem carina na kinesku robu.


Ostale novosti iz rubrike »