eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Prirodni gas – pogonsko gorivo budućnosti

Prirodni gas – pogonsko gorivo budućnosti
02.09.2019. god.


U organizaciji kompanije NIS danas je u Beogradu održan okrugli sto pod nazivom „Korišćenje prirodnog gasa kao pogonskog goriva“. Ova diskusija održana je u okviru manifestacije „Plavi koridor 2019“ koju organizuju kompanije GAZPROM i UNIPER u cilju promocije značaja korišćenja prirodnog gasa. Na ovaj način NIS i Srbija postali su deo ovog značajnog međunarodnog projekta i ugostili karavan vozila na prirodni gas koji će tokom trajanja manifestacije preći više od 5.000 kilometara i obići niz evropskih gradova, među kojima je i glavni grad Srbije.

Na okruglom stolu u Poslovnom centru NIS-a učestvovali su predstavnici gasne i automobilske industrije, predstavnici stručne javnosti i medija koji su diskutovali o ekonomskim i ekološkim benefitima korišćenja prirodnog gasa kao pogonskog goriva, kao i o novinama u industriji vozila koja koriste ovaj energent kao gorivo. Zahvaljujući povećanju broja vozila sa pogonom na prirodni gas i KPG i LNG punionicama čiji broj konstantno raste, prirodni gas je postao održivo i ekološki prihvatljivo alternativno gorivo dostupno potrošačima. Njegova upotreba doprinosi daljoj dekarbonizaciji saobraćaja i nudi značajan potencijal za smanjenje emisija u budućnosti.

Pored predstavnika NIS-a, na okruglom stolu učestvovali su i predstavnici kompanija GAZPROM, UNIPER i IVECO. Moderator skupa bio je Goran Lalić, direktor Departmana za trgovinu i upravljanje portfolijom prirodnog gasa u NIS-u.
.
Pavel Kandalincev, direktor Direkcije za maloprodaju u kompaniji NIS, ukazao je na  ekološke prednosti i finansijske  benefite upotrebe komprimovanog prirodnog gasa kao pogonskog goriva i naveo  da dalja perspektiva razvoja KPG maloprodajne mreže NIS-a zavisi od trendova razvoja domaćeg tržišta ovog energenta:

„Komprimovani prirodni gas je još jedno alternativno gorivo koje smo uvrstili  u ponudu u okviru naše maloprodajne mreže, pored tradicionalnih vrsta derivata. Trenutno u Srbiji ima oko 1.000 vozila na komprimovani prirodni gas i oko 20 stanica za punjenje, od čega su tri u vlasništvu NIS-a . Reč je o NIS Petrol benzinskim stanicama  „Novi Sad 10“ i „Čačak  1“, kao i o GAZPROM benzinskoj stanici „Žarkovo 2“ u Beogradu. Planiramo dalje širenje maloprodajne mreže NIS-a na kojima će biti dostupan komprimovani prirodni gas. U narednom periodu ova vrsta energenta biće deo ponude na GAZPROM benzinskoj stanici „Blok 45“ u Beogradu, dok razmatramo mogućnost otvaranja KPG punionice na našoj benzinskoj stanici u Nišu. Dalji razvoj NIS-a u ovom segmentu zavisiće od perspektive razvoja tržišta u celini“, istakao je Kandalincev.Detlef Vesling, direktor za tehničku saradnju kompanije UNIPER, izrazio je nadu da će projekat „Plavi koridor“ doprineti razvoju tržišta prirodnog gasa na Balkanu uključujući Srbiju i govorio o ekološkim prednostima upotrebe prirodnog gasa kao motornog goriva.

„Svi sada govore o klimatskim promenama. Ono što moramo da kažemo je da LNG ne doprinosi toliko redukciji CO2, oko 10 procenata. Ali, ako razgovaramo o drugim prednostima, koje su takođe važne tokom diskusija u EU, onda možemo da kažemo da LNG znači smanjenje emisije čestica za 95 odsto, ako poredimo sa dizelom. U Nemačkoj dizel kamionima već nije dozvoljen ulazak u pojedine oblasti. Takođe, kada je reč o buci – smanjenje je 70 odsto kada je reč o LNG-u. To su zaista prednosti koje moramo imati u vidu kada je reč o ekološkoj sferi i razlog zašto politika podržava razvoj ovih goriva u EU“, rekao je Vesling.

Andre Šuman, direktor za pitanja tehničke saradnje kompanije UNIPER, predstavio je ideju i istoriju manifestacije „Plavi koridor“, navodeći da je ključni cilj projekta prezentacija benefita upotrebe prirodnog gasa kao pogonskog goriva, kao i perspektiva razvoja ove vrste energenta na globalnom tržištu:

„Pored toga što želimo da ukažemo na prednosti upotrebe prirodnog gasa kao pogonskog goriva, cilj karavana vozila je i da se pokaže da postoji odgovarajuća maloprodajna  i transportna infrastruktura za razvoj ove vrste energenta. Pored karavana vozila, organizujemo i okrugle stolove što se pokazalo kao dobra praksa jer imamo mogućnost da razmenimo mišljenja kada je reč o trnutnom stanju, kao i o perspektivama razvoja tržišta prirodnog gasa“. 

Marko Hodalić, menadžer prodaje vozila na prirodni gas za region centralne i istočne Evrope u kompaniji IVECO je  ovom prilikom govorio o prednostima korišćenja vozila na LNG naglašavajući njihovu ekonomičnost. 

„Ono što je interesantno je da na našem tržištu imamo veliku razliku u ceni između dizela i komprimovanog prirodnog gasa i to je  ono što našim kupcima daje ekonomsku računicu da naprave  plus u odnosu na dizel. Tako na primer, ako finansirate vozilo na LNG  i plaćate mesečnu ratu, biće vam  veća rata za gasno vozilo, jer je skuplje u nabavci, ali ćete istovremeno napraviti  mnogo veću uštedu na gorivu, tako da ćete  već prvog meseca biti u plusu“, istakao je Hodalić, dodajući da korišćenje vozila na LNG ima nizak intenzitet ugljenika, kao i da se može skladištiti i distribuirati sa minimalnim gubicima.

Kompanija NIS po drugi put je deo velikog međunarodnog projekta „Plavi koridor“, jer je i 2014. godine bila organizator okruglog stola održanog u čast ove manifestacije. Kao lider na tržištu naftnih derivata u Srbiji, NIS je prva velika mreža benzinskih stanica na domaćem tržištu koja je u okviru svoje maloprodajne mreže uvrstila u ponudu komprimovani prirodni gas (KPG), a ovaj energent koji se smatra gorivom budućnosti dostupan je i kroz sistem veleprodaje kompanije. 

U okviru međunarodne manifestacije „Plavi koridor“ ispred Poslovnog centra NIS-a u Beogradu, organizovana je i izložba vozila koja koriste gas kao pogonsko gorivo.

«Plavi koridor»  je međunarodna manifestacija koja se tradicionalno organizuje od 2008. godine. Do sada je u karavanima koji su prošli više od 55.000 kilometara i obišli oko 130 gradova učestvovalo preko 200 vozila. Svake godine manifestacija ima poseban fokus. Ovogodišnji karavan vozila simbolično će povezati trase dva nova gasovoda u izgradnji – Severnog toka 2 i Turskog toka. Karavan je podeljen na evropski i ruski deo, da bi finale bilo održano u Sankt Peterburgu, tokom trajanja Međunarodnog gasnog foruma. Tokom takozvanog evropskog dela manifestacije vozila koja učestvuju u karavanu preći će oko 5.000 kilometara i obići više od 10 gradova – od Istanbula do Grajfsvalda. 

U Rusiji će karavan startovati od kompresorkse stanice «Ruskaja» gde počinje gasovod «Turski tok», da bi se oba dela karavana sastala na svečanom finalu manifestacije 2. oktobra u Sankt Peterbrugru, gde će u okviru Međunarodnog gasnog foruma biti održana posebna sesija sa fokusom na primeni gasa u prevoznim sredstvima. 

 


  • Izvor
  • Okrugi sto „Korišćenje prirodnog gasa kao pogonskog goriva“, foto: © NIS/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Saudijski ministar energetike izjavio je da je snabdevanje naftom u toj zemlji nastavljeno i da će se tržište nafte posle napada dronovima na rafinerije oporaviti do kraja septembra. Princ Abdulaziz...


Sporazum o zoni slobodne trgovine između Izraela i Evroazijskog ekonomskog saveza nalazi se u finalnoj fazi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin na kongresu izraelskog dobrotvornog fonda „Keren hajesod“. ...

Rusija očekuje da će sistem za prenos gasa iz Bugarske biti spreman za snabdevanje gasom iz "Turskog toka" do 1. januara 2020. godine, rekao je novinarima Man Mantovrov, šef...


Rusija nastavlja da smanjuje svoja ulaganja u američke državne obveznice. Trenutno Moskva drži još preostalih 8,5 milijardi dolara, pokazuju podaci američkog Ministarstva finansija.

Napad bespilotnim letelicama na ključna saudijska naftna postrojenja mogao bi da podstakne već ionako velike tenzije na Bliskom Istoku, povećavajući cene nafte usled sve većeg straha od nestašice, smatraju...


Isplata dividende iz dobiti za 2018. godinu


Ostale novosti iz rubrike »