eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Kako se usuđuju! Iran ponudio da obnovi elektroenergetsku mrežu Sirije nakon što su SAD sankcionisale njen građevinski sektor

RT: Kako se usuđuju! Iran ponudio da obnovi elektroenergetsku mrežu Sirije nakon što su SAD sankcionisale njen građevinski sektor
03.11.2019. god.


Teheran i Damask potpisali su preliminarni sporazum o obnovi sirijske elektroenergetske mreže na velikom sajmu elektrotehnike u Iranu, odmah nakon što je Vašington uveo sankcije za građevinski sektor Sirije.

Dogovor predviđa ne samo obnavljanje razorene električne mreže u zemlji i izgradnju dodatnih jedinica za proizvodnju električne energije, uključujući solarne i na vetar, već i lokalizaciju iranske proizvodnje električne opreme u Siriji.

Iako je malo toga otkriveno, memorandum o razumevanju koji su u subotu potpisali državni ministri energetike takođe navodi potencijalnu trosmernu vezu između elektroenergetskih mreža Sirije, Irana i Iraka radi jačanja regionalne energetske bezbednosti. Sirijska vladina delegacija bila je gost na 19. međunarodnom sajmu elektrotehnike u Iranu, na kojem su bili predstavljeni proizvodi više od 450 kompanija iz Irana, Kine i Rusije, te su potpisali niz dodatnih ugovora.

Sajam je, slučajno ili ne, počeo istog dana kada je Vašington iznenada otkrio da ceo građevinski sektor Irana kontrolišu „teroristi.“ Izdajući naizgled namerno nejasan pamflet, američki Stejt department pustio je glavne medije da popunjavaju praznine između zlobnih „strateških materijala“, „nuklearnih i balističkih“ programa i u „svrhe širenja osetljive profileracije“.

Stvarni spisak sankcionisanih „strateških materijala“  prikladno je stavljen "ispod tepiha", a uključuje takve "dostojne" materijale kao što su antikorozivne obloge, legure od nehrđajućeg čelika visokog kvaliteta, pa čak i čelične cevi.

Sadamove „aluminijumske cevi za masovno uništenje“, sećate se?


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Foto: © Global Look Press / Helmut Meyer zur Capellen / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Najnoviji ruski ledolomac "Arktika" na nuklearni pogon, počeće sa radom u arktičkim vodama Severnog morskog puta u decembru nakon što je u sr


Druga najveća ekonomija na svetu ubrzala je oporavak u trećem kvartalu, porastavši za 4,9 odsto u odnosu na pre godinu dana, pokazuju novi podaci Nacionalnog zavoda za statistiku Kine...

Šef diplomatije Nemačke Hajko Mas izjavio je da će pre ili kasnije gasovod „Severni tok 2“ biti u potpunosti izgrađen.


Međunarodni monetarni fond dao je zeleno svetlo za povećanje plata u javnom sektoru od 1. januara, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

Podizanje gotovine prilikom plaćanja na NIS Petrol i GAZPROM benzinskim stanicama


Predsednik Rusije Vladimir Putin podržao je ukidanje sankcija jednom broju ukrajinskih preduzeća. On je izrazio nadu da će saradnja između Moskve i Kijeva biti obnovljena u punom obimu.


Ostale novosti iz rubrike »