eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Evropska centralna banka će doštampati bilion evra

Evropska centralna banka  će doštampati bilion evra
21.03.2020. god.


Evropska centralna banka (ECB) će doštampati 1.000 milijardi evra da zaštiti evro i evropsku privredu od sve razornijih posledica širenja potencijalno smrtonosnog koronavirusa.

Ova odluka, o nezabeleženom usijavanju evro-kovnica novca, kakvo je izostalo 2008. godine u vreme izbijanja najveće globalne finansijske krize od Drugog svetskog rata, doneta je u noći između srede i četvrtka u Frankfurtu, na vanrednoj sednici Upravnog odbora ECB, piše „Politika“.Dramatični iskorak ECB u jeku „društveno-ekonomskog korona cunamija” (ocena italijanskog premijera Đuzepa Kontea) u njenom sadašnjem globalnom žarištu – Evropi, iznuđen je.

Ovaj korak ECB usledio je, kako se napominje, posle serije izjava njenih vodećih zvaničnika prošle i ove sedmice, potonjeg urušavanja italijanske berze, najnovije odluke Rima da karantin na Apeninskom poluostrvu produži i posle 3. aprila, kao i javnog pritiska Pariza u sredu posle podne da ECB „smesta i odlučno” preduzme šta god treba da se zaustavi berzanska „klanica” evropskih hartija od vrednosti.
 


List podseća i na izjavu nove predsednice ECB Kristin Lagard da „vanredna vremena zahtevaju vanredne akcije”, ukazujući da je radikalno je promenila mišljenje u odnosu na izjavu od prošlog četvrtka kada je jednom svojom primedbom izazvala najveći pad akcija u istoriji berze u Milanu, inače inicijalnom žarištu koronavirusa u Evropi.


Iza objave Lagardove da će ECB sada i akciono braniti evro „po svaku cenu”, Banka iz Frankfurta objavila je Pandemijski vanredni program kupovine obveznica težak 750 milijardi evra, i to ne samo do kraja 2020, već „dokle god traje rizik od korone”.

 
Sa prošlonedeljnom odlukom ECB o dodatnoj „korona” kupovini obveznica (120 milijardi evra), i tekućom mesečnom akcijom slične prirode (20 milijardi evra), ECB će u sledećih devet meseci uložiti više od hiljadu milijardi evra u kupovinu akcija, najbržim tempom u svojoj istoriji, ocenjuje londonski „Fajnenšel tajms”.

Kakve će posledice imati novonajavaljena poplava evra po finansije i inflaciju evrozone i EU, nakon krize, u ovom momentu je neizvesno.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Vitaliй Timkiv/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija, Saudijska Arabija, Sjedinjene Američke Države i druge zemlje moraju da donesu stabilnost na tržištima, jer se svet suočava sa "verovatno najvećom recesijom ikad", rekao je Kiril Dmitriev, izvršni...


Većina članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) saglasne su da smanje nivo prooizvodnje „crnog zlata“, samim tim je verovatnoća da će dogovor biti postignut 6. aprila poprilično velika, izjavio...

Američki predsednik Donald Tramp nije isključio mogućnost uvođenja carina na naftu iz Saudijske Arabije, „ukoliko Rijad bude nepošten prema Vašingtonu“.


Direktor Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva smatra da je današnja situacije u svetskoj ekonomiji mnogo gora, nego što je bila za vreme za vreme krize 2008-2009. godine.

Prvi put u Srbiji – preuzimanje kurirskih pošiljki na maloprodajnim objektima NIS-a


Šef Evropske komisije se izvinio Italiji zbog laganog slabog odgovora EU na koronavirus, obećavši 100 milijardi evra pomoći jednoj od najteže pogođenih zemalja. Ipak pomoć nikada neće stići, kao...


Ostale novosti iz rubrike »