eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

Rosnjeft: Tržište nafte u krizi zbog objektivnih i subjektivnih faktora

Rosnjeft: Tržište nafte u krizi zbog objektivnih i subjektivnih faktora
22.03.2020. god.


Tržište nafte je u ovom trenutku u krizi zbog širenja koronevirusa, ali i zbog drugih političkih i sankcionih faktora, smatra direktor ruskog naftnog giganta „Rosnjefta“ Igor Sečin.


Sečin smatra da je OPEK izgubio svoj značaj i da na ravnotežu tržišta nafte utiču drugi faktori.

„Tržište nafte se nalazi u krizi. Postoje objektivni i subjektivni faktori. Hajde da vidimo o čemu se tu radi. Na primer, postoji li faktor uticaja političkih ciklusa? Postoji. Na primer izbori u SAD. U Saudijskoj Arabiji je moguća smena rukovodstva. To jednostavno treba uzeti u obzir. Faktor koronavirusa, nesumnjivo utiče: smanjenje transporta, obustava korišćenja aviona, izolacija celih regiona sveta, nesumnjivo smanjuje potražnju“, rekao je Sečin televiziji „Rusija 24“.

"Višak proizvodnje je takođe razlog. Po meni, koronavirus je zaista ozbiljan problem koju treba uzeti u obzir prilikom stabilizacije tržišta. Ali ni tu ne treba dramatizovati stvari. Kina, kao što vidimo, već je izašla na kraj sa epidemijom i tamo je primetna pozitivna dinamika ozdravljenja, smanjenja broja novih zaraženih i zato, kako mi se čini, neko sredstvo (borbe protiv korobavirusa) je već pronađeno - to je izolacija“, dodao je on.

Šef „Rosnjefta“ je naglasio da u funkcionisanje tržišta počinju da se mešaju politički faktori, a ne ekonomski.

„Skrenuo bih pažnju i na sankcioni faktor. Taj faktor utiče i na članove OPEK-a: Iran, Venecuelu. Prirodnu, jedan broj ograničenja su stavljena i na Rusiju“, podsetio je on.

Po njegovim rečima, ukupan uticaj koronavirusa, političkih i sankcionih faktora i dovodi to nestabilnosti tržišta.

„Nekad je podgrevaju izjave političkih lidera…To ga drma. Kakve su posledice? Tržište se menja“, zaključio je on.


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © RIA Novosti / Vladimir Astapkovič/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Rusija, Saudijska Arabija, Sjedinjene Američke Države i druge zemlje moraju da donesu stabilnost na tržištima, jer se svet suočava sa "verovatno najvećom recesijom ikad", rekao je Kiril Dmitriev, izvršni...


Većina članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) saglasne su da smanje nivo prooizvodnje „crnog zlata“, samim tim je verovatnoća da će dogovor biti postignut 6. aprila poprilično velika, izjavio...

Američki predsednik Donald Tramp nije isključio mogućnost uvođenja carina na naftu iz Saudijske Arabije, „ukoliko Rijad bude nepošten prema Vašingtonu“.


Direktor Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva smatra da je današnja situacije u svetskoj ekonomiji mnogo gora, nego što je bila za vreme za vreme krize 2008-2009. godine.

Prvi put u Srbiji – preuzimanje kurirskih pošiljki na maloprodajnim objektima NIS-a


Šef Evropske komisije se izvinio Italiji zbog laganog slabog odgovora EU na koronavirus, obećavši 100 milijardi evra pomoći jednoj od najteže pogođenih zemalja. Ipak pomoć nikada neće stići, kao...


Ostale novosti iz rubrike »