eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Venecuela nastavlja da prodaje naftu Kini uprkos američkim sankcijama

RT: Venecuela nastavlja da prodaje naftu Kini uprkos američkim sankcijama
27.11.2020. god.


Bez obzira na američke sankcije, Venecuela je, kako se izveštava, nastavila direktne isporuke nafte u Kinu nakon godinu dana trgovine "na crno". Izvoz venecuelanske nafte opao je do višedecenijskog najnižeg nivoa pod intenzivnim pritiskom Vašingtona.

Prvi tanker koji je ponovo pokrenuo isporuku sirove nafte sa obala Bolivarske republike do Kine bio je "Kjoto", koji je krajem avgusta u venecuelanskoj luci Hose natovario 1,8 miliona barela nafte, prema podacima službe za praćenje brodarstva "Tanker trakers".

Podaci koje agencija navodi pokazuju da su kineske državne kompanije "Čajna nacional petroleum korp" (CNPC) i "Petročajna" pauzirale isporuke sirove nafte i goriva iz venecuelanskih luka u avgustu 2019. godine. Potez je usledio ubrzo nakon što je Bela kuća proširila svoje ekonomske sankcije protiv državne kompanije "Petroleos de Venecuela" (PDVSA).

"King Varior" je još jedan tanker koji istovario venecuelansku sirovu naftu u kineskoj luci Baiukuan, dok su dva broda u vlasništvu kompanije "Petročajna" ovog meseca utovarila naftu u Venecueli, izvestila je agencija, pozivajući se na podatke o praćenju plovila kompanije "Refinitiv ajkon" i brodske dokumente PDVSA.

Venecuela je zapala dublje u političku krizu početkom 2019. godine, nakon što se opozicioni lider Huan Guaido proglasio „privremenim predsednikom“ nakon poziva Vašingtona na promenu režima. Dok je nudila podršku Gvaidu, Bela kuća je uvela više krugova sankcija protiv južnoameričke države, u osnovi zabranivši američki uvoz venecuelanske nafte i naftnih proizvoda. Ograničenja takođe zabranjuju američkim kompanijama da posluju sa venecuelanskom vladom, kao i državnim preduzećima.

Izvor: Vostok / RT


  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / Jorge Silva / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ukoliko bi Berlin u ovom trenutku obustavio projekat izgradnje gasovoda „Severni tok 2“, Nemačka bi se susrela sa sudskim procesom i određenim gubicima, izjavila je ministar ekologije te zemlje...


Rusija je 2020. godine isporučila 59,2 milijarde kubnih metara prirodnog gasa kroz gasovod "Severni tok", dovodeći izvoz preko ofšor gasne veze između Rusije i Evrope na najviši nivo ikada. ...

Brod za polaganje cevi "Akademik Čerski", koji bi mogao biti angažovan u izgradnju gasovoda "Severni tok 2", stigao je danas u nemačku luku Vismar, pokazuju podaci globalnog sistema za...


Nemačka vlada zna za nove američke sankcije protiv „Severnog toka 2“, Berlin se pridržava prethodnog stava o ovom projektu, izjavila je zamenik portparola nemačke vlade Martina Fic.


Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev rekao je da je ta kompanija očuvala stabilnost u 2020. godini zahvaljujući dobroj saradnji i zajedničkim naporima većinskih akcionara – kompanije „Gasprom njeft“ i...


Ostale novosti iz rubrike »