eposao.info - vrh - ekonomija
Početna stranica > Novosti

RT: Kina postaje jedina glavna ekonomija koja beleži rast tokom pandemije

RT: Kina postaje jedina glavna ekonomija koja beleži rast tokom pandemije
18.01.2021. god.

Kineska ekonomija se prošle godine povećala za 2,3 procenta uprkos uticaju pandemije koronavirusa. Ekonomski oporavak zemlje ubrzao se u poslednja tri meseca 2020. godine i vratio se na nivo pre krize.


U dramatičnom preokretu otkako je smrtonosni virus potresao drugu najveću ekonomiju na svetu početkom 2020. godine, kineski bruto domaći proizvod (BDP) skočio je za 6,5 odsto u poslednjem kvartalu u odnosu na godinu ranije, prema zvaničnim podacima koje je objavio Nacionalni biro za statistiku. Rezultat je veći nego u poslednjem punom tromesečju pre izbijanja pandemije, kada je njena ekonomija porasla za šest odsto.

Tako se je BDP popeo 101,6 biliona juana (15,7 biliona dolara) prošle godine, prema statističkoj agenciji.

Iako je godišnja stopa rasta bila najsporija od kraja Kulturne revolucije 1976. godine, ipak je bolja nego što je većina analitičara predvidela. To takođe čini Kinu jedinom glavnom ekonomijom koja je izbegla pad u 2020. godini, kada se većina država još uvek bori da prevaziđe ekonomski uticaj pandemije.

Kineska ekonomija vratila se rastu u drugom kvartalu, nakon istorijskog smanjenja od 6,8 posto početkom godine. Kako su fabrike počele da se vraćaju u sistem proizvodnje, kineski BDP je porastao za 3,2 procenta u periodu april-jun i za 4,9 procenata u naredna tri meseca.

Kineski brzi oporavak bio je podstaknut pozitivnom dinamikom u industrijskom sektoru i trgovini, ali domaća potrošnja, jedan od ključnih ekonomskih pokretača, i dalje se smatra slabom tačkom. Prema današnjim podacima, rast maloprodaje usporio se na 4,6 odsto u decembru i pao je 3,9 odsto tokom cele godine.

Mere ogranmičenja su najviše uticale na prihode restorana, jer su oni pali za gotovo 17 odsto, dok je prodaja na internetu, kao i prodaja telekomunikacione opreme, kozmetike i nakita zabeležila dvocifren rast.

Izvor: Vostok / RT
 

 



  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Reuters / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Visoki diplomata je izjavio da će EU možda morati da postane „kreativnija“ u pronalaženju novca za Kijev


Nemački kancelar je pojasnio da će profit dobijen od sredstava Moskve u EU biti upotrebljen za naoružavanje Kijeva

Ursula fon der Lajen je prethodno deblokirala preko 10 milijardi evra kako bi obezbedila podršku Budimpešte za pomoć Ukrajini


Moskva prkosi apokaliptičnim prognozama, piše časopis

Poljoprivredni proizvođači u Poljskoj su ogorčeni što njihovi ukrajinski konkurenti mogu da prodaju žito u EU bez plaćanja carina


Ograničenje se neće odnositi na zemlje članice Evroazijske ekonomske unije i na Južnu Osetiju, Abhaziju, Mongoliju i Uzbekistan.


Ostale novosti iz rubrike »