BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

Četiri medalje za srpske informatičare u Azerbejdžanu

Četiri medalje za srpske informatičare u Azerbejdžanu
11.08.2019. god.


Četvoročlana informatička ekipa Srbije osvojila je jednu srebrnu i tri bronzane medalje na 31. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi koja se završava danas u azerbejdžanskom gradu Bakuu.

Ekipa je taj uspeh postigla u konkurenciji 327 takmičara iz 87 zemalja.


Srebrnu medalju osvojio je Tadija Šebez, učenik trećeg razreda Gimnazije "Jovan Jovanović Zmaj" iz Novog Sada, dok je učenik četvrtog razreda iste škole Nikola Pešić osvojio bronzanu medalju, prenosi Tanjug.

Učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije iz Beograda Mladen Puzić i učenik prvog razreda te škole Jovan Bengin osvojili su takođe bronzane medalje.

Ekipu su vodili dr Dragan Urošević sa Matematičkog instituta u Beogradu i Aleksa Plavšić, student Računarskog fakulteta iz Beograda.

Državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić, čestitala je mladim informatičarima na osvojenim medaljama na 31. Međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u Bakuu.

"Mladi talenti Srbije još jednom su pokazali da naša zemlja ima potencijal da postane lider u znanju i inovacijama. Modernizacija obrazovnog sistema, kao prioritet Vlade Srbije, dodatno će omogućiti razvoj talenata i pružiti mladim generacijama priliku da zauzmu konkurentske pozicije u profesijama budućnosti", istakla je Matićeva.

Ona je napomenula da Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija osim što kontinuirano podržava učešće naših učenika na međunarodnim takmičenjima iz oblasti matematike, fizike i informatike, trenutno sprovodi izgradnju lokalnih računarskih mreža u školskim objektima širom Srbije u okviru kapitalnog projekta "Povezane škole". 

Matićeva je najavila da će u septembru biti obezbeđen bežični internet u oko 11.000 učionica, za više od 286.000 đaka, saopštilo je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.

"Projekat će u naredne dve godine biti sproveden u svim školama što će svakako unaprediti proces nastave i omogućiti đacima sticanje novih veština i znanja neophodnih za 21. vek, ali i olakšati darovitim pojedincima, posebno na polju informatike i matematike, da maksimalno ostvare svoje talente", navela je Matićeva.

   • Izvor
  • Foto: Tanjug/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

  Britanska kompanija je odbila da isporučuje ugljenična vlakna za astrofizičku kosmičku opservatoriju „Spektar M“ (projekat Milimetron), 


Ruska kosmiča agencija "Roskosmos" tvrdi da je pronašla nekonvencionalan način opremanja svojih satelita "stelt" tehnologijama, što ih čini teško uočljiviom sa Zemlje, a što bi moglo biti rešenje.

"Potencijalno opasni" asteroid koji je nešto veći od Velike piramide u Gizi trebalo bi da ovog meseca proleti pored Zemlje ogromnom brzinom od 18 kilometara u sekundi. Ogromni asteroid, ...


"Roskosmos" je krajem juna dobio patent za razradu satelita koji se sam raspada u kosmosu, navodi se u bazi podataka Federalne službe za intelektualno vlasništvo. Državna korporacija prijavu za patent...

Kineska kompanija predstavlja svoj novi operativni sistem „Hongmeng“, koji je „Huavej“ aktivno razvijao nakon što je „Gugl“ saopštio da će prestati da podržava ažuriranja za „Android“ za uređaje kineskog...


Sa kosmodroma „Bajkonur“ lansiran je u orbitu vojni satelit, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Lansiranje


Ostale novosti iz rubrike »