Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

Putin razgovarao s ruskim kosmonautima na Međunarodnoj međunarodnoj stanici

Putin razgovarao s ruskim kosmonautima na Međunarodnoj međunarodnoj stanici
28.08.2019. god.


Predsednik Rusije Vladimir Putin razgovarao je s ruskim kosmonautima na Međunarodnoj međunarodnoj stanici Aleksandrom Skvorcovom i Aleksejom Ovčininom.

 
Obilazeći paviljon „Roskosmos“ na avio-salonu „MAKS 2019“, u društvu turskog kolege Redžepa Tajipa Erdogana, Putin je s ruskim kosmonautima razgovarao preko tele-mosta.
 
„Nadam se da će nadalje sve ići kao podmazano, kako se kaže u Rusiji, ali celo to kretanje ’kao podmazano‘ zavisi od visokog nivoa profesionalizma takvih stručnjaka visoke klase, kao što ste vi“, rekao je Putin.
 
On je istakao da je uspešno spajanje broda „Sojuz MS 14“ s robotom „Fjodorom“, nakon neuspešnog pokušaja pripajanja 24. avgusta, rezultat visokog profesionalizma kosmonauta.
 
„Znamo da je situacija bila na neki način i vanredna, ali kao i obično naši kosmonauti su se sjajno izborili s tim poslom“, kazao je Putin.
 
Ruski predsednik je dodao da se nada da će i robot „Fjodor“ pružiti neophodnu pomoć i podršku u „interesantnom i svima nužnom poslu“ ruskih kosmonauta.
 
Robot „Fjodor“ je poleteo 22. avgusta na Međunarodnu svemirsku stanicu raketom „Sojuz 2.1a“ sa kosmodroma Bajkonur. Nakon lansiranja, raketa je izvela brod „Sojuz MS 14“ iz atmosfere. Brod je trebalo da pristane na MSS 24. avgusta ujutru, ali je pristajanje otkazano, zbog kvara na sistemu „Kurs“, kada se „Sojuz“ nalazio na udaljenosti od oko 96 metara od stanice.
 
Turski predsednik je ruskim kosmonautima poželeo uspešan završetak misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici.
 
„Pratimo vas odavde, sa Zemlje, a ja verujem i nadam se da ste vi odličan primer za svu omladinu koja vas prati… U ime turske nacije želim da vas pozdravim i da vam poželim sve najbolje, kako bi se vaše putovanje uspešno završilo“, rekao je Erdogan.


  • Izvor
  • foto: © RIA Novosti / Sergeй Guneev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Kompanija NIS i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu uspostavili su danas saradnju u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja. Memorandum o saradnji je u ime kompanije NIS...


„Roskosmos“ ne odustaje od saradnje sa SAD-om na projektu „Venera-D“, ali planira da se uzdrži od široke međunarodne saradnje na ovoj misiji, kažu u pres službi korporacije.

Na 24. Balkanskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi 2020, koja se od 9. do 13. septembra 2020. godine onlajn realizovana u organizaci Grčke matematiče asocijacije, naša šestočlana juniorska matematička reprezentacija je...


Vlada Rusije je odobrila upotrebu vojne infrastrukture za lansiranje kosmičkog sistema „Gonjec M“ u orbitu, navodi se u saopštenju. „Sistemi za vojnu namenu moći će da se koriste za naredna...

„Roskosmos“ je opovrgao informaciju da NASA otkazuje kupovinu mesta na kosmičkom brodu „Sojuz“ za let svojih kosmonauta na Međunarodnu kosmičku stanicu (MMS) u proleće 2021. godine.


  Istraživači iu Harvard & Smitsonian Centra za astrofiziku izveli su jednu od najnaprednijih simulacija tamne materije postigunte ikad i veruju da su stvorili sliku neuhvatljive, „nevidljive“ supstance.


Ostale novosti iz rubrike »