BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

RT: Kina objavila nove fotografije sa tamne strane Meseca

RT: Kina objavila nove fotografije sa tamne strane Meseca
20.09.2019. god.


Kineski lunarni rover Jutu 2 je poslao nekoliko fotografija „obojene misteriozne supstance“ koju je otkrio u malom krateru na tamnoj strani Meseca.

Tim koji stoji iza kineske misije Čange 4, koji upravlja roverom Jutu-2, saopštio je da su oblik i boja neobičnog "gelastog" materijala značajno drugačiji od okolnog Mesečevog tla "nakon drugog prolaska Jutu 2 pored kratera u avgustu (prvo ispitivanje ocenjeno je nezadovoljavajućim jer je na fotografijama bilo previše senki).


Najnovije fotografije snimila je roverova kamera za izbegavanje prepreka dok se pažljivo približavao krateru širokom dva metra, a gde se nalazi neobična supstanca.

Crvena i zelena nijansa na fotografiji su rezultat upotrebljenog instrumenta, infracrvenog spektrometra (VNIS), koji detektuje svetlost kako se raspršuje ili odbija od materijala da bi se otkrila njihova hemijska građa, za razliku od boje koja proizlazi iz same supstance.

Iako je drugi prolazak obavljen u avgustu, rezultati su objavljeni tek ove nedelje.

Iako je prerano tačno reći o čemu se tačno radi, istraživači poput KLiva Nila, naučnika za Mesec sa Univerziteta Notr Dam, spekuliše da bi ta supstanca mogla biti fragment minerala mogao nastati kao rezultat velike brzine udara na mesečevu površinu, što bi imalo smisla s obzirom na to da se supstanca nalazi u krateru.

Do sada je Jutu-2 prešao oko 284 metra od odlaska na drugu stranu Meseca 2. januara. Kineska misija je završila 9. deveti lunarni dan 5. septembra. Sledeći lunarni dan počeće oko 22. septembra za Jutu 2. Lunarni dan traje otprilike dve nedelje.  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Naučno-tehničko veće raketno-kosmičkog centra "Progres" odobrilo je nacrt rakete-nosača superteške klase, koja bi trebalo da se koristi za letove do Meseca. U


Naučnici u Japanu otkrili su novu vrstu virusa koja bi mogla redefinisati naše razumevanje virusa i kako se razmnožavaju i šire. Za razliku od većine drugih organizama koji potpadaju pod...

Nakon što su SAD avgusta 1945. bacile atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, SSSR je morao da razvije sopstvenu radi održavanja pariteta. Deklasifikovani dokumenti daju pogled n


Pravljenje ruskog nadzvučnog putničkog aviona: Prvi let će obaviti modifikovani MiG-29

Ruska kosmička agencija "Roskosmos" će izgraditi sofisticiranu bazu sa nuklearnim napajanjem na Mesecu koja će biti dostupna svima onima koji imaju viška novca da potroše. Višemilionski projekat trebao bi...Ostale novosti iz rubrike »