Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Misteriozni magnetni impulsi i mogući dokazi podzemne vode na Marsu

RT: Misteriozni magnetni impulsi i mogući dokazi podzemne vode na Marsu
21.09.2019. god.


Mars možda krije vodu duboko ispod svoje površine, otkrio je NASA-in modul "INsajt", a magnetno polje planete ima svoj život, pulsirajući u ponoćnim udarima na način koji je potpuno različit od svega što se nalazi na Zemlji.

Na Marsu bi moglo biti tečne vode - na desetine kilometara unutar planete, prema magnetnim merenjima modula, koji istražuje Mars od sletanja u novembru. Čini se da magnetometar sonde registruje električno provodljivi sloj do 62 milje ispod površine, nešto slično kao što se voda duboko u Zemlji otkriva pomoću korištenja magnetometra na Zemlji.

Nažalost za koloniste Marsa željne saznanja da li zaista ima vode, modul može da buši samo 16 stopa ispod površine, ostavljajući potencijalnu oazu nedokučivom.

U drugom intrigantnom otkriću, prema merenjima, magnetno polje crvene planete misteriozno vijuga u ponoć, te je utvrđeno da je polje 20 puta jače od onoga što je zabeleženo na osnovu prethodnih orbitalnih merenja, a impulsi traju dva sata.

Naučnici sumnjaju da izbočina u slaboj magnetnoj ovojnici koja okružuje planetu "čupa" površinsko magnetno polje te prouzrokuje jeziva pulsiranja svake noći u ponoć.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Površina Marsa, foto: © Global Look / NASA & RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruska kosmička korporacija „Roskosmos“ počeće 2021. godine sa primenom programa „Sfera“, koji predviđa stvaranje satelitske grupe od više od 600 kosmičkih objekata, saopštio je direktor korporacije Dmitrij Rogozin


Rusija će u Ujedinjenim nacijama pokrenuti pitanje američkih pretenzija na Mesečeve resurse, prenose RIA Novosti saopštenje „Roskosmosa“.

Venecuelanski predsednik Nikolas Maduro je saopštio da je njegova zemlja razvila „visoko efikasan antivirusni lek“ koji desetkuje koronavirus bez ikakvih neželjenih efekata. Lek će biti predstavljen SZO-u na potvrdu,...


Na međunarodnom odmeravanju znanja iz matematike i fizike u Indoneziji naši srednjoškolci osvojili su četiri medalje i specijalne nagrade u različitim kategorijama

Dva ruska kosmonauta i jedan američki kosmonaut u letelici Sojuz MS-16 sleteli su bez problema u kazahstanske stepe nakon što su proveli više od šest meseci u orbiti na...


Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.


Ostale novosti iz rubrike »