BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

RT: Misteriozni magnetni impulsi i mogući dokazi podzemne vode na Marsu

RT: Misteriozni magnetni impulsi i mogući dokazi podzemne vode na Marsu
21.09.2019. god.


Mars možda krije vodu duboko ispod svoje površine, otkrio je NASA-in modul "INsajt", a magnetno polje planete ima svoj život, pulsirajući u ponoćnim udarima na način koji je potpuno različit od svega što se nalazi na Zemlji.

Na Marsu bi moglo biti tečne vode - na desetine kilometara unutar planete, prema magnetnim merenjima modula, koji istražuje Mars od sletanja u novembru. Čini se da magnetometar sonde registruje električno provodljivi sloj do 62 milje ispod površine, nešto slično kao što se voda duboko u Zemlji otkriva pomoću korištenja magnetometra na Zemlji.

Nažalost za koloniste Marsa željne saznanja da li zaista ima vode, modul može da buši samo 16 stopa ispod površine, ostavljajući potencijalnu oazu nedokučivom.

U drugom intrigantnom otkriću, prema merenjima, magnetno polje crvene planete misteriozno vijuga u ponoć, te je utvrđeno da je polje 20 puta jače od onoga što je zabeleženo na osnovu prethodnih orbitalnih merenja, a impulsi traju dva sata.

Naučnici sumnjaju da izbočina u slaboj magnetnoj ovojnici koja okružuje planetu "čupa" površinsko magnetno polje te prouzrokuje jeziva pulsiranja svake noći u ponoć.


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Površina Marsa, foto: © Global Look / NASA & RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Pravljenje ruskog nadzvučnog putničkog aviona: Prvi let će obaviti modifikovani MiG-29


Ruska kosmička agencija "Roskosmos" će izgraditi sofisticiranu bazu sa nuklearnim napajanjem na Mesecu koja će biti dostupna svima onima koji imaju viška novca da potroše. Višemilionski projekat trebao bi...


Raketna nosač "Proton M" s blokom "Briz M", lansirana je s kosmodroma Bajkonur sa evropskim telekomunikacionim satelitom "Eutelsat 5 Vest B" i sa američkom tehnološkom jedinicom. Dese


Rusija se pridružila ludnici avio-taksija nakon što su naučnici iz najvećeg grada Sibira, Novosibirska, dobili zadatak da razviju ono što bi moglo postati prvi leteći automobil u naredne četiri...


Ostale novosti iz rubrike »