Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

U Rusiji počelo montiranje opreme za funkcionisanje interneta u slučaju isključenja Rusije sa globalne mreže

U Rusiji počelo montiranje opreme za funkcionisanje interneta u slučaju isključenja Rusije sa globalne mreže
24.09.2019. god.


Telekomunikacioni operatori započeli su ugradnju opreme propisane zakonom o održivom razvoju "Runeta" (ruski segment interneta), izjavio je novinarima šef "Roskomnadzora" Aleksandar Žarov na marginama foruma "Spektrum 2019".

Prema njegovim rečima, testiranje opreme počeće u jednom od ruskih regiona, ali ne u Tjumenu, kako su mediji pisali ranije, te da će trajati nekoliko nedelja.


"Prvo ćemo obaviti tehničku proveru - da li utiče na saobraćaj i da li svi servisi rade uspešno, a potom ćemo ga testirati u režimu napada. Za sada sve ide dobro", rekao je on.


Žarov je rekao da će razgovarati o rezultatima eksperimenta polovinom oktobra.

Istovremeno, šef "Roskomnadzora" je rekao da konačni troškovi ugradnje opreme još nisu utvrđeni.

"Broj određenih uređaja koji moraju biti kupljeni zavisi od nivoa instalacije. Stoga ćemo završiti eksperiment, sprovesti ga na nekoliko nivoa instalacije na mrežama telekom operatera, zatim ćemo izračunati i, naravno, saopštiti iznos", zaključio je Žarov.

Predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o održivom „Runetu“ (ruski segment interneta) u maju. Zakon je usmeren na zaštitu održivog rada interneta u Rusiji u slučaju pojavljivanja pretnji za njegovo funkcionisanje iz inostranstva, a dokument je objavljen na zvaničnom portalu za pravne informacije.

Zakonom je predviđeno da "Runet" bude u mogućnosti da funkcioniše nezavisno od ostatka sveta u slučaju globalnog kvara ili namernog isključenja sa interneta. Mere kojima se osigurava stabilnost nnterneta uključuju stvaranje nacionalnog DNS sistema koji pohranjuje sve nazive domena i odgovarajuće IP adrese.

Zakon će stupiti na snagu u novembru ove godine, sa izuzetkom odredbi o kriptografskoj zaštiti informacija i nacionalnom sistemu domena, koji će stupiti na snagu 1. januara 2021. godine. Interne mreže koje nemaju pristup internetu nisu predmet zakona.

Novi zakon je razrađen kao odgovor na novu američku sajber strategiju koja optužuje Rusiju, zajedno s Kinom, Iranom i Severnom Korejom, da koristi sajber alate za “podrivanje” njene ekonomije i demokratije. U strategiji se takođe preti teškim posledicama za bilo koga ko sprovodi sajber aktivnosti protiv SAD.

Autonomni sistem će osigurati da se Rusija ne suoči sa potpunim isključenjem sa interneta ako odnosi sa Zapadom u potpunosti dožive slom, a SAD počnu sa ukidanjaem ruskih IP adresa sa globalnog interneta.
 
Tadašnji američki predsednik Barak Obama potpisao je izvršnu naredbu koja mu je omogućila da preuzme kontrolu nad svim komunikacijama na američkom tlu, uključujući i one ključne za normalno funkcionisanje interneta.
 
Američka agencija za nacionalnu bezbednost izazvala je trodnevni prekid interneta u Siriji u novembru 2012. godine, izjavio je za magazin "Wired" Edvard Snuden, bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbednost SAD (NSA). Kako se navodi NSA hakeri su slučajno 'iskopčali' jedan od glavnih rutera dok su pokušavali da instaliraju špijunski softver na njega.

Projekat je osmišljen tako da osigura rad interneta, ako iz inostranstva postoji opasnost za njegovo funkcionisanje. Tako se predviđa stvaranje centra za praćenje i upravljanje javnom komunikacijskom mrežom u "Roskomnadzoru". Osiguraće se dostupnost komunikacijskih usluga u bilo kojoj "vanrednoj" situaciji, te će takođe koordinisati rad operatora u takvim slučajevima.
 
Prema dokumentu, informacije državnih organa i preduzeća će biti dodatno zaštićene enkripcijom, a telekom operateri će biti oslobođeni obaveze da ograniče pristup sajtovima sa zabranjenim podacima.
 
"Roskomnadzor" će koordinisati aktivnosti na osiguranju funkcionisanja interneta u zemlji.

   • Izvor
  • Foto: © RIA Novosti / Яkov Andreev/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Naučnici Skolkovskog instituta za nauku i tehnologiju („Skolteh“) razvili su tehnologiju i napravili uređaj koji će omogućiti razvoj komponenata za sisteme mreže šeste generacije (6G) u Rusiji, saopštio je...


Kompanija NIS i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu uspostavili su danas saradnju u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja. Memorandum o saradnji je u ime kompanije NIS...

„Roskosmos“ ne odustaje od saradnje sa SAD-om na projektu „Venera-D“, ali planira da se uzdrži od široke međunarodne saradnje na ovoj misiji, kažu u pres službi korporacije.


Na 24. Balkanskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi 2020, koja se od 9. do 13. septembra 2020. godine onlajn realizovana u organizaci Grčke matematiče asocijacije, naša šestočlana juniorska matematička reprezentacija je...

Vlada Rusije je odobrila upotrebu vojne infrastrukture za lansiranje kosmičkog sistema „Gonjec M“ u orbitu, navodi se u saopštenju. „Sistemi za vojnu namenu moći će da se koriste za naredna...


„Roskosmos“ je opovrgao informaciju da NASA otkazuje kupovinu mesta na kosmičkom brodu „Sojuz“ za let svojih kosmonauta na Međunarodnu kosmičku stanicu (MMS) u proleće 2021. godine.


Ostale novosti iz rubrike »