Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Idealna preteča života pronađena na Saturnovom mesecu, navode naučnici

RT: Idealna preteča života pronađena na Saturnovom mesecu, navode naučnici
04.10.2019. god.


Duboko pod smrznutim prvobitnim okeanima, Saturnov mesec Enceladus bi mogao kriti osnovu za život, pokazala su nedavna istraživanja. Otkriće postavlja nova uzbudljiva pitanja o tome da li je čovečanstvo samo u kosmosu.

Ispitajući ogromne količine podataka koje je prenosila NASA-ina sonda "Kasini", istraživači su otkrili da Enceladus emituje „nove vrste organskih jedinjenja“ u ledenim stuboima izbačenim iz podzemnih okeana. Supstance bi mogle da budu „idealnom pretečom“ za „sintezu biološki relevantnih organskih jedinjenja“, uključujući aminokiseline, koje sačinjavaju proteine i igraju važnu ulogu u životu onakvog kakvog ga poznaju zemljani.

Otkrića su objavljena u studiji u sredu u časopisu "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society".

Istraživači tvrde da su hidrotermalni otvori ispod Enceladusovih okeana odgovorni za potiskivanje jedinjenja u ledene tokove koje je analizirao "Kasini", te navode, da ako ti otvori deluju po principima sličnim onima na Zemlji, da bi na kraju mogli da pretvore hemikalije u aminokiseline.

"Još ne znamo da li su potrebne aminokiseline za život izvan Zemlje, ali pronalazak molekula koji formiraju aminokiseline je važan deo slagalice", rekao je Nozair Havaja koji je vodio istraživački tim u saopštenju za medije.

 

"Ako su uslovi pravi, ovi molekuli koji dolaze iz dubokog okeana Enceladusa mogli bi biti na istom putu reakcije kao što to vidimo ovde na Zemlji".


 
Iako je gotovo 20-godišnja misija sonde "Kasini" završila 2017. godine, kada je NASA ugurala sondu u atmosferu Saturna u „velikom finalu“ osmišljenom da prikupi što više novih informacija, naučnici će proučiti podatke koje je prikupila u decenijama koje dolaze.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Ilustracija sonde na Enceladusu, Foto: © Reuters / NASA / JPL-Caltech / Handout / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Naučnici Skolkovskog instituta za nauku i tehnologiju („Skolteh“) razvili su tehnologiju i napravili uređaj koji će omogućiti razvoj komponenata za sisteme mreže šeste generacije (6G) u Rusiji, saopštio je...


Kompanija NIS i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu uspostavili su danas saradnju u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja. Memorandum o saradnji je u ime kompanije NIS...

„Roskosmos“ ne odustaje od saradnje sa SAD-om na projektu „Venera-D“, ali planira da se uzdrži od široke međunarodne saradnje na ovoj misiji, kažu u pres službi korporacije.


Na 24. Balkanskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi 2020, koja se od 9. do 13. septembra 2020. godine onlajn realizovana u organizaci Grčke matematiče asocijacije, naša šestočlana juniorska matematička reprezentacija je...

Vlada Rusije je odobrila upotrebu vojne infrastrukture za lansiranje kosmičkog sistema „Gonjec M“ u orbitu, navodi se u saopštenju. „Sistemi za vojnu namenu moći će da se koriste za naredna...


„Roskosmos“ je opovrgao informaciju da NASA otkazuje kupovinu mesta na kosmičkom brodu „Sojuz“ za let svojih kosmonauta na Međunarodnu kosmičku stanicu (MMS) u proleće 2021. godine.


Ostale novosti iz rubrike »