BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

RT: Idealna preteča života pronađena na Saturnovom mesecu, navode naučnici

RT: Idealna preteča života pronađena na Saturnovom mesecu, navode naučnici
04.10.2019. god.


Duboko pod smrznutim prvobitnim okeanima, Saturnov mesec Enceladus bi mogao kriti osnovu za život, pokazala su nedavna istraživanja. Otkriće postavlja nova uzbudljiva pitanja o tome da li je čovečanstvo samo u kosmosu.

Ispitajući ogromne količine podataka koje je prenosila NASA-ina sonda "Kasini", istraživači su otkrili da Enceladus emituje „nove vrste organskih jedinjenja“ u ledenim stuboima izbačenim iz podzemnih okeana. Supstance bi mogle da budu „idealnom pretečom“ za „sintezu biološki relevantnih organskih jedinjenja“, uključujući aminokiseline, koje sačinjavaju proteine i igraju važnu ulogu u životu onakvog kakvog ga poznaju zemljani.

Otkrića su objavljena u studiji u sredu u časopisu "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society".

Istraživači tvrde da su hidrotermalni otvori ispod Enceladusovih okeana odgovorni za potiskivanje jedinjenja u ledene tokove koje je analizirao "Kasini", te navode, da ako ti otvori deluju po principima sličnim onima na Zemlji, da bi na kraju mogli da pretvore hemikalije u aminokiseline.

"Još ne znamo da li su potrebne aminokiseline za život izvan Zemlje, ali pronalazak molekula koji formiraju aminokiseline je važan deo slagalice", rekao je Nozair Havaja koji je vodio istraživački tim u saopštenju za medije.

 

"Ako su uslovi pravi, ovi molekuli koji dolaze iz dubokog okeana Enceladusa mogli bi biti na istom putu reakcije kao što to vidimo ovde na Zemlji".


 
Iako je gotovo 20-godišnja misija sonde "Kasini" završila 2017. godine, kada je NASA ugurala sondu u atmosferu Saturna u „velikom finalu“ osmišljenom da prikupi što više novih informacija, naučnici će proučiti podatke koje je prikupila u decenijama koje dolaze.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Ilustracija sonde na Enceladusu, Foto: © Reuters / NASA / JPL-Caltech / Handout / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Naučno-tehničko veće raketno-kosmičkog centra "Progres" odobrilo je nacrt rakete-nosača superteške klase, koja bi trebalo da se koristi za letove do Meseca. U


Naučnici u Japanu otkrili su novu vrstu virusa koja bi mogla redefinisati naše razumevanje virusa i kako se razmnožavaju i šire. Za razliku od većine drugih organizama koji potpadaju pod...

Nakon što su SAD avgusta 1945. bacile atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, SSSR je morao da razvije sopstvenu radi održavanja pariteta. Deklasifikovani dokumenti daju pogled n


Pravljenje ruskog nadzvučnog putničkog aviona: Prvi let će obaviti modifikovani MiG-29

Ruska kosmička agencija "Roskosmos" će izgraditi sofisticiranu bazu sa nuklearnim napajanjem na Mesecu koja će biti dostupna svima onima koji imaju viška novca da potroše. Višemilionski projekat trebao bi...Ostale novosti iz rubrike »