Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Idealna preteča života pronađena na Saturnovom mesecu, navode naučnici

RT: Idealna preteča života pronađena na Saturnovom mesecu, navode naučnici
04.10.2019. god.


Duboko pod smrznutim prvobitnim okeanima, Saturnov mesec Enceladus bi mogao kriti osnovu za život, pokazala su nedavna istraživanja. Otkriće postavlja nova uzbudljiva pitanja o tome da li je čovečanstvo samo u kosmosu.

Ispitajući ogromne količine podataka koje je prenosila NASA-ina sonda "Kasini", istraživači su otkrili da Enceladus emituje „nove vrste organskih jedinjenja“ u ledenim stuboima izbačenim iz podzemnih okeana. Supstance bi mogle da budu „idealnom pretečom“ za „sintezu biološki relevantnih organskih jedinjenja“, uključujući aminokiseline, koje sačinjavaju proteine i igraju važnu ulogu u životu onakvog kakvog ga poznaju zemljani.

Otkrića su objavljena u studiji u sredu u časopisu "Monthly Notices of the Royal Astronomical Society".

Istraživači tvrde da su hidrotermalni otvori ispod Enceladusovih okeana odgovorni za potiskivanje jedinjenja u ledene tokove koje je analizirao "Kasini", te navode, da ako ti otvori deluju po principima sličnim onima na Zemlji, da bi na kraju mogli da pretvore hemikalije u aminokiseline.

"Još ne znamo da li su potrebne aminokiseline za život izvan Zemlje, ali pronalazak molekula koji formiraju aminokiseline je važan deo slagalice", rekao je Nozair Havaja koji je vodio istraživački tim u saopštenju za medije.

 

"Ako su uslovi pravi, ovi molekuli koji dolaze iz dubokog okeana Enceladusa mogli bi biti na istom putu reakcije kao što to vidimo ovde na Zemlji".


 
Iako je gotovo 20-godišnja misija sonde "Kasini" završila 2017. godine, kada je NASA ugurala sondu u atmosferu Saturna u „velikom finalu“ osmišljenom da prikupi što više novih informacija, naučnici će proučiti podatke koje je prikupila u decenijama koje dolaze.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Ilustracija sonde na Enceladusu, Foto: © Reuters / NASA / JPL-Caltech / Handout / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Na međunarodnom odmeravanju znanja iz matematike i fizike u Indoneziji naši srednjoškolci osvojili su četiri medalje i specijalne nagrade u različitim kategorijama


Dva ruska kosmonauta i jedan američki kosmonaut u letelici Sojuz MS-16 sleteli su bez problema u kazahstanske stepe nakon što su proveli više od šest meseci u orbiti na...

Samarski raketno-kosmički centar „Progres“ započeo je rad na izradi višekratne rakete na tečni prirodni gas „Amur-SPG“, izjavio je generalni direktor preduzeća Dmitrij Baranov.


  Kompanija Fejsbuk je predstavila nove 'Uslove korišćenja' ove platforme, kako bi se izborila sa sve većim kritikama medija i javnosti. 

SAD su potpisale ugovor sa sedam zemalja o upravljanju istraživanjem i eksploatacijom Meseca i njegovih resursa. Iako mnogi potpisnici tamo nisu ni sleteli, Rusija i Kina, možda i nije...


  Dvojica Rusa i jedan Amerikanac otputovali su na šestomesečni boravak na Međunarodnu kosmičku stanicu (MKS) u okviru misije Sojuz MS-17, prve koja je koristila najsavremeniju shemu pristajanja, a koja...


Ostale novosti iz rubrike »