BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

RT: Nebo je granica: Sibirski naučnici idu ka prvom letećem automobilu

RT: Nebo je granica: Sibirski naučnici idu ka prvom letećem automobilu
06.10.2019. god.


Rusija se pridružila ludnici avio-taksija nakon što su naučnici iz najvećeg grada Sibira, Novosibirska, dobili zadatak da razviju ono što bi moglo postati prvi leteći automobil u naredne četiri godine.

Na Sibirskom institutu za vazduhoplovna istraživanja osnovana je specijalna laboratorija kako bi se stvorio „sveobuhvatni demonstrativni model ultrabrzog poletanja i sletanja transportne bespilotne letelice sa hibridnim pogonom (leteći automobil)
, saopštila je Fondacija za napredne istraživačke projekte.

Ako sve bude išlo po planu, model će biti projektovan i potpuno testiran u tunelu sa vetrom, kao i u vazduhu i na zemlji do 2023. godine. Očekuje se da će vozilo moći da pređe daljinu veću od 1.000 km, pri brzini većoj od 300 km/h. Letelici će biti potrebna pista za sletanje i poletanje od 50 metara.

Leteći automobili se sada aktivno razvijaju širom sveta kao sredstvo za izbegavanje saobraćaja na zemlji i smanjenje zagađenja.

Tek treba da se vidi ko će pobediti u trci za proizvodnju prvog ruskog letećeg automobila. U avgustu je državni projekat "AeroNet", a u kojem učestvuju renomirani proizvođači aviona poput "Suhoja" i "Iljiušina", obećao da će 2025. lansirati eksperimentalni model letećeg taksija.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Fotografija scene iz ruskog filma „Crna strela“, foto: © Sputnik / Universal Pictures / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Ruska kosmička agencija "Roskosmos" će izgraditi sofisticiranu bazu sa nuklearnim napajanjem na Mesecu koja će biti dostupna svima onima koji imaju viška novca da potroše. Višemilionski projekat trebao bi...Raketna nosač "Proton M" s blokom "Briz M", lansirana je s kosmodroma Bajkonur sa evropskim telekomunikacionim satelitom "Eutelsat 5 Vest B" i sa američkom tehnološkom jedinicom. Dese

Duboko pod smrznutim prvobitnim okeanima, Saturnov mesec Enceladus bi mogao kriti osnovu za život, pokazala su nedavna istraživanja. Otkriće postavlja nova uzbudljiva pitanja o tome da li je čovečanstvo...


Sve strožija zakonska regulativa u EU u domenu zagađenja, eko-takse, brojni skandali sa dizel vozilima, kao i nedostatak parking mesta u velikim Evropskim gradovima, doveli su do "buma" e-bicikala...


Ostale novosti iz rubrike »