Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Nebo je granica: Sibirski naučnici idu ka prvom letećem automobilu

RT: Nebo je granica: Sibirski naučnici idu ka prvom letećem automobilu
06.10.2019. god.


Rusija se pridružila ludnici avio-taksija nakon što su naučnici iz najvećeg grada Sibira, Novosibirska, dobili zadatak da razviju ono što bi moglo postati prvi leteći automobil u naredne četiri godine.

Na Sibirskom institutu za vazduhoplovna istraživanja osnovana je specijalna laboratorija kako bi se stvorio „sveobuhvatni demonstrativni model ultrabrzog poletanja i sletanja transportne bespilotne letelice sa hibridnim pogonom (leteći automobil)
, saopštila je Fondacija za napredne istraživačke projekte.

Ako sve bude išlo po planu, model će biti projektovan i potpuno testiran u tunelu sa vetrom, kao i u vazduhu i na zemlji do 2023. godine. Očekuje se da će vozilo moći da pređe daljinu veću od 1.000 km, pri brzini većoj od 300 km/h. Letelici će biti potrebna pista za sletanje i poletanje od 50 metara.

Leteći automobili se sada aktivno razvijaju širom sveta kao sredstvo za izbegavanje saobraćaja na zemlji i smanjenje zagađenja.

Tek treba da se vidi ko će pobediti u trci za proizvodnju prvog ruskog letećeg automobila. U avgustu je državni projekat "AeroNet", a u kojem učestvuju renomirani proizvođači aviona poput "Suhoja" i "Iljiušina", obećao da će 2025. lansirati eksperimentalni model letećeg taksija.

Izvor: Vostok / RT

   • Izvor
  • Fotografija scene iz ruskog filma „Crna strela“, foto: © Sputnik / Universal Pictures / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Naučnici Skolkovskog instituta za nauku i tehnologiju („Skolteh“) razvili su tehnologiju i napravili uređaj koji će omogućiti razvoj komponenata za sisteme mreže šeste generacije (6G) u Rusiji, saopštio je...


Kompanija NIS i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu uspostavili su danas saradnju u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja. Memorandum o saradnji je u ime kompanije NIS...

„Roskosmos“ ne odustaje od saradnje sa SAD-om na projektu „Venera-D“, ali planira da se uzdrži od široke međunarodne saradnje na ovoj misiji, kažu u pres službi korporacije.


Na 24. Balkanskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi 2020, koja se od 9. do 13. septembra 2020. godine onlajn realizovana u organizaci Grčke matematiče asocijacije, naša šestočlana juniorska matematička reprezentacija je...

Vlada Rusije je odobrila upotrebu vojne infrastrukture za lansiranje kosmičkog sistema „Gonjec M“ u orbitu, navodi se u saopštenju. „Sistemi za vojnu namenu moći će da se koriste za naredna...


„Roskosmos“ je opovrgao informaciju da NASA otkazuje kupovinu mesta na kosmičkom brodu „Sojuz“ za let svojih kosmonauta na Međunarodnu kosmičku stanicu (MMS) u proleće 2021. godine.


Ostale novosti iz rubrike »