BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

RT: „Roskosmos“ bi uskoro mogao ponuditi bazu na Mesecu za iznajmljivanje

RT: „Roskosmos“ bi uskoro mogao ponuditi bazu na Mesecu za iznajmljivanje
14.10.2019. god.


Ruska kosmička agencija "Roskosmos" će izgraditi sofisticiranu bazu sa nuklearnim napajanjem na Mesecu koja će biti dostupna svima onima koji imaju viška novca da potroše. Višemilionski projekat trebao bi biti predstavljen za devet godina.

Pod nazivom "Zaštitnik Meseca", objekat od 70 tona će smestiti do 50 osoba, neustrašivih i bogatih dovoljno da žive na satelitu Zemlje, navodi se u izveštajima "Roskosmosaa" u koji materija su imale uvid RIA Novosti. Lunarna baza, podeljena u tri pokretna modula, dobijaće struju iz male nuklearne elektrane.


Projekt vredan 462 miliona dolara na prvi pogled deluje previše futuristički, ali kompanija tvrdi da detaljno zna kako da ga realizuje. U prvoj fazi "Roskosmos" će sve elemente baze poslati na Mesec kosmičkim brodom pomoću super teške rakete "Jenisej", nazvane po velikoj sibirskoj reci.


Jednom kada 
 "Zaštitnik Meseca" bude na površini, ukopaće se dublje u zemlju. Moduli i univerzalno pristanište će potom biti sastavljeno i povezani sa nuklearnom elektranom.

Da bi pokrio troškove istraživanja i razvoja, "Roskosmos" će ponuditi bazu za iznajmljivanje, ali loša vest je visina cene - svako mesto koštaće od 10 do 30 miliona dolara. Dobra vest je da će se "Zaštitnik Meseca" predstaviti tek posle 2028. godine, što će potencijalnim Mesečevim putnicima dati duži niz godina da zarade taj novac.

Rusija, zajedno s drugim svetskim silama, ima ambiciozan program istraživanja Meseca. Njen trenutni lunarni plan je da u narednoj deceniji izgradi novu letelicu koja će se koristiti za stvaranje stalne baze na površini Meseca. Ranije su zvaničnici "Roskosmosa" otkrili nekoliko detalja o budućoj bazi, govoreći novinarima da će imati koristi od "lokalnih resursa" i da će se koristiti "avatar roboti".


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • Foto: © Global Look Press / imagebroker/Daniel Meissner / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Evropska kosmička agencija (ESA) pokrenula je izgradnju prototipa postrojenja za proizvodnju kiseonika iz simulovane mesečeve prašine s ciljem stvaranja održivog postrojenja za proizvodnju kisenoika na Mesecu..


Vozilo ima novu komandnu tablu i klimu, udobnija sedišta i sistem „Эra-GLONASS“. Fabrika „Avtovaz“ je 

Slanje ljudi na Mars nije baš tako neverovatno kao što možda zvuči, rekao je ruski kosmonaut Sergej Rjazanski za RT, napominjući da će zajednička misija na Crvenu planetu poslužiti kao...


U svojoj prvoj kosmičkoj misiji ove godine, Indija je poslala svoj GSAT-30 komunikacioni satelit u orbitu, gde će zameniti stari. Lansiranje je prošlo bez problema.

Trg Nikole Tesle na Nijagarinim vodopadima


XVI Međunarodna Žautikovska olimpijada iz matematike, fizike i informatike održana je u Kazahstanu (Alma Ata) od 8. do 14. januara 2020. godine. Na takmičenju je učestvovalo 84 ekipe (preko...


Ostale novosti iz rubrike »