BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

RT:

RT:
16.10.2019. god.
Pravljenje ruskog nadzvučnog putničkog aviona: Prvi let će obaviti modifikovani MiG-29


Prvi let onog što će na kraju postati ruski nadzvučni poslovni avion bi se mogao dogoditi za tri do četiri godine, ali za demonstraciju će biti modifikovani borbeni avion MiG-29, a pomoću kojeg će se testirati izgled budućeg aviona.

Supersonski putnički letovi bili su stvar pre nekoliko decenija, ali na kraju su i ruski Tu-144 i Francuski sporazum izumrli, delimično zbog bezbednosnih problema, a delom i zbog toga što su bili skupi i preglasni za kopnena putovanja. Nekoliko kompanija sada pokušava da se vrati, uključujući Spike Aerospace, Boom Supersonic i Lockheed Martin. U Rusiji se nekoliko vodećih vazduhoplovnih laboratorija i proizvođača udružilo ranije ove godine radi istog cilja.

Jedan od članova ruskog programa "TsAGI" će povesti svoj prvi demonstratcioni avion u vazduh 2022. ili 2023. godine, rekao je u intervjuu rukovodilac programa Kiril Sipalo.

„Najvjerovatnije će to biti MiG-29 sa svojim redovnim RD-33 motorima i drugom opremom. Naravno, to neće biti stvarni superzvučni poslovni mlaz. To će biti prototip koji će nam pomoći da finalizujemo kako će avion izgledati“, dodao je Sipalo.


"TsAGI" je vodeći istraživač aerodinamike sa sedištem u Moskvi i već nekoliko godina radi na izgledu oblikovanom da smanji zvučni udar. Zvučni zid ili zvučna barijera, fizička pojava koja nastaje kada se poravnaju brzine izvora zvuka i zvuka i kada se u jednoj tački dodiruju svi oscilujući talasi zvuka i oscilujući talasi izvora zvuka. U toj tački je akumulirana maksimalna oscilatorna energija. Ta moćna energetska tačka se zove zvučni zid ili zvučna barijera, ali dizajneri se nadaju da će ga svesti na razumne nivoe usmerujući udarne talase jedni protiv drugih.

Najnoviji model koji predlažu prikazan je u avgustu na avio-sajmu MAKS u blizini Moskve. Leteći demonstrator pomoći će TsAGI-ju da unapredi ono što su do sada radili na testovima sa vetrom. Trenutno su usmereni na proizvednju aviona dugačkog 38 metara, koji može da krstari brzinom od 1,8 mahova sa doletom od 6.000 do 8.000 km, ali bi se to moglo promeniti pošto traže kombinaciju operativnih troškova i brzine, visine i oblika tela da bi avion sasvim odgovarajući.

Airframe će imati nekoliko funkcija koje će pomoći da se ukroti zvučni udar. Koristiće se neobična konfiguracija krila koja se zove „galebovo krilo“, sa unutrašnjim delovima koji su okrenuti prema gore, a vrhovi savijeni vodoravno i pomalo do leđa na vrhovima. Otvori za vazduh, koji su glavni izvor buke u nadzvučnom avionu, postavljeni su na vrh.

Rešavanje problema sa bukom biće samo deo onoga što je potrebno. Putničkom avionu će takođe trebati potpuno novi motor, razvijen s obzirom na ekonomičnost u potrošnji goriva. Rusija ima motore koji mogu dovesti avion so supersoničnih brzina, ali svi oni dolaze iz vojske i čudovišta su potrošnji kerozina. Sipalo veruje da bi nadzvučni poslovni avion mogao biti komercijalno uspešan ako bi duplo brže vreme putovanja bilo sa cenom karte za oko 20 procenata višom od današnje poslovne klase.

„Nadamo se da će rad na motoru biti paralelan našem radu na demonstratoru“, rekao je Sipalo.

"Obično je potrebno pet do sedam godina da se napravi motor, tako da ako posao počne sada, to se može završeno negde 2025. ili 2026. godine"


Izvor: Vostok / RT  • Izvor
  • „TsAGI“-ijev model nadzvučnog poslovnog aviona na MAKS-2019, foto: © RT / Aleksey Zakvasin / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Da dronovi ne služe samo za snimanje i fotografisanje iz vazduha, ili za zabavu, dokazuje novi VoloDrone.   Predstavljen u oktobru prošle godine, VoloDrone je sada dostupan na zapadnim tržištima, a...


Direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin pokazao je kako izgleda proces sklapanja rakete-nosača „Sojuz 2“. Na objavljenom video snimku vide se komponente rakete, rad na konstrukciji i na motorima rakete se

Ako ste ljubitelj filmova iz serijala Star Wars, sigurno ste se zapitali kako su napravljeni zvuci koje proizvode roboti, a naročito mali R2-D2. Odgovor je - ARP 2600.   Kompanija Korg...


Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja Rusije i Federalna agencija Rossotrudničestvo objavili su  konkurs za prijem državljana Srbije i ruskih državljana koji stalno žive u Srbiji na školovanje u Rusiji...

Evropska kosmička agencija (ESA) pokrenula je izgradnju prototipa postrojenja za proizvodnju kiseonika iz simulovane mesečeve prašine s ciljem stvaranja održivog postrojenja za proizvodnju kisenoika na Mesecu..


Vozilo ima novu komandnu tablu i klimu, udobnija sedišta i sistem „Эra-GLONASS“. Fabrika „Avtovaz“ je 


Ostale novosti iz rubrike »