BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

RT: Objavljeni dokumenti o prvoj sovjetskoj atomskoj bombi

RT: Objavljeni dokumenti o prvoj sovjetskoj atomskoj bombi
21.10.2019. god.


Nakon što su SAD avgusta 1945. bacile atomske bombe na Hirošimu i Nagasaki, SSSR je morao da razvije sopstvenu radi održavanja pariteta. Deklasifikovani dokumenti daju pogled na to kako je složeni zadatak postignut četiri godine kasnije.

Prva sovjetska prva atomska bomba, RDS-1 ili "Pervaja Molnija", uspešno je testirana 29. avgusta 1949. godine kod grada Semipalatinsa u Sovjetskoj Republici Kazahstan. Dosijei, koje je objavila ruska nuklearna agencija "Rosatom", sadrže fotografije oružja dok je još bilo u razvoju.

Ambiciozni projekat postao je prava trka za vreme sovjetskih nuklearnih naučnika, koji ne samo da su morali da se pridržavaju strogog roka vlade Josipa Staljina, već su posao obavljali u uslovima apsolutne tajnosti.

Čak je i državno naređenje za razvoj prve sovjetske atomske bombe iz juna 1946. godine, koje se nalazi među objavljenim dokumentima, bilo svojevrsna šifra.

Kucani tekst na tri stranice odredio je direktoru građevinskog biroa br. 11 (CB-11), Pavla Zernova, da stvori „mlazni motor C (RDS)“ u dve verzije „uz upotrebu teškog goriva (C-1) i lakog goriva (C-2) “pod nadzorom Laboratorija br. 2 Sovjetske akademije nauka.

Za neke, moglo se činiti da naredba uopšte nije imala nikakve veze s nuklearnim oružjem, ali "mlazni motor C" zapravo znači nuklearnu bombu sa teškim gorivom (C-1) i lakim gorivom (C-2) - oružje od plutonijuma i uranijuma.

Naučnici, koji su svakog meseca izveštavali vladu o napretku bombe, u dokumentu su pomiljani samo inicijalima njihovih imena i prezimena, te su naknadno dodavani ručno.

Ostatak od 45 deklasifikovanih dokumenata daje uvid na različite faze vojnog nuklearnog programa, što je postalo pravo blago za istraživače za proučavanje sovjetskog perioda ili istorije atomske industrije.

Među dokumentima nalazi se i šema o tome kako su avioni sa mernim instrumentima, foto i video opremom bili postavljeni u vazduhu kako bi se prikupili maksimalni podaci o testu bombe 
RDS-1 1946. godine.

Izvor: Vostok / RT   • Izvor
  • Foto: © RIA Novosti / Maksim Blinov/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Da dronovi ne služe samo za snimanje i fotografisanje iz vazduha, ili za zabavu, dokazuje novi VoloDrone.   Predstavljen u oktobru prošle godine, VoloDrone je sada dostupan na zapadnim tržištima, a...


Direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin pokazao je kako izgleda proces sklapanja rakete-nosača „Sojuz 2“. Na objavljenom video snimku vide se komponente rakete, rad na konstrukciji i na motorima rakete se

Ako ste ljubitelj filmova iz serijala Star Wars, sigurno ste se zapitali kako su napravljeni zvuci koje proizvode roboti, a naročito mali R2-D2. Odgovor je - ARP 2600.   Kompanija Korg...


Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja Rusije i Federalna agencija Rossotrudničestvo objavili su  konkurs za prijem državljana Srbije i ruskih državljana koji stalno žive u Srbiji na školovanje u Rusiji...

Evropska kosmička agencija (ESA) pokrenula je izgradnju prototipa postrojenja za proizvodnju kiseonika iz simulovane mesečeve prašine s ciljem stvaranja održivog postrojenja za proizvodnju kisenoika na Mesecu..


Vozilo ima novu komandnu tablu i klimu, udobnija sedišta i sistem „Эra-GLONASS“. Fabrika „Avtovaz“ je 


Ostale novosti iz rubrike »