BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

RT: Naučnici u Japanu otkrili novu vrstu virusa koja bi mogla redefinisati razumevanje virusa

RT: Naučnici u Japanu otkrili novu vrstu virusa koja bi mogla redefinisati razumevanje virusa
22.10.2019. god.


Naučnici u Japanu otkrili su novu vrstu virusa koja bi mogla redefinisati naše razumevanje virusa i kako se razmnožavaju i šire.

Za razliku od većine drugih organizama koji potpadaju pod definiciju „života“, virusi nemaju ćelije - oni su samo čestica genetskog materijala (DNK ili RNK) unutar proteinskog štita koji je sposoban da inficira ćeliju pre reprodukovanja.


Dok su ispitivali svinjski izmet, istraživači sa tokijskog Univerziteta za poljoprivredu i tehnologiju (TUAT) naišli su na virus koji prkosi svemu što smo mislili o infektivnim prenosiocima.

"Rekombinovani virus koji smo pronašli u ovom istraživanju nema strukturne proteine", kaže virolog Tecuja Micutani o tipu enterovirusa G (EV-G) sa kojim se tim sususreo.

"To znači da rekombinovani virus ne može napraviti virusnu česticu."

Ovoj posebnoj varijanti virusa koju je tim otkrio, nedostajao je čak i ograničeni sloj proteina koji se nalazi u drugim virusima, a umesto toga je imao samo "bočne gene" u svojoj strukturi. To znači da virus ne bi mogao sam da napadne domaćina, što postavlja pitanje - kako na Zemlji preživljava?

Tim sugeriše da bi ovaj virus i sve potencijalne njegove kopije, a koje bi se mogle nalaziti u prirodnom svetu mogle koristiti druge viruse kako bi se prenosili i pomogli u zarazi domaćina.

"Potrebno je puno više istraživanja da bismo u potpunosti shvatili šta se ovde dešava, ali otkriće bi moglo povećati naše razumevanje virusa uopšte, istovremeno otvarajući nova vrata istraživanja u borbi protiv nekih najvećih bioloških pretnji čovečanstva."

„Možda se suočavamo sa potpuno novim sistemom evolucije virusa“, ​​kaže Micutani.

"Pitamo se kako je nastao ovaj novi virus, kako inficira ćelije ili kako razvija virusnu česticu. Naš budući rad biće na rešavanju ove misterije virusne evolucije."


 

Izvor: Vostok / RT 

 



  • Izvor
  • Foto: © PublicDomainPictures from Pixabay / RT/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Da dronovi ne služe samo za snimanje i fotografisanje iz vazduha, ili za zabavu, dokazuje novi VoloDrone.   Predstavljen u oktobru prošle godine, VoloDrone je sada dostupan na zapadnim tržištima, a...


Direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin pokazao je kako izgleda proces sklapanja rakete-nosača „Sojuz 2“. Na objavljenom video snimku vide se komponente rakete, rad na konstrukciji i na motorima rakete se

Ako ste ljubitelj filmova iz serijala Star Wars, sigurno ste se zapitali kako su napravljeni zvuci koje proizvode roboti, a naročito mali R2-D2. Odgovor je - ARP 2600.   Kompanija Korg...


Ministarstvo nauke i visokog obrazovanja Rusije i Federalna agencija Rossotrudničestvo objavili su  konkurs za prijem državljana Srbije i ruskih državljana koji stalno žive u Srbiji na školovanje u Rusiji...

Evropska kosmička agencija (ESA) pokrenula je izgradnju prototipa postrojenja za proizvodnju kiseonika iz simulovane mesečeve prašine s ciljem stvaranja održivog postrojenja za proizvodnju kisenoika na Mesecu..


Vozilo ima novu komandnu tablu i klimu, udobnija sedišta i sistem „Эra-GLONASS“. Fabrika „Avtovaz“ je 


Ostale novosti iz rubrike »