BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

Na dnu Volge pronađen brod potonuo pre perioda vladavine Ivana Groznog

Na dnu Volge pronađen brod potonuo pre perioda vladavine Ivana Groznog
27.10.2019. god.

 Na dnu reke Volge na području sela Vintovka u Samarskoj oblasti u Rusiji pronađen je brod izgrađen u periodu 14-15 veka, navodi se u saopštenju Samarskog državnog tehničkog univerziteta.

Rezultati istraživanja pokazali su da je brod napravljen 1415 godine, plus, minus 85 godina. Kako se u saopštenju navodi, bez obzira na grešku, nesumnjivo je da je plovilo napravljeno i potonulo pre perioda vladavine Ivana Groznog, prenosi TASS.

Brod su identifikovali naučnici Tehničkog univerziteta iz Samare. Naučne ekspedicije organizovane su uz učešće profesionalnih ronilaca i predstavnika moskovske naučno-proizvodne kompanije Ekran.

Institut za monitorgin klimatskih i ekoloških sistema Sibirskog odeljenja Ruske akademije nauka u Tomsku izvršio je radiokarbonsku analizu izvađenog drvenog komadića broda.

„Već sada se može reći da u akvatoriji Srednjeg Povoložja, a naročito na području Samarske oblasti ranije nikada nisu pronalaženi sačuvani brodovi sličnih dimenzija iz tog perioda“, rekla je šef katedre za Sociologiju, politikologiju i istoriju otadžbine, doktor istorijskih nauka Jekaterina Semjonova.

Kako je istraživanje pokazalo brod dužine 50 i širine 20 metara bio je upotrebi u 14-15 veku. I fragment metalnog eksera napravljen 99,5 odsto od gvožđa ukazuje da brod potiče iz srednjeg vela. Naučnici ističu da su kasnije metalima dodavani različiti elementi radi postizanja čvrstoće.
Pretpostavlja se da brod potiče iz Azije, Skandinavije ili Zapadne Evrope, a još uvek se ne zna tačno da li je korišćen u trgovačke ili vojne svrhe.

Po mišljenju upućenih reč je o pronalasku od istorijskog i kulturnog značaja koji će između ostalog pomoći da se odgovori na pitanje o vezama između područja Srednjeg Povoložja, Gornje i Donje Volge, kako se odvijala trgovina i brojne druge nedoumice. Samarska lađa jedinstvena je po svojoj starosti. Nižnjenovgorodska barka «beljana» pronađena pre nekoliko godina u pritoci Volge Vetlugi stara je između 300 i 400 godina, dok se vitegorska lađa pronađena u Onješkom jezeru, sagrađena u 17-18. veku, smatra «dinosauruom domaće brodogradnje».  • Izvor
  • / vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

"Roskosmos" je razvio mobilnu aplikaciju za pristup banci podataka fotografija Zemlje iz kosmosa, a trebalo bi da bude operativna 2020. godine, izjavio je Valerij Zaičko, zamenik direktora Odjela za...


"Roskosmos" je patentirao metodu za prikupljanje informacija o stanju raketne i kosmičke  tehnologije koristeći bežičnu senzorsku mrežu koristeći protokol "Zigbi", a odgovarajuću odluku objavio je "Rospatent".

Izgradnja tornja i naselja "Nikola Tesla" na planini Rtanj u fazi je projektovanja, a početak gradnje se očekuje na proleće. Projekat će realizovati ruski Institut za fiziku i tehnologiju i...


Američka kosmička agencija je saopštila koliko su tačno potrošili novca za iznajmljivanje mesta na letelicama

Misteriozna planeta Devet, nepoznata ogromna masa koja vreba na ivici našeg Sunčevog sistema, godinama je očaralavala naučnike i one sklne teorijama zavere, ali konačno


Rusija, zemlja sa najopsežnijim podacima o istraživanju Venere, planira svoj povratak u saradnji sa SAD-om. Najuzbudljiviji ishod bio bi pronalazak života visoko u oblacima njene super-guste atmosfere. Između dva suseda...


Ostale novosti iz rubrike »