Domeni i hosting
Početna stranica > Novosti

RT: Nauka i tehnologija donose rizike, ali su nam potrebni za spas čovečanstva - ugledni fizičar

RT: Nauka i tehnologija donose rizike, ali su nam potrebni za spas čovečanstva - ugledni fizičar
27.10.2019. god.


Usred napretka u nauci i tehnologiji, trebalo bi da se fokusiramo na to kako najbolje da obezbedimo njihove koristi, a ne da se upuštamo u "terminator" apokalipse i gušenjem napora za poboljšanje života, izjavio je za RT teorijski fizičar Džim Al Kalili.

Al Kalili, profesor teorijske fizike i ugledne katedre za fiziku na Univerzitetu u Suriju u Engleskoj, govorio je za RT o brzini naučnog razvoja, uključujući opasnosti da takva tehnologija završi u pogrešnim rukama.

Rizici nečega poput veštačke inteligencije koji loše utiču na čovečanstvo mogu se i moraju ublažiti osiguravanjem da se regulacija i etička razmatranja spoje sa naučnim napretkom, smatra naučnik.


"Sigurno me brinu pitanja poput genetskog inženjeringa, gde se krećemo veoma brzo, ali uvek smo koristili svoje znanje za razvoj tehnologija koje menjaju naš svet.“


„Prosvetlenje je uvek bolje od neznanja - to je način kako mi to znanje koristimo i to je važno."

Kalili je rekao da iako ćemo se suočavati sa ogromnim izazovima u narednim decenijama, konačno nam je potrebna nauka "da bismo spasili čovečanstvo".
 
"Uprkos svim teškoćama i problemima sa kojima se čovečanstvo suočava u 21. veku, sada je još uvek najbolje vreme za život, zahvaljujući napretku medicine i tehnologije, a naši su životi lakši, bogatiji."

Upitan o komunikacijskom jazu između istraživača i javnosti, Kalili navodi da bi bilo od velike koristi ako bi više naučnika izašlo iz svojih laboratorija i kancelarija i angažovalo se sa širom društvenom sferom o svom radu i potencijalnim primenama. Međutim, takođe je naglasio da nije fer očekivati da će neko ko je posvetio više godina zamršenim, detaljnim istraživanjima moći da sve to zgura u jednostavan audio snimak.

Kalili je takođe govorio o pitanjima koja već dugo fasciniraju pisce i obožavatelje naučne fantastike - teleportaciji i putovanju vremenom. Međutim, kaže da nije uveren da je to moguće u praksi, ili barem ne u toku njegovog života.

Izvor: Vostok / RT

 


  • Izvor
  • Foto: © kalhh / Pixabay/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

Naučnici Skolkovskog instituta za nauku i tehnologiju („Skolteh“) razvili su tehnologiju i napravili uređaj koji će omogućiti razvoj komponenata za sisteme mreže šeste generacije (6G) u Rusiji, saopštio je...


Kompanija NIS i Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu uspostavili su danas saradnju u oblasti obrazovanja, istraživanja i transfera znanja. Memorandum o saradnji je u ime kompanije NIS...

„Roskosmos“ ne odustaje od saradnje sa SAD-om na projektu „Venera-D“, ali planira da se uzdrži od široke međunarodne saradnje na ovoj misiji, kažu u pres službi korporacije.


Na 24. Balkanskoj juniorskoj matematičkoj olimpijadi 2020, koja se od 9. do 13. septembra 2020. godine onlajn realizovana u organizaci Grčke matematiče asocijacije, naša šestočlana juniorska matematička reprezentacija je...

Vlada Rusije je odobrila upotrebu vojne infrastrukture za lansiranje kosmičkog sistema „Gonjec M“ u orbitu, navodi se u saopštenju. „Sistemi za vojnu namenu moći će da se koriste za naredna...


„Roskosmos“ je opovrgao informaciju da NASA otkazuje kupovinu mesta na kosmičkom brodu „Sojuz“ za let svojih kosmonauta na Međunarodnu kosmičku stanicu (MMS) u proleće 2021. godine.


Ostale novosti iz rubrike »