BTGport.net - Hosting i domeni
Početna stranica > Novosti

RT: Nauka i tehnologija donose rizike, ali su nam potrebni za spas čovečanstva - ugledni fizičar

RT: Nauka i tehnologija donose rizike, ali su nam potrebni za spas čovečanstva - ugledni fizičar
27.10.2019. god.


Usred napretka u nauci i tehnologiji, trebalo bi da se fokusiramo na to kako najbolje da obezbedimo njihove koristi, a ne da se upuštamo u "terminator" apokalipse i gušenjem napora za poboljšanje života, izjavio je za RT teorijski fizičar Džim Al Kalili.

Al Kalili, profesor teorijske fizike i ugledne katedre za fiziku na Univerzitetu u Suriju u Engleskoj, govorio je za RT o brzini naučnog razvoja, uključujući opasnosti da takva tehnologija završi u pogrešnim rukama.

Rizici nečega poput veštačke inteligencije koji loše utiču na čovečanstvo mogu se i moraju ublažiti osiguravanjem da se regulacija i etička razmatranja spoje sa naučnim napretkom, smatra naučnik.


"Sigurno me brinu pitanja poput genetskog inženjeringa, gde se krećemo veoma brzo, ali uvek smo koristili svoje znanje za razvoj tehnologija koje menjaju naš svet.“


„Prosvetlenje je uvek bolje od neznanja - to je način kako mi to znanje koristimo i to je važno."

Kalili je rekao da iako ćemo se suočavati sa ogromnim izazovima u narednim decenijama, konačno nam je potrebna nauka "da bismo spasili čovečanstvo".
 
"Uprkos svim teškoćama i problemima sa kojima se čovečanstvo suočava u 21. veku, sada je još uvek najbolje vreme za život, zahvaljujući napretku medicine i tehnologije, a naši su životi lakši, bogatiji."

Upitan o komunikacijskom jazu između istraživača i javnosti, Kalili navodi da bi bilo od velike koristi ako bi više naučnika izašlo iz svojih laboratorija i kancelarija i angažovalo se sa širom društvenom sferom o svom radu i potencijalnim primenama. Međutim, takođe je naglasio da nije fer očekivati da će neko ko je posvetio više godina zamršenim, detaljnim istraživanjima moći da sve to zgura u jednostavan audio snimak.

Kalili je takođe govorio o pitanjima koja već dugo fasciniraju pisce i obožavatelje naučne fantastike - teleportaciji i putovanju vremenom. Međutim, kaže da nije uveren da je to moguće u praksi, ili barem ne u toku njegovog života.

Izvor: Vostok / RT

 


  • Izvor
  • Foto: © kalhh / Pixabay/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE

"Roskosmos" je razvio mobilnu aplikaciju za pristup banci podataka fotografija Zemlje iz kosmosa, a trebalo bi da bude operativna 2020. godine, izjavio je Valerij Zaičko, zamenik direktora Odjela za...


"Roskosmos" je patentirao metodu za prikupljanje informacija o stanju raketne i kosmičke  tehnologije koristeći bežičnu senzorsku mrežu koristeći protokol "Zigbi", a odgovarajuću odluku objavio je "Rospatent".

Izgradnja tornja i naselja "Nikola Tesla" na planini Rtanj u fazi je projektovanja, a početak gradnje se očekuje na proleće. Projekat će realizovati ruski Institut za fiziku i tehnologiju i...


Američka kosmička agencija je saopštila koliko su tačno potrošili novca za iznajmljivanje mesta na letelicama

Misteriozna planeta Devet, nepoznata ogromna masa koja vreba na ivici našeg Sunčevog sistema, godinama je očaralavala naučnike i one sklne teorijama zavere, ali konačno


Rusija, zemlja sa najopsežnijim podacima o istraživanju Venere, planira svoj povratak u saradnji sa SAD-om. Najuzbudljiviji ishod bio bi pronalazak života visoko u oblacima njene super-guste atmosfere. Između dva suseda...


Ostale novosti iz rubrike »